Τι θα τρώμε στον "Asωtos", Μιχάλη Μερζένη;

Πειραγμένα ελληνικά κλασικά και απροσδόκητες πρώτες ύλες, επιλεγμένες με επιμέλεια, θα αποτελέσουν την καρδιά του μενού στο νέο καλοφαγικό στέκι του Παγκρατίου που θα πάρει τη θέση του "Frater and Sorror", αλλά τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί.

Ο σεφ Μιχάλης Μερζένης στο La Meat Maison © Δημήτρης Σκιγκόπουλος

Χρόνια έψαχνε τον τρόπο, το μέρος και την ομάδα με την οποία θα έστηνε κάτι δικό του ο Μιχάλης Μερζένης, ένας από τους πιο ανήσυχους, μερακλήδες σεφ της Αθήνας και των νησιών, και να που ήρθε η ώρα του: "Asωtos" θα είναι το όνομά του, το Παγκράτι η γειτονιά του και η πλατεία Προσκόπων η έδρα του. Με τους hitmakers Λέλο Γεωργόπουλο (The Clumsies, Loco κ.ά.) και Παναγιώτη Κουτσουμπή - Νικόλα Σπυρόπουλο (Poco a Poco, Forte κ.ά) μαζί του στο επιχειρηματικό σχήμα, θα τον συναντάμε  εκεί που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Frater & Soror, σε ένα concept που θα κινείται σε comfort bistronomie μοτίβα με έντονο το ελληνικό άρωμα και απροσδόκητες επιλογές στην προσεγμένη πρώτη ύλη. Με στόχο εγκαινίων τα μέσα του Οκτώβρη, ο "Asωtos" θα λειτουργήσει αρχικά για dinner, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγει από νωρίς για πρωινό, με τηγανόψωμα, καγιανά και πίτες απ’ τον ξυλόφουρνο να απλώνουν μυρωδιές στην πλατεία.

Αλλά, καλύτερα, ας μας τα πει ο ίδιος.

> Ήθελα χρόνια να κάνω αυτό το βήμα, να φτιάξω δηλαδή το δικό μου μαγαζί, και τώρα ήρθε η ώρα. Θα είμαι παρών στην κουζίνα – αν εξαιρέσεις μερικές μέρες το μήνα που θα πρέπει να είμαι στο Μοντρεάλ για τα εστιατόρια του ξενοδοχείου "Nelligan" που επιμελούμαι – και ό,τι βγαίνει στο πιάτο θα είναι εντελώς Μερζένης. Επικεφαλής στην κουζίνα θα είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που πέρσι δούλεψε στο "Gorlomi” και μαζί του ο Βαγγέλης Κωσταρέλος, με προϋπηρεσία στο "Noema”, στο "Bachanalia”, στο "Βαρούλκο και αλλού. Και με τους δυο έχω δουλέψει χρόνια και είναι εξαιρετικοί.

> Η κουζίνα θα έχει ελληνικό πρόσημο, με πρώτη ύλη από επιλεγμένους παραγωγούς και πρώτο μας μέλημα είναι να δουλέψουμε υλικά που δεν είναι πολυφορεμένα, αφ’ ενός για να δώσουμε το δικό μας στίγμα στο τι είναι ελληνική γεύση σήμερα, αφ’ ετέρου για να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, γιατί η ακρίβεια είναι μεγάλη πληγή για τον κόσμο που θέλει να βγαίνει σε εστιατόρια. Έτσι, σε κρέας θα δουλέψουμε κυρίως γίδι, πρόβατο, φραγκόκοτα και επιλεγμένο μοσχάρι, κι αργότερα θα δοκιμάσουμε το κυνήγι.

>Επίσης θα ψαχτούμε πολύ με την ελληνική παράδοση, για παράδειγμα ίσως κάνω έναν ιδιαίτερο λαχανοντολμά, με ολόκληρο το λάχανο γεμιστό με κιμά, κομμένο σε φέτα και γαρνιρισμένο με ένα λαδολέμονο Μερζένης – style. Θα έχουμε και κάποια πράγματα από τη θάλασσα – ήδη έχω στο μυαλό μου ένα ζυμαρικό θαλασσινών λόγου χάρη – ενώ θα χρησιμοποιήσουμε πολύ το καπνιστήριο και τον ξυλόφουρνο που έχει μέσα το μαγαζί: θα κάνουμε χειροποίητες πίτες, για παράδειγμα.

> Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε και στο πρωινό: θα σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα και θα είναι κι αυτό ελληνόκεντρο. Δεν θα έχουμε benedict και αβοκάντο, δηλαδή. Θα έχουμε καγιανάδες, θα έχουμε τις πίτες απ’ τον ξυλόφουρνο που λέγαμε, θα έχουμε τηγανήτες, τηγανόψωμα, τέτοια πράγματα.

> Θα δουλέψουμε πάρα πολύ και τη μπάρα μας, θα φροντίσουμε να είναι ένας χώρος πολύ φιλικός για κάποιον που θα θέλει να κάτσει για ένα χαλαρό ποτό με ζωηρή μουσική και ένα ωραίο τσιμπολόι, ή ακόμη καλύτερα για ένα κρασί, γιατί θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην κάβα – ο σομελιέ μας είναι ο Πέτρος Μυλωνάκης.

> Το μαγαζί ως χώρος είναι έτοιμο, μόνο κάποια καλιμπραρίσματα στον ήχο κάνουμε, κι ύστερα περιμένουμε στολές, ποδιές, πιάτα και λοιπά. Στόχος είναι να ανοίξουμε στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
08/12/2025

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.

Τα κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.