Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Πώς ο δρόμος του Νέου Κόσμου εξελίσσεται σε μία δημοφιλή και cool πιάτσα.

Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Εν αρχή ήταν το "Annie Fine Cooking" για τον εξεταζόμενο σε τούτες τις γραμμές δρόμο και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ, καθώς το βραβευμένο εστιατόριο ήταν ουσιαστικά εκείνο που έστρεψε τα φώτα στην off Βroadway Μεναίχμου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οδό Καλλιρρόης και σε απόσταση δύο αναπνοών από τη λεωφόρο Συγγρού.

Η κουζίνα του εν λόγω σποτ αναπροσαρμόζεται σε λογική ελληνικού μπιστρό, όπου εκλεκτά υλικά με εποχική αντίληψη πρωταγωνιστούν στο μενού και οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν νέες προσεγγίσεις.

Annie Fine Cooking

Παλαμίδα με βιοδυναμικά εσπεριδοειδή - Annie Fine Cooking

Η ανοιχτή κουζίνα υπογραμμίζει τη σπιτική φιλοξενία στον ζεστό χώρο σκανδιναβικής αισθητικής, ενώ τα τραπεζάκια έξω διευρύνουν την cosy σάλα. Κι όλα τα παραπάνω συνηγορούν γιατί το "Annie's" έγινε στέκι.

Ήταν όμως το wine bar "Επτά Μάρτυρες" εκείνο που δημιούργησε τεράστιο hype, ήδη από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Nώντας Παππάς και Ορέστης Φαληρέας της σιφνέικης "Loggia" (ενός εκ των ομορφότερων και πιο ατμοσφαιρικών μαγαζιών των Κυκλάδων) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Γιώργο και Νάνο Μπαλαμώτη, καθώς και με τον Ρομέν Γαβρά για να παρουσιάσουν ένα οινόμπαρο που έκανε αμέσως δυνατό γκελ.

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Με ψηλοτάβανο χώρο, μεγάλη μπάρα και διάσπαρτα τραπεζάκια εντός και εκτός, που μπαίνει στα χωράφια του συνοικιακού μεζεδοπωλείου, του γαλλικού μπιστρό ή του εκτός έδρας βολιώτικου τσιπουράδικου. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο και δημοφιλές κόνσεπτ. 

Προφανώς, μία βασική αιτία που στρέφουμε το ενδιαφέρον προς τα εκεί είναι και το πιο πρόσφατο χιτ που ακούει στο όνομα "Amore". Άνοιξε στα μέσα Σεπτεμβρίου και συστήνεται ως κλασική σπριτζερία, σε έναν πολύ όμορφα και ταιριαστά για τη φάση της διαμορφωμένο χώρο. Για το ύφος, αρκεί να γνωρίζεις πως θυμίζει ιταλικό ομόλογό του, με highlight την όμορφη μπάρα που δένει αρμονικά με στοιχεία όπως το μωσαϊκό στο πάτωμα, η γραμματοσειρά του λογοτύπου του και τα καρό τραπεζομάντιλα. Φυσικά, βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Αmore" αγαπάει τα βερμούτ, σερβίρει ακατάπαυστα Αperol, Campari και Cynar spritzes, ενώ, όσο προχωρά η δράση, από την μπάρα του φεύγουν Negroni και Garibaldi, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (με ωραία αφρώδη και γοητευτικές ρετσίνες), που αλλάζουν συχνά.

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Απεριτίβο δίχως να τσιμπήσεις κάτι δεν παίζει, έτσι εδώ υπάρχουν μικρά πιάτα στο στιλ του μεζέ: banderillas (το περαστό σε οδοντογλυφίδα τάπα), διαλεχτά αλλαντικά και τυριά, ψωμί και ντοματίνια, τουρσιά και αβγοτάραχο με ψητά αμύγδαλα, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από τα μέρη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι και το "Baubo". Μετρώντας περίπου ένα έτος λειτουργίας στον αριθμό 3 της Μεναίχμου, παίζει στο δίπολο Bottleshop/ Groceries, με χαρακτήρα καφε-ζυθοπαντοπωλείου. 

Σερβίρει/πουλά μπύρες και αρκετά ακόμη καλούδια (μαρμελάδες, σνακ, ζυμαρικά κλπ) - κάποια τα παίρνεις για το σπίτι, κάποια τα απολαμβάνεις άμεσα σε έναν χαρούμενο και εντελώς diy από τις δημιουργούς του χώρο.

Πριν από όλους τους υπόλοιπους και πιο συγκεκριμένα από το 1965, στη μικρή πλατεία πίσω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα της Καλλιρρόης, η ταβέρνα "Παρνασσός 1965" σερβίρει λίγα και καλά, με αξιοθαύμαστη συνέπεια και αδυναμία στις οικείες, σπιτικές γεύσεις.

Φινάλε με το ιδιοσυγκρασιακό καφενείο που ακούει στο όνομα "Τιτάνας" και για την ακρίβεια βρίσκεται στη φυσική συνέχεια της Μεναίχμου, την οδό Σισμάνη και το νο.18 αυτής. Τα μόλις 11 τετραγωνικά της επιφάνειάς του αποτελούν μία αστεία αντιπαραβολή με το όνομά του, για το σποτ που δημιούργησαν οι  Λεωνίδας Δεληγιάννης ("Κάιν", "Kobra", "Ρεσιτάλ") και Μίλτος Κοντογιάννης ("Studiomateriality").

Άποψη του μέσα χώρου στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Μεζές στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Ο κατάλογος δε θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από μαζεμένες και φροντισμένος: Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails. Ξέρω, έχεις απορίες σχετικά με το τελευταίο: Έτσι λένε το ούζο με cola στη Γαστούνη Ηλείας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια fun προσθήκη στο μενού, σαν φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Σερβίρεται επίσης και Moet & Chandon Rose Imperial. Γιατί όχι;

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Επτά Μάρτυρες

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Amore

Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αυτοί είναι οι 3 φρέσκοι φούρνοι της Αθήνας που ήδη συζητιούνται πολύ

Τρεις νέοι φούρνοι στην Αθήνα αλλάζουν όσα ξέραμε για το καθημερινό bakery, με προζύμια, πρέτσελ, cinnamon rolls και ζύμες που ήδη δημιουργούν τις δικές τους ουρές στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
20/08/2026

Από το "Le Louis XV" στην Κρήτη: ο Emmanuel Pilon και η νέα υψηλή γαστρονομία

Ο Executive Chef του ιστορικού "Le Louis XV – Alain Ducasse", ενός από τα εμβληματικότερα εστιατόρια της σύγχρονης γαλλικής γαστρονομίας, βρέθηκε στο "Daios Cove" στα πλαίσια των Culinary Journeys του resort, για μια μοναδική βραδιά υψηλής κουζίνας. Και μίλησε στο αθηνόραμα για την παρακαταθήκη του Alain Ducasse, την επανάσταση της Naturalité και το πώς διαμορφώνεται σήμερα η επόμενη μέρα της haute cuisine.

Σε αυτό το κοσμοπολίτικο spot της Αθηναϊκής Ριβιέρας το καλοκαίρι έχει γεύση aperitivo

Το Cova Astir Marina φέρνει στη Βουλιαγμένη ιταλική pasticceria, aperitivo και signature πιάτα, σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό με θέα την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το πολίτικο εστιατόριο στο Ζούμπερι που θυμίζει πως ήταν κάποτε το καλοκαίρι στην εξοχή

Στο "Χειμώνα Καλοκαίρι", μόλις μισή ώρα από την Αθήνα, πολίτικες γεύσεις, μεσογειακά πιάτα και ένας καταπράσινος κήπος συνθέτουν εδώ και 15 χρόνια ένα σταθερό γαστρονομικό καταφύγιο.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν τα αλλαντικά συναντούσαν το ελληνικό κρασί

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Από το πατατάτο στις μακαρούνες: Τι τρώμε στα νησιώτικα πανηγύρια και γιατί

Στα καζάνια των πανηγυριών σιγοβράζει η πιο αυθεντική γεύση του Αιγαίου, με διαφορετικές παραδόσεις σε κάθε νησί.

Χαλκιδική εκτός πεπατημένης: 4 ταβέρνες με χαρακτήρα μακριά από τα προφανή

Πέρα από τις διάσημες παραλίες της, η Χαλκιδική κρύβει ταβέρνες με χαρακτήρα, ιστορία και αληθινά καλό φαγητό, σε τέσσερις διευθύνσεις που αξίζουν την παράκαμψη.