Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα ζαχαροπλαστεία που θα τα βρείτε

Συγκεντρώσαμε γλυκίσματα προκλητικά σε γεύση και όψη πλάι σε ανεπανάληπτα παραδοσιακά αλλά και τα ζαχαροπλαστεία στα οποία θα τα βρείτε, για να μπείτε απολαυστικά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ourse Βασιλόπιτα Galette Des Rois H βασιλόπιτα Galette Des Rois στο «Ourse»

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του γλυκού. Το γιορτινό σερί ξεκινάει παραδοσιακά, με τα μελομακάρονα να έχουν κάνει avant premiere ήδη από καιρό σιγοντάροντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα, για να καταλήξει στην τελική πράξη, τα λαμπερά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που θα κλείσουν θριαμβευτικά με ντιζαϊνάτους κορμούς, χιονισμένα κάστανα και μαύρα δάση του ονείρου από φίνες σοκολάτες, συννεφένια panettone και βασιλόπιτες πέρα από κάθε φαντασία. Οι pastry chefs τα δίνουν όλα με φίνες γλυκές εκπλήξεις που σκορπίζουν ευτυχία, όση βέβαια σε  γεμίζει κι ένα μελένιο μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές που μοσχοβολάει βούτυρο. 

Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες γλυκές προτάσεις που κυκλοφορούν στη γιορτινή Αθήνα, ακολουθούν εδώ. 


Σύγχρονα και ψαγμένα

Noble pastry κορμός Black Forest
"Bonnet de Noël Foret Noire" του "Madame Fraise"


Το Noble Pastry με τον Ευγένιο Βαρδακαστάνη έχει ετοιμάσει δυο μαγευτικά γλυκίσματα για τις γιορτές ("Madame Fraise", Υμηττού 225, Παγκράτι, 2114186086). To εντυπωσιακό, κατακόκκινο "Bonnet de Noël Foret Noire" είναι μια Black Forest σε σχήμα χριστουγεννιάτικου σκούφου, με biscuit moelleux cacao, αγριοκέρασο confit, chantilly Kirsch και cremeux bitter σοκολάτας 70%, και βγαίνει σε ατομικό γλυκό αλλά και σε κορμό για 4-5 άτομα. Το "Mont Blanc succes", έχει mousse κάστανο, αφράτη μαρέγκα, vermicelli κάστανου, μαρμελάδα blackberry, ρούμι Zacapa Royal και τραγανή βάση μπισκότου, επίσης σε ατομικό γλυκό και σε κορμό για 4-5 άτομα. 


O Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του στο "Ourse" (Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019) προτείνουν τους limited edition bûches de Noël τους. Ο ένας έχει πλούσια αρώματα βανίλιας Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια, ενώ ο δεύτερος είναι σοκολατένιος, με τρεις ποικιλίες σοκολάτας (Ghana, Tanzania, San Domingo), πραλίνα, αλμυρή καραμέλα και speculoos. Υπάρχει κλασικά η υπέροχη Mont Blanc τους με κάστανο, μους βανίλιας και τραγανή βάση τάρτας σε ατομικό γλυκό (με παραγγελία και μεγαλύτερη), ενώ ιδανικό για δώρο είναι το γιορτινό Christmas chocolate box. Για την Πρωτοχρονιά πάλι, θα ετοιμάσουν τη δική τους εκδοχή της γαλλικής βασιλόπιτας Galette des Rois με αμυγδαλόκρεμα, ένα εντυπωσιακό γλυκό-έκπληξη, κατόπιν παραγγελίας. Επιπλέον, φέτος βρίσκουμε στο "Ourse" και μελομακάρονα- μπουκίτσες. 

Dimitris Economides κορμός Polar
Κορμός Polar στο "Dimitris Economides"


Ο αρτίστας ζαχαροπλάστης Dimitris Economides (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 210 6755000) δημιούργησε για τις φετινές γιορτές τέσσερις ντιζαϊνάτους κορμούς, που φιλοδοξούν να καλύψουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Ο Heritage περιέχει κρέμα αμυγδάλου, crémeux κάστανο, mousse βανίλιας και μπισκότο βουτύρου, ενώ ο Polar είναι με crémeux ψημένης βανίλιας, mousse βανίλιας, biscuit βανίλια και μπισκότο-σφολιάτα βουτύρου. Ο Elegant έχει dacquoise φουντουκιού, τραγανή βάφλα-πραλίνα, mousse πραλίνα και mousse κουβερτούρας γάλακτος και ο Harmony compote αχλάδι-βανίλια, mousse βανίλιας, mousse κουβερτούρας Venezuela, biscuit κακάο και μπισκότο βουτύρου-βάφλα. Στα γλυκά με άρωμα εποχής του Dimitris Economides, πρέπει να προσθέσουμε εδώ την Black Forest experience, την Signature chestnut tart και την υπέροχη τάρτα framboise. 

Santa’s hat στο In Love Again
Santa’s hat στο "In Love Again"


Χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή στο γλυκύτατο "In Love Again", του κέντρου (Κλείτου 3, 210 3242627), με μια σειρά γλυκισμάτων που σε βάζουν στο δίλημμα ποιο να διαλέξεις. Ένα από κάθε είδος, θα ήταν καλή ιδέα για ένα κουτί δώρου ή για το γιορτινό τραπέζι. Εντυπωσιακό το Santa’s hat, με mousse bitter σοκολάτας, πραλίνα κουκουνάρι, κρέμα σοκολάτας με μπαχαρικά σε τάρτα σοκολάτας και δελεαστικό το Christmas Treat, με crumble φουντουκιού, biscuit αμυγδάλου, crémeux κάστανο, μαρμελάδα βατόμουρο, crémeux με βανίλια και ρούμι. Το Nutcracker πάλι, έχει κρέμα πορτοκαλιού, crémeux καραμέλας, mousse κανέλας και πραλίνα πεκάν. To signature γλυκό τους baba au rhum βγαίνει τώρα σαν Baba-μελομακάρονο με σιρόπι μελομακάρονου, μπαβαρουάζ κανέλας και καρύδια. Ένα vegan Black Forest έχει βάση σαμπλέ choco, biscuit σοκολάτας, ganache bitter, ολόκληρα amarena, mousse λευκής σοκολάτας και compote black cherry με kirsch. Μεγάλος πειρασμός η Flan με κρέμα κάστανο και ολόκληρα κάστανα, που μαζί με το Christmas cake πορτοκαλιού με Christmas spices και cream cheese frosting είναι ιδανικά για ένα γιορτινό brunch. 

Βασιλόπιτα Bon Bon Fait Maison
Βασιλόπιτα στο "Bon Bon Fait Maison"


Ο Κρίτωνας Πουλής του "Bon Bon Fait Maison" (Πετράκη 30, κέντρο) μας έχει συστήσει τα τελευταία χρόνια μια βασιλόπιτα ιδιαίτερη σε όλα της, που συνδυάζει την πρωτοτυπία μ’ ένα φλουρί-δώρο από τον εικαστικό Γιάννη Σεργάκη και υπέροχη συσκευασία. Με γαλλική έμπνευση, αλλά γεμάτη ελληνικά αρώματα, νότες πικραμύγδαλου και ανθόνερου, πλούσια σε αμύγδαλα, διακοσμημένη με τραγανές μαρέγκες, σίγουρα θα κάνει αίσθηση. Το φλουρί δια χειρός Γιάννη Σεργάκη, είναι φέτος μια έκπληξη που δεν μας αποκάλυψαν… Αλλά ο Κρίτωνας έχει να προτείνει και το "Tsoureki à la Tropézienne" -τι μου λες τώρα- σε δύο μάλιστα γεύσεις. Μιλάμε για ένα αφράτο τσουρέκι με ανάλαφρη κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και κόκκινα φρούτα του δάσους και στη σοκολατένια του εκδοχή, με ανάλαφρη σαντιγί σοκολάτας και πραλίνα καραμελωμένου φουντουκιού. Αυτό, μάλιστα, μπορούμε να το απολαύσουμε και στο "L' atélier" της οδού Καλαμιώτου, όπου το σερβίρουν μπροστά μας à la minute, με ζεστή σως σοκολάτα!


Στο ζαχαροπλαστείο "Ρεσιτάλ" στο νούμερο 15 της οδού Αναπαύσεως (Μετς, 2109234160), μπορείς να καθίσεις για να πάρεις τον καφέ και το γλυκό σου όπως παλιά, μπορείς και απλά να αγοράσεις για το σπίτι γλυκίσματα, από κλασικά αγαπημένα έως σύγχρονης αισθητικής και γεύσης. Πέρα, λοιπόν, από τα καλοφτιαγμένα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τους, για τις γιορτές ο σεφ Μάνος Σαρρής και η ομάδα του ετοίμασαν δυο κορμούς: με μαύρη σοκολάτα, τραγανή βάση, ουίσκι και σμέουρα ο ένας, με λευκή σοκολάτα, κάστανο και μανταρίνι ο άλλος.


Τα κλασικά στα καλύτερά τους

Ισλί Isle Delicacies
Ισλί στο "Isle Delicacies"


Για μελομακάρονα θα τρέξουμε βέβαια με κλειστά μάτια στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο "Αφοι Ασημακόπουλοι" (Χαρ. Τρικούπη 82, κέντρο), αλλά και στο "Takis Bakery" (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 21 0923 0052) ή στο "Α λα Γκρεκ", όπου ο Κωστής Κωστάκης τα φτιάχνει με μέλι από την Κρήτη (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι). Πολύ καλά κι εκείνα του "Pastry Family" στο Παγκράτι (Ριζάρη 19) και βέβαια της Ρίτας Αμιραλιάν στο "Rita’s Cookies" (Δομοκού 40α, Κοκκινιά, 2104912323). Μας άρεσαν επίσης τα μελομακάρονα-μπουκίτσες του "Le Greche" (Mητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, Λυκούργου 2, Ν. Ψυχικό). 


Εναλλακτικά, δοκιμάστε τα ισλί, που έγιναν μόδα τα δυο τελευταία χρόνια και θυμίζουν αρκετά τα μελομακάρονο: με βάση το ελαιόλαδο και το αλεύρι, γεμιστά με καρύδι, ξεχωρίζουν για το όμορφο σχέδιο στην επιφάνειά τους, που "κεντιέται" στο χέρι με τσιμπιδάκι. Γλυκό αριστοκρατικό, αγαπημένο στον Πόντο και στην Κωνσταντινούπολη, που το βρίσκουμε αυθεντικό από την "Isle Delicacies", με καρύδι ή με φιστίκι Αιγίνης (Κυκλάδων 2, Μελίσσια, 2106130514). Είναι vegan και δεν περιέχει ζάχαρη. Τα βρίσκετε και σε επιλεγμένα deli.


Για κουραμπιέδες με μοσχομυριστό βούτυρο και ωραίο αμύγδαλο εμπιστευτείτε πάλι το "Αφοι Ασημακόπουλοι", για μπουκίτσες που μοσχοβολούν ανθόνερο στο ιστορικό επίσης "Αριστοκρατικόν" στο κέντρο (Βουλής 7, 2103220546). Ιδιαίτεροι, με υφή που θυμίζει μπισκότο και μεγάλα κομμάτια αμύγδαλου οι κουραμπιέδες της Ρίτας Αμιραλιάν στο "Rita’s Cookies". Στη "Στάνη" της Ομόνοιας τους φτιάχνουν με πρόβειο βούτυρο και ολόκληρο αμύγδαλο (Μαρίκας Κοτοπούλη 10, 2105233637), ενώ στο "Α λα Γκρεκ" ο Κωστής Κωστάκης φέτος τους φτιάχνει με πρόβειο βούτυρο από το τυροκομείο Αργένου της Λέσβου.

Ζαχαροπλαστείο Κάκαλη
Ζαχαροπλαστείο Κάκαλη

Αν, πάλι, συχνάζετε προς Ίλιον και Πετρούπολη, κάντε μια βόλτα στο ζαχαροπλαστείο "Κάκαλη", γνωστό από το 1980 για τα καλά υλικά του και τις αυθεντικές πολίτικες συταγές: μυρωδάτα μελομακάρονα, σκέτα ή βουτηγμένα σε καλή κουβερτούρα bitter ή γάλακτος ή και με γεύση πορτοκάλι και φράουλα, αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο. Οι κουραμπιέδες τους με ολόκληρα αμύγδαλα μοσχοβολούν βούτυρο ενώ θα βρείτε και μελωμένες δίπλες, με την παραδοσιακή καλαματιανή συνταγή. Εμπιστευτείτε τους και για τις αφράτες, πολίτικες βασιλόπιτες! (Περιστέρι, Θηβών 206, 2105777472, Ίλιον, Λεωφ.Ανδρέα Παπανδρέου 248, 2102628516, Πετρούπολη, Μάρκου Μπότσαρη 17, 2105019843)


Για στις πολίτικες βασιλόπιτες

Η παραδοσιακή πολίτικη βασιλόπιτα θυμίζει τσουρέκι -δεν είναι όμως! Είναι αυτή που κυριαρχούσε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πριν αντικατασταθεί από τα κάθε είδους κέικ, ευκολότερα μεν στην παρασκευή, αλλά χωρίς τη μοναδική υφή, τη γεύση και τα υπέροχα αρώματα της παραδοσιακής. Τη βρίσκουμε ακόμα σε καλές εκτελέσεις, σε ζαχαροπλαστεία με Πολίτικες ρίζες. Εδώ, τα πιο ονομαστά -και θυμηθείτε έγκαιρα την παραγγελία:  Τα πολίτικα "Ρίο" (Πρωτέως 4-8, Π. Φάληρο, 210 9831892) και "Ριβιέρα" (Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο, 2109826670) δικαίως φημίζονται. Πολύ καλές και αυτές από τα "Γιούλια" (Α. Παναγούλη 74, Ν. Ιωνία, 2102798351), του "Belle Vue" στη Νέα Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 104), του "Pelit" στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 16), της "Τούλας" στο Παγκράτι (Ευτυχίδου 41), του "Πετέκ" στην Πλ. Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου 81).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.