Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να απολαύσεις τις κορυφαίες ταβέρνες και εστιατόρια της Κρήτης!

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, και να μας δίνουν την ιδανική αφορμή να off season γαστρονομικές αποδράσεις σε κορυφαίους γευστικούς προορισμούς. Τι λέτε για ένα νόστιμο οδοιπορικό στα καλύτερα τραπέζια της Κρήτης, λοιπόν;

Χρυσόστομος Χανιά

ασφασαφΤο πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη βάλει φωτιά στα τηγάνια του: Από 12 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς στρώνουν τραπέζι σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, με ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές!

Ιδανική αφορμή, δηλαδή, για στοχευμένα ταξίδια με οδηγό τη νοστιμιά, σε μερικούς από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας, ώστε να συνδυάσουμε την off season μαγεία τους. Και από ποιος καλύτερος προορισμός, από το ίσως νοστιμότερο νησί της Ελλάδας; Φύγαμε, λοιπόν, για ένα νόστιμο οδοιπορικό στα καλύτερα τραπέζια της Κρήτης!

Διαβάστε Επίσης

Αλέκος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Αλέκος Κρήτη

Εξαιρετικά κρεατικά και εποχικά λαχανικά από το μεγάλο μποστάνι του ιδιοκτήτη, γίνονται η βάση για πιάτα που εξυμνούν τη νοστιμιά της κρητικής λιτότητας, περπατώντας στη χρυσή τομή της αυθεντικής σπιτικής απλότητας και της βαθιάς μαγειρικής μαστοριάς.

Μενού - €20

Σαλάτα εποχής • Μπριάμ, ή φασολάκια κοκκινιστά • Σαλιγκάρια • Κουνέλι • Χοιρινό με βολβούς • Αρνάκι με γιαούρτι • Σφακιανή πίτα με μέλι 

La Bouillabaisse / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

La Bouillabaisse restaurant

Ανανεωμένο φέτος το βραδινό εστιατόριο του Minos Beach Art Hotel, που σερβίρει στη σαγηνευτική βεράντα με amuse bouche την όμορφη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλλου. Ο έμπειρος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς παρουσιάζει μία κάρτα σύγχρονη, με αρκετά στοιχεία ελληνικότητας και νόστιμες προτάσεις.

Μενού - €110

Συμιακή γαρίδα μαριναρισμένη σε γλυκιά σάλτσα, ελαφριά σάλτσα χαλαπένιο, σαλάτα • Καραβίδα, κρέμα σελινόριζας, λάχανο πακ-τσόι, μελάνι σουπιάς, αφρός καραβίδας • Tortellini με μύδια, μαραθόριζα, σάλτσα φούσκας • Σορμπέ αγουρίδα, ξινό νερό • Λαβράκι με κρέμα κρεμμυδιού, μελιτζάνα και λευκό ζωμό ντομάτας με σουσάμι και σόγια, ή Καρέ αρνιού σε κρούστα μυρωδικών, με βερίκοκο, ρίζα μαϊντανού, σουμάκ, εσπρέσο • Επιδόρπιο εσπεριδοειδών: κέικ λεμόνι, κρέμα εσπεριδοειδών, φρέσκα εσπεριδοειδή, πορτοκάλι σαφράν παγωτό

Dionysos / 1 Χρυσός Σκούφος

Dionysos

Ροτόντες με λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τα δέντρα, φόντο το λευκό εκκλησάκι και οι πέτρινες καμάρες, σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικη εσάνς: αυτό μας περιμένει στον "Dionysos", κι απόλυτα ταιριαστή στο περιβάλλον, η κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma, προτείνει ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά σε άψογες παρασκευές. Εξαιρετικό σέρβις στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing από την πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου ολοκληρώνουν την εμπειρία

Μενού - €70

Amuse Bouche • Ψαρόσουπα (Gyoza / Σαφράν / Λεμόνι) • Τόνος Tataki (Τόνος / Μiso / Παντζάρι) • Ριζότο με Σουπιά (Παντζάρι / Κόλιαντρο / Lime) • Μοσχάρι Φιλέτο (Λευκό καρότο / Σπαράγγια / Εστραγκόν) • Ivoire (Namelaka / Υγρό κέικ / Sorbet από κόκκινα φρούτα)

Hasika / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μιχάλης Χάσικος σεφ Ρέθυμνο Sea Breeze

Ο Μιχάλης Χάσικος έχει κάνει το μικρό εστιατόριο του στη γραφική παλιά πόλης του Ρεθύμνου σημείο αναφοράς της σύγχρονης κρητικής κουζίνας στο νησί, προτείνοντας ταυτόχρονα μια ποικιλία διαλεχτών κρεάτων στα κάρβουνα.

Μενού - €45

Γαρίδες σαγανάκι: μαριναρισμένες σε αριάνι, με καυτερό μπούκοβο, φρέσκια ντομάτα, βασιλικό, χαβιάρι μαύρου σκόρδου, φέτα, παξιμάδι χαρουπιού, μοσχολέμονο • Μοσχάρι ωμό με μεδούλι καπνιστό: Φιλέτο ψιλοκομμένο, σερβιρισμένο μέσα στο κόκκαλο από το μεδούλι, αγκινάρα τουρσί, μουστάρδα βρούβας, αυγοτάραχο, λάδι τρούφας • Μελιτζάνες με ξινόχοντρο: Κοκκινιστές µελιτζάνες µε ξινόχοντρο, µυρωδικά και φέτα (παραδοσιακή ρεθεμνιώτικη συνταγή) • Χανιότουρτα καλιτσούνι: Καλιτσούνι γεμισμένο με βραστό αρνί, ξινομυζήθρα, πηχτόγαλο, μαλάκα, γραβιέρα και δυόσμο, με σάλτσα αρνιού και αφρό από ανθότυρο • Κόκορας μαριναρισμένος: Μπουκιές από στήθος κόκορα μαριναρισμένες με πάστα ντομάτας σε ξινομυζήθρα και λαδολέμονο • Αμύγδαλο: Παντεσπάνι αμυγδάλου με μουσελίν πικραμύγδαλου, αμυγδαλωτά και παγωτό βανίλια.

Ferryman / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Ferryman

Τραπέζια πάνω στο κύμα, με θέα το λιμανάκι και τον κόλπο της Ελούντας κι απέναντι η ανοιχτή κουζίνα του Ferryman, με τις κατσαρόλες να σιγοβράζουν πάνω στις παραστιές και τα φρέσκα κηπευτικά στα καλάθια. Ο Ferryman Άκης Σφυρογιαννάκης επιλέγει εκλεκτά τοπικά υλικά από δικούς του παραγωγούς και η ομάδα της κουζίνας μαγειρεύει γεύσεις ατόφιας παράδοσης της ανατολικής Κρήτης, όπως ο τράγος με ντομάτα και φρέσκα φασολάκια στην παραστιά, το μελωμένο κατσικάκι με χειροποίητες μακαρούνες, το ψάρι ημέρας με άγρια χόρτα στον ξυλόφουρνο.

Μενού - €45

Σπιτικό χαρουπόψωμο και κρίθινο ψωμί, παξιμάδια του ξυλόφουρνου, ελαιόλαδο • Τυροκαυτερή, τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα στα κάρβουνα • Γαρίδες με αρμύρα, μαριναρισμένη τομάτα, ψητό χαρουπόψωμο και μούς ταραμά • Σαλάτα με ανθότυρο, τραγανό κανταΐφι, ρόκα, φράουλες, σορμπέ λαδολέμονο και θυμάρι • Κατσικάκι σιγομαγειρεμένο, με κρητικές χειροποίητες μακαρούνες και ανθότυρο, ή Τράγος του βουνού, μαγειρεμένος ανάλογα με την όρεξη του σεφ • Μους πικρής σοκολάτας με σορμπέ φράουλας και σάλτσα σοκολάτας.

Ο Λεβέντης / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Λεβέντης

Οι αδελφοί Χατζημανωλάκη μαγειρεύουν αυθεντικά κρητικά πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες, συχνά από το μποστάνι τους, καθώς και πολλές χειροποίητες παρασκευές (ξινόχοντρος, απάκι, τυριά, καπνιστά) και στο εστιατόριό τους με τη μεγάλη βεράντα και καταπράσινη θέα στον Άνω Σταλό Χανίων συρρέουν Έλληνες και ξένοι.

Μενού - €30

Χόρτα εποχής με ξύγαλο σκόρδο και ντομάτα • Ντολμαδάκια με ανθούς • Καλιτσούνια με χόρτα και μυζήθρα, ψημένα σε πέτρα • Στάκα με αβγά • Γραβιέρα με μέλι ή πετιμέζι • Μελιτζάνες ψητές • Κουνέλι ψητό • Απάκι • Κατσίκι με σταμναγκάθι

Ονήσιμος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Παραδοσιακό εστιατόριο με περιποιημένη σάλα και τραπέζια κάτω από τα δέντρα στην παρακείμενη πλατεία των Πεζών. Ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγος του Ελένη Βαρδάκη τιμούν την κρητική κουζίνα με όλα τα κλασικά της περιοχής τους και εξαιρετικά τοπικά υλικά. Σπιτικά ντολμαδάκια και ανθοί, κοκκινιστή κατσίκα, πεντανόστιμο τσιγαριαστό και πιλάφι με ζυγούρι κάνουν τις κατσαρόλες της Ελένης ξακουστές, ενώ ο Ονήσιμος διαχειρίζεται με μαεστρία τα ψητά κρεατικά με τα φημισμένα παϊδάκια και το αντικρυστό αρνί του. Παρέα με τις γεύσεις, η γνήσια ατμόσφαιρα και η κρητική φιλοξενία κάνουν το εστιατόριο προορισμό.

Μενού - €30

Σαλάτα Ελένης • Ανθόγαλο • Ντολμαδάκια • Μελιτζάνα φούρνου • Χορτοπιτάκια • Αρνάκι τσιγαριαστό, ή Κατσικάκι κοκκινιστό με γαμοπίλαφο • Γλυκά κουταλιού παραγωγής μας • Φρούτο εποχής • Ρακή παραγωγής μας

Πεσκέσι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Πεσκέσι Κρήτη

Ατμοσφαιρικό εστιατόριο, στεγασμένο σ΄ένα υπέροχα διαμορφωμένο ιστορικό κτίριο του Ηρακλείου, με εξωτερικό χώρο πλάι στα δέντρα. Οι συνταγές του Παναγιώτη Μαγγανά διηγούνται την ιστορία και τις ρίζες της κρητικής παράδοσης ακολουθώντας την εποχή, με πολλά υλικά από την υποδειγματική φάρμα του, στην οποία καλλιεργεί και ξεχασμένους σπόρους. Olive oil list και tasting με επιλεγμένα εξ. παρθένα ελαιόλαδα και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών συμπληρώνουν την εμπειρία.

Μενού - €30

Βιολογική σαλάτα Πεσκέσι • Αμανίτοι (μανιτάρια) με ανθόγαλο και οξύμελο • Κρεοκάκκαβος: Χοιρινή πανσέτα αργοψημένη με μέλι και θυμάρι, με πουρέ οσπρίων και καρότου • Γλυκό (ανά δύο άτομα): Τζουλαμάς Ζαρού (φύλλο, ρύζι, ταχίνι, αμύγδαλο, μυζήθρα, σταφίδες) με παγωτό.

Taverna Daios Cove / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Taverna Daios Cove

Στη βραβευμένη Taverna του, το Daios Cove καταθέτει τη δική του οπτική στην ελληνική κουζίνα, εμπλουτισμένη με τοπικά twists, υπό τον πολύ καλό σεφ Κωνσταντίνο Μάνδυλα. Κλασικές συνταγές ρετουσάρονται με μοντέρνα ματιά, σε ένα αποτέλεσμα που παντρεύει τεχνική και νοστιμιά. Καταπληκτική δουλειά και στα γλυκά από την εξαιρετικά ταλαντούχα pastry chef Μαργαρίτα Μάινα.

Μενού - €80

Ταραμάς με ψητό ψωμί • Λαβράκι μαρινάτο, κάπαρη, λεμόνι • Ραβιόλι, κονσομέ λαχανικών, κρέμα μπριάμ • Τσιπούρα, χόρτα τσιγαρέλι, σάλτσα κρασιού, ή Ζυγούρι, κρητικό πιλάφι, σάλτσα αρνιού • Μπακλαβάς: Τραγανό φύλλο, αφρός μελιού

The Yacht Club / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Yacht Club

Η όμορφη βεράντα του Elounda Mare επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία του ξενοδοχείου και υποδέχεται τον επισκέπτη σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Στην κουζίνα του Yacht Club, ο σεφ Σταύρος Κοκκινάκης ακολουθεί μία μοντέρνα ελληνική μαγειρική φιλοσοφία, στην οποία επισυνάπτει αρκετές κρητικές πινελιές, πάντοτε με εκλεκτές πρώτες ύλες. Θαυμάσια οινική βοήθεια από τον σομελιέ Χαράλαμπο Παπαδάτο.

Μενού - €77

Ξινόχοντρο με καραβίδες, μαριναρισμένα κολοκυθάκια, κρουτόν χαρουπιού • Σαλάτα ανάμεικτη με λαχανικά σχάρας μαρινέ, φιλετάκια μοσχαριού, κρουτόν από χαλούμι και βινεγκρέτ μουστάρδας • Φιλετάκια αρνιού με γίγαντες στη γάστρα, τραγανή πατάτα, τζατζίκι • Kολοκυθόπιτα της γιαγιάς, με παγωτό καραμελωμένο καρύδι και αλατισμένη καραμέλα

Χρυσόστομος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Χρυσόστομος Χανιά

Σημείο αναφοράς της κρητικής κουζίνας όχι μόνο στην πόλη των Χανίων, αλλά ολόκληρο το νησί, ο Χρυσόστομος σερβίρει για περισσότερα χρόνια την παράδοση της Λεβεντογέννας ανόθευτη στο πιάτο, με εξαιρετική πρώτη ύλη από τα Σφακιά και συνταγές βγαλμένες απ’ το τεφτέρι της γιαγιάς. Δοκιμάστε καλιτσούνια – ποίημα, οφτό αρνί, προβατίνα στη λαδόκολλα και κουνέλι λαδορίγανη.

Μενού - €20

Ψωμί προζυμένιο στον ξυλόφουρνο • Ντάκος • Στάκα με αυγά • Χόρτα εποχής • Σύγκλινο • Χοχλιοί με κολοκυθάκι και πατάτα • Χανιώτικο μπουρέκι • Λουκουμάδες και τσικουδιά

*στο μενού περιλαμβάνεται 1 ποτήρι φρέσκια χανιώτικη lager μπύρα Χάρμα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια.

Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα, ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grande Bretagne" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "GB Roof Garden" και "SENSE Restaurant", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε μία συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο εξασφαλίζει 5 συμμετοχές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.