Η "Focacceria Napul’e" έφερε ναπολιτάνικη νοστιμιά στη γειτονιά της Μητροπόλεως

Ο σπουδαίος pizzaiolo (και συνιδιοκτήτης) του Napul’e της Βάρης, Francesco Granata, υπογράφει ένα ολοκαίνουριο street food στέκι στη γειτονιά της Μητρόπολης, με πρωταγωνιστή την ολόδικιά του, χειροποίητη φοκάτσια, και guest stars τα ίσως καλύτερα arancini της πόλης.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Η φοκάτσια δεν είναι κάτι καινούριο για τις ψωμοσυνήθειες της πόλης: αφράτη, μυρωδάτη και λαδερή, την έχουμε γνωρίσει καλά από τους φούρνους νέας γενιάς, αλλά κι από εστιατόρια με ανησυχίες στις ζύμες τους – ίσως την έχουμε, μάλιστα, γνωρίσει καλύτερα κι από τη "δική μας" λαδένια Κιμώλου, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η φοκάτσια του Francesco Granata, πάντως, του σπουδαίου pizzaiolo (και συνιδιοκτήτη, με τη σύζυγό του, Μάγκυ Ταμπακάκη) του Napul’e στη Βάρη, δεν είναι σαν τις άλλες.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Πιο μαστιχωτή, πιο flat και πολύ πιο ανάλαφρη απ’ τις τυπικές (κι ίσως πιο κοντά στην τοσκανέζικη ξαδέρφη της, την schiacciata), η ζύμη για τη φοκάτσα του "Foccaceria Napul’e” προέκυψε απ’ την ανάγκη του Francesco να αναπτύξει μια εκδοχή του τζενοβέζικου flatbread που να μην περιλαμβάνει ελαιόλαδο στην προετοιμασία ("όσο κι αν μου αρέσει, με κάνει να φουσκώνω", μου λέει), αλλά και να έχει ελάχιστη μαγιά ("βάζω μόνο 0,8 γρ στο κιλό, όταν η τυπική συνταγή ζητάει 1,5 γρ", επισημαίνει με περηφάνεια). Ξεκίνησε τη διαδρομή της από τα καλαθάκια ψωμιού στη Βάρη, δοκιμάστηκε ως πιάτο ημέρας στο εστιατόριο με διάφορες γεμίσεις τον περασμένο χειμώνα, και τώρα ήρθε η ώρα της για solo καριέρα, σε ένα μικροσκοπικό πόστο (μια "τρύπα στον τοίχο", που θα έλεγαν οι Αμερικάνοι) με λίγα τραπεζάκια έξω και μια μπάρα με σκαμπό στη στοά, εκεί όπου η οδός Πετράκη συναντά τη Φωκίωνος για να βγουν μαζί στην πλατεία της Μητρόπολης.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο Francesco Granata

Η ζύμη προετοιμάζεται στη Βάρη καθημερινά κι έρχεται φρέσκια, φουσκωμένη κι έτοιμη για φούρνισμα στον πάνω όροφο του νέου spot που εγκαινίασε ο σεφ, με συνιδιοκτήτρια την Άννα Τασιούλα πριν από λίγες μέρες. Ύστερα κόβεται στη μέση κι υποδέχεται φίνα ιταλικά αλλαντικά (από το παλιό χασάπικο του παππού του Francesco στη Νάπολη κάποια, όπως το τοσκανέζικο σαλάμι με μάραθο, ή η καλαμπρέζικη σπιανάτα, κι από επιλεγμένους παραγωγούς κάποια άλλα, όπως η μορταδέλα με τρούφα, ή το καποκόλο από χοιρινό λαιμό), παρέα με ζουμερά λαχανικά και κοντιμέντα που ετοιμάζει ο σεφ με δικές του συνταγές, και μεταμορφώνεται σε πληθωρικά σάντουιτς, που γεμίζουν το στόμα ζουμερές γεύσεις κι εντάσεις, με ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Δοκιμάστε, λόγου χάρη, τη Focaccia del Capo, την αγαπημένη του σεφ δηλαδή, με τόσο – όσο καυτερή σάλτσα nduja, ψητή μελιτζάνα, χειροποίητη ψητή πορκέτα και πάστα ελιάς, ή την Focaccia Italiana με βελούδινο prosciutto San Danielle, αυθεντική μοτσαρέλα, μυρωδάτο πέστο φιστικιού και ζουμερά ντοματίνια κονφί, και θα καταλάβετε γιατί τα χαρτάκια με το λογότυπο της Foccaceria Napul’e έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις βόλτες τους σε όλο το Κέντρο.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Προς Θεού, όμως, μην προσπεράσετε τα arancini: τα μικρά τηγανητά μπαλάκια από ριζότο, με λιωμένη μοτσαρέλα στην καρδιά τους, είναι ένα σνακ που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Εδώ λοιπόν όχι απλά το βρίσκεις, αλλά είναι ίσως τα καλύτερα της πόλης. Σε τέσσερις παραλλαγές τα ετοιμάζει ο σεφ, κι οι δύο που δοκιμάσαμε (Carbonara και Calabrese), πέρα από την πολύ καλή τεχνική στην τραγανή κρούστα και το ωραίο δάγκωμα στο ρύζι, ήταν τόσο πυκνές και πλήρεις σε γεύση, που αν πέρναγε απ’ το χέρι μας, θα φροντίζαμε να μπει και η λέξη "arancineria" στον τίτλο του μαγαζιού – ίσως, μάλιστα, σε πρώτη θέση στη μαρκίζα...

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Napul’ è

Bασ. Kωνσταντίνου 43, Βάρη
  • Ethnic κουζίνες

Focacceria Napul’e

Πετράκη 30, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αθήνα του Ανατέλλοντος Ηλίου: Η νέα ιαπωνική γεύση της πόλης

4 νέες προσθήκες στον αθηναϊκό χάρτη ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την εξ' Ιαπωνίας νοστιμιά σε πιάτα και ποτήρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.