Στα καλούδια του "Βασίλαινα" ταιριάζει το "Δεκαράκι"

Απολαυστικές ασκήσεις γευστικής αρμονίας ανάμεσα στα διαλεκτά μονοποικιλιακά τσίπουρα και τις σπεσιαλιτέ του Μανώλη Γαρνέλη.

Βασίλαινας

Ο "Βασίλαινας", μοναδική περίπτωση εστιατορίου με ζωντανή ιστορία 100 και χρόνων, δεν αναπαύεται στις δάφνες του. Παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής, αφουγκράζεται τις ευαισθησίες και η head to tail πρόταση μενού από ολόκληρο ψάρι είναι μια σαφής έκφραση φροντίδας για τον δραστικό περιορισμό των διατροφικών αποβλήτων στις κουζίνες. Στο "Βασίλαινα", όμως, καλλιεργούν συστηματικά την απόλαυση της αρμονίας του φαγητού με ποτά και έτσι στην τελευταία μας επίσκεψη διαλέξαμε ένα εξαιρετικό τσίπουρο ή μάλλον τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα "Δεκαράκι" με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη γευστική ταυτότητα που δίνουν οι ποικιλίες Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτης.

Βασίλαινας

Σ’ αυτό το ειδικό head to tail μενού, από σφυρίδα στην περίπτωσή μας, η διαδοχή των πιάτων ξεκινά πάντα με την περίφημη ταραμοσαλάτα εστιατορίου και η φρουτώδης απαλότητα του "Δεκαράκι Ροδίτη" με τους γήινους τόνους σουσαμιού στη γεύση του την αγκαλιάζει και προβάλει πολύ όμορφα το θαλασσινό της χρώμα και την αφράτη της υφή.

Δεκαράκι Ροδίτης

Από την κοιλιά του ψαριού ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης βγάζει ασυνήθιστες fine dirty "κοτολέτες" που έρχονται ελαφροτηγανισμένες και με κρούστα τραγανή μαζί με μια πολύ δυναμική BBQ με καραμελωμένη ένταση και ωραία οξύτητα, ενώ από "ξέφτια" πτερυγίων και ουράς φτιάχνουν πρωτότυπα και πολύ αφράτα σουτζουκάκια που μοσχοβολάνε κύμινο και συνοδεύονται από πουρέ παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες. Και τα δύο ταιριάζουν πολύ στο "Δεκαράκι Μοσχάτο" που όχι μόνο προβάλλει τα δικά τους αρώματα, αλλά και τα καρυκεύει με τα δικά του εκρηκτικά (συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά).

Δεκαράκι Μοσχάτο

Με σφυρίδα αυγολέμονο μαζί με πικρούτσικα άγρια χόρτα, πιάτο πλούσιο και με ανακουφιστική αρμονία, το "Δεκαράκι Μαλαγουζιά" ταιριάζει χέρι – γάντι στην κομψότητά του. Στον "Βασίλαινα" όμως υπάρχουν και πολύ καλές σπεσιαλιτέ με κρέας. Να, σαν το τρυφερό μοσχάρι μ’ ένα φανταστικό στην υφή (κρατάει στο δόντι όσο πρέπει) και στη γεύση ελαφρά καραμελωμένο κριθαράκι, ή ακόμη το αρνάκι με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας.

Δεκαράκι Μαλαγουζιά

Στο πρώτο, το Μοσχάτο σερφάρει πολύ ωραία τα αρώματα του πάνω στο φαγητό, ενώ ο επίσης ταιριαστός Ροδίτης ελαφραίνει τη γευστική αίσθηση. Στο δεύτερο -και ειδικά με τη μελιτζάνα - και τα δύο αποστάγματα συνδυάζονται πολύ ευχάριστα, με τον Ροδίτη να πετυχαίνει μια πιο σφύζουσα λαχταριστή αρμονία.

Βασίλαινας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.