Καθαρόαιμη vegan κουζίνα από τις Vegan Fairies στην πλατεία Καρύτση

Ένα χαλαρό all day γίνεται πόλος έλξης του κοινού που αναζητά το μελετημένο vegan, από το σνακ μέχρι το γλυκό.

Vegan Fairies

Οι οπαδοί της vegan διατροφής αυξάνονται και πληθύνονται μ’ εντυπωσιακό ρυθμό, τη στιγμή που αντίστοιχοι χώροι εστίασης δεν ακολουθούν -αν μιλάμε για ολοκληρωμένες vegan κουζίνες και όχι απλά για το σάντουιτς ή το μπέργκερ και τα 2-3 πιάτα στα μενού εστιατορίων. Η άφιξη των Vegan Fairies στην πλατεία Καρύτση αναβαθμίζει τη γαστρονομική εικόνα του κέντρου και η ανταπόκριση του κοινού στους μόλις τρεις μήνες λειτουργίας τους ήταν αρκετοί για να φανεί ότι η πόλη ζητούσε ένα ποιοτικό και πλήρες vegan πακέτο. "Είμαστε κατάστημα του κέντρου, μας αναζητά ο νέος κόσμος και πάρα πολύ οι ξένοι, η ανταπόκριση είναι μεγάλη, η πλατεία Καρύτση ξύπνησε", επιβεβαιώνει η δημιουργός του, Πέννυ Καρέα.

Το νέο all day εστιατόριο, καφέ, take away έχει ταυτότητα. Μικρό, φιλικά λιτό και ανεπιτήδευτα μοντέρνο, δίνει βάρος στο "περιεχόμενο", εκφράζοντας βαθιά, καθαρά και ποιοτικά τη φιλοσοφία της Πέννυς Καρέα, γνωστής από το Vegan Fairies της Νέας Ερυθραίας, μια από τις πρώτες vegan κουζίνες της πόλης, που στα εφτά χρόνια λειτουργίας της έχει αγαπηθεί πολύ στα βόρεια προάστεια. 

Vegan Fairies

Το Vegan Fairies δεν ήταν μια τυχαία επιχειρηματική ενέργεια με στόχο την ανταπόκριση στις τάσεις της εποχής. Βασίζεται σε επιλογή ζωής της Πέννυς Καρέα, η οποία μετράει ήδη δεκατέσσερα χρόνια που προχώρησε από τη χορτοφαγική στην vegan κοινότητα. Πιστεύοντας συνειδητά και βαθιά στον βιγκανισμό, ξεκίνησε μ’ ένα blog, διάβασε πολύ, ανακάλυψε υλικά που δεν γνώριζε και, όπως λέει, τις απίστευτες δυνατότητες που υπάρχουν σ’ αυτή τη διατροφή. Τη μαγειρική της πρόταση την ξεκίνησε με ένα περιορισμένο catering και το μαγαζί ήρθε σαν φυσική συνέπεια: "ήθελα να βγάλω την πληροφορία προς τα έξω, ότι μπορείς να φας νόστιμα και συγχρόνως να κάνεις καλό στον εαυτό σου και στους άλλους…". 

Τι προσφέρουν οι Vegan Fairies; Μελετημένα και ισορροπημένα πιάτα, που έχουν λίγο απ’ όλα με ποικιλία υλικών, ελαφριά αλλά χορταστικά και νόστιμα. "Για μένα, η μαγεία είναι να παίρνω ένα υλικό και να το χρησιμοποιώ με διάφορους τρόπους, ώστε να καταναλωθεί ακόμα και από κάποιον που διαφορετικά δεν θα το έτρωγε, σε πιάτα που σε θρέφουν αλλά σου δίνουν κι ευχαρίστηση. Δίνεις αξία σε κάτι πολύ απλό! Χρησιμοποιώ κατά 60-70% ελληνικά προϊόντα και πάντα εποχιακά λαχανικά". 

Vegan Fairies
Buddha Bowl

Το μπαρ διαθέτει μια σειρά από καφέδες -organic fair & direct trade coffee Taf-, latte και ιδιαίτερα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, πριν προχωρήσουμε στα bowls χωρίς υδατάνθρακες και γλουτένη: sweet bowls για ένα χορταστικό πρωινό, όπως το πλούσιο Golden Oat Porridge ή το πιο απλό Acai Bowl. Βρήκαμε ευχάριστες εκπλήξεις τα open toasts, όπου το πιάτο "χτίζεται" επάνω σε ψωμί αργής ωρίμασης και είναι μια καλή ιδέα για χορταστικό σνακ. Μεταξύ τους, το "Salmon" with Cream Cheese, ένα πλούσιο, πολύ νόστιμο open sandwich με "σολομό" από κορδέλες καρότου σε καπνιστή σος και home made τυρί κάσιους, που έχει γίνει και το signature πιάτο τους -προσωπικά θα το αναζητούσα καθημερινά. Το κυρίως πιάτο αντιστοιχεί σε μια σειρά από "αλμυρά" bowls με hit το Buddha Bowl. Το Buddha bowl είναι το νο1 σε ζήτηση κι ένα από τα πρώτα μας πιάτα πριν 7 χρόνια: κινόα με κουρκουμά, ρεβιθοσαλάτα με ντοματίνια, αγγουράκι, κορδέλλες καρότου, βαλεριάνα, χειροποίητο χούμους, ντρέσινγκ ελαιόλαδου.  

Vegan Fairies

Το "γλυκό" κομμάτι των Fairies είναι ποικίλο, ενδιαφέρον και χωρίζεται σε Raw Treats, Energy Treats και Cakes. Από μπάρες και πάστες μέχρι μικρές τουρτίτσες, όλα έχουν την πλούσια, μεστή γεύση που δίνουν οι ξηροί καρποί, οι χουρμάδες, η ζάχαρη καρύδας, το ωμό κακάο, οι διάφοροι σπόροι και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιεί με φαντασία η Πέννυ.  

Vegan Fairies

"Ο σκοπός μου ήταν πάντα να περάσω το μήνυμα που θέλω μέσα από το φαγητό που δημιουργώ. Ο κόσμος τρώει και θέλει να ξαναφάει, κι εκεί, το πολύ καλό feed back μου δείχνει ότι το πέτυχα. Ακόμα, έχω κερδίσει ένα βήμα παραπάνω υπέρ των ζώων, γιατί πάντα τα ζώα ήταν στο μυαλό μου. Ο νέος κόσμος θέλει να δοκιμάσει για διάφορους λόγους, άλλοι είναι συνειδητοποιημένοι, άλλοι επειδή είναι trend, οι ξένοι σε μεγάλο ποσοστό το ξέρουν από τα σπίτια τους, ενώ υπάρχει και πολύς κόσμος που κινητοποιείται για να βελτιώσει τη διατροφή του, ακόμα και παιδιά με διάφορες δυσανεξίες. Απ’ όλους πιάνουμε! Δυστυχώς, τα περισσότερα μαγαζιά δεν προσφέρουν αυτό που θα έπρεπε, καθώς ο κόσμος αναζητά σε βίγκαν εκδοχή αυτό που έχει μάθει να καταναλώνει, ένα comfort food για να μην πούμε junk, όπως π.χ. το υποκατάστατο του μπέργκερ. Πιστεύω ότι είμαστε 2-3 μαγαζιά στην Αθήνα που προσφέρουν πραγματικό, πρωτότυπο βίγκαν φαγητό και ωμοφαγικά γλυκά."

Vegan Fairies

Το ζήτημα δεν είναι απλά "να φάμε ό,τιδήποτε αρκεί να μην πειράξουμε τα ζώα", αλλά να κάνουμε και καλό στον εαυτό μας. 

"Ο βιγκανισμός είναι το μέλλον, πρακτικά δεν αντέχει για πολύ ο πλανήτης τη σημερινή κατάσταση. Αναγκαστικά, κάποια στιγμή εκεί θα οδηγηθεί. Λειτουργεί σε τρία επίπεδα: προστατεύει εσένα, το περιβάλλον σου, τον πλανήτη. Νοιαζόμαστε για τον περίγυρό μας ξεκινώντας από τον εαυτό μας. Ευτυχώς, η επιλογή από τον κόσμο δείχνει μεγάλη δυναμική, ενώ κάθε χρόνο τα βίγκαν προϊόντα αυξάνονται και είναι απίστευτο πόσα καινούργια πιάτα και συνδυασμοί βγαίνουν καθημερινά στο εξωτερικό".

Vegan Fairies, Πλατεία Καρύτση 5, τ. 210 3315394, 11 π.μ.-7 μ.μ. καθημερινά
Στροφυλίου & Χαρ. Τρικούπη 145, Νέα Ερυθραία τηλ. 210 6206916

Περισσότερες πληροφορίες

Vegan Fairies

Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Vegan Fairies

Στροφυλίου και Χαρ. Τρικούπη 145, Νέα Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.