Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Άννη Ηλιοπούλου

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 που απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης έδωσαν το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

"Πάει καιρός τώρα, που παρακολουθώντας την πορεία της Ελληνικής Κουζίνας στην εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, προβληματιζόμαστε για την εξέλιξη της και για το μέλλον της. Εισπράττουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά συναισθήματα: Από την μία πλευρά ικανοποίηση για το γαστρονομικό της επίπεδο που συνεχώς ανεβαίνει, για την δημιουργικότητα και τις άψογες τεχνικές των σεφ της, αλλά και από την άλλη μια μεγάλη απογοήτευση. 

Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει η στασιμότητα της σε ότι αφορά στην ανάδειξη της, η απομάκρυνση από τις ρίζες και την ιστορία της και η συρρίκνωση της σε 50 το πολύ πιάτα που την εκπροσωπούν σήμερα, είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Και μας γεννά απορίες, το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ που δημιουργούν Ελληνική Κουζίνα αρνούνται να μπουν στην ουσία της, στη ψυχή της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβουν,  αφήνοντας ανεκμετάλλευτες  τις τοπικές κουζίνες στους κατά τόπους όπου επιχειρούν.

Τι είναι όμως κυρίες και κύριοι η Ελληνική Κουζίνα;
Η Ελληνική Κουζίνα δεν είναι μία και αδιαίρετη. Είναι το σύνολο των τοπικών γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε περιοχής, που δημιουργούν εννοιολογικά, γευστικά και πρακτικά στο σύνολο τους αυτό που ονομάζουμε Ελληνική Κουζίνα. Η μαγειρική και σαν δημιουργία και σαν τέχνη δεν είναι ίδια παντού. Αλλάζει ανάλογα τον τόπο στον οποίο παράγεται. Όχι την χώρα, τον τόπο. Και κάτι δεν πάει καλά με την εθνική μας κουζίνα, όταν τα πιάτα που συναντάμε και γευόμαστε στα μενού των εστιατορίων της είναι σχεδόν ίδια στην Χαλκιδική και στη Σαντορίνη. Στην Αθήνα και στην Ίο. Με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Παράλληλα, διαπιστώνεται και ένα ακόμα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που ενώ δοκιμάζεις ένα πιάτο το οποίο ανήκει στο ρεπερτόριο της, είναι σε τέτοιο βαθμό πειραγμένο που καταλήγει να μην έχει καμία σχέση μαζί της.

Οι εθνικές κουζίνες κάθε χώρας και κάθε λαού, δεν δημιουργούνται στα εστιατόρια. Έχουν περάσει από τα σπίτια στα εστιατόρια και εκεί, στα χέρια ικανών σεφ, ραφινάρονται, γίνονται πιο δελεαστικές, χωρίς όμως να χάνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους και την ιστορικότητα τους. Αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν, δεν έχεις μέλλον. Αν δεν κοιτάς και προς τα πίσω, δεν πας μπροστά.

Η ευθύνη της ανάδειξης της εθνικής μας γαστρονομίας, δηλαδή της ανάδειξης των τοπικών κουζινών της Ελλάδας, βρίσκεται στα χέρια, στο μυαλό και στην καρδιά των σεφ και των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης της χώρας.

Εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε και βραβεύεστε ως οι καλύτεροι των καλύτερων για το 2024, είστε αυτοί από τους οποίους περιμένουμε την ανάδειξή της Ελληνικής Κουζίνας, έτσι όπως της αξίζει. Και είστε εσείς εκείνοι, που πρέπει να κάνετε την δεύτερη γαστρονομική επανάσταση, μετά την αλησμόνητη εκείνη πρώτη, που έκαναν οι παλαιότεροι μεγάλοι σεφ μας, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, βάζοντας τις βάσεις της σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας και ανοίγοντας τον δρόμο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Έχει έρθει όμως η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας γαστρονομία και να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Σας εύχομαι να το πετύχετε. Και σας συγχαίρω. Και σας ευχαριστώ."

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ανακαλύπτοντας την Κεφαλονίτικη γαστρονομία στο "Makedonia Palace"

Ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την ομάδα του υποδέχονται τον Κεφαλονίτη chef Γιώργο Αντωνέλλο για ένα ταξίδι στις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα του νησιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/05/2024

Ταλαντούχοι Έλληνες θαυματοποιοί στο "Ex Machina"

O Άνταμ Κοντοβάς υποδέχεται τον Πάρη Τζιμτζαλή, Senior Sous chef στο εμβληματικό "St John Bread and Wine" στο Λονδίνο, σ' ένα 4 hands pop-up με κρασιά της Ηλιάνας Καρίμαλη.

Πώς μία από τις κορυφαίες ελληνικές μπύρες νοστιμίζει με θαλασσινό αλάτι

Πιστή στις αξίες της μάρκας, η νέα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι ξυπνάει αναμνήσεις, συναισθήματα, και δημιουργεί στιγμές που μας ενώνουν.

Leandro Carreira και Πέτρος Δήμας σε 4 Hands dinner στο ‘Makris Athens’

Μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο βραβευμένο εστιατόριο, την Τετάρτη 22 Μαΐου.