Τι είναι αυτά τα Pet Nat κρασιά τέλος πάντων;

Με μια βόλτα στα wine bars της πόλης και μια γρήγορη ματιά στους καταλόγους, θα δούμε να εδραιώνονται σιγά σιγά τα Pet Nat κρασιά. Τι είναι τελικά αυτή η σχετικά νέα τάση;

κρασί

Αρχικά, για να μπούμε στο κλίμα, η ονομασία Pet Nat προέρχεται από τουςγαλλικούς όρους "Pétillant Naturel", φυσικό αφρώδες κρασί δηλαδή. Είναι μια καινούρια ανακάλυψη; Οχι. Στην πραγματικότητα η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται και Méthode Ancestrale, έχει τις ρίζες της πίσω στο 16ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε κατά λάθος -όπως συχνά συνέβαινε με αρκετές σπουδαίες ανακαλύψεις- από ένα μοναχό στο Limoux της Γαλλίας, ο οποίος διαπίστωσε την ύπαρξη φυσαλίδων στο εμφιαλωμένο και σφραγισμένο του κρασί. Μερικούς αιώνες αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας των 90s, τα Pet Nat ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο από τον Christian Chaussard στο Λίγηρα, ο οποίος ξεκίνησε τους πειραματισμούς, ακολουθώντας τα βήματά του κι άλλοι οινοποιοί του Λίγηρα.

Πώς όμως παράγονται τα Pet Nat; Για να επιτύχουμε τις φυσαλίδες, ουσιαστικά πρέπει να εγκλωβίσουμε το CO₂ που παράγεται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την εμφιάλωση του κρασιού πριν την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τη μέθοδο αυτή με τη μέθοδο παραγωγής Σαμπάνιας! Στη Μéthode Traditionnelle, που χρησιμοποιείται για τη Σαμπάνια, πραγματοποιούνται δύο αλκοολικές ζυμώσεις, με το CO₂ να εγκλωβίζεται στη δεύτερη. Επίσης, η Σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας.

Τα κρασιά Pet Nat, που πλέον παράγονται σκόπιμα, είναι φυσικά κρασιά, δηλαδή ελαχίστων παρεμβάσεων από τον οινολόγο. Είναι συνήθως αφιλτράριστα, γι’ αυτό στο ποτήρι μας πρέπει να περιμένουμε ένα θολό, με ένα πιο ρουστίκ στυλ κρασί, με ζωηρές φυσαλίδες. Θα συναντήσουμε κυρίως αρώματα εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλι και κίτρο, πυρηνόκαρπων όπως το βερίκοκο και τροπικών φρούτων. Δε λείπουν και τα αρώματα ζυμών, ενώ συχνά θα εντοπίσουμε μια φυτικότητα ή θα γευτούμε λίγα εναπομείναντα αζύμωτα σάκχαρα.

Χάρη στη φρεσκάδα τους και τη δροσιστική τους οξύτητα, τα Pet Nat μπορούν να καταναλωθούν σαν απεριτίφ, αλλά και να συνοδεύσουν μια μεγάλη γκάμα φαγητών, όπως θαλασσινά, φρέσκιες σαλάτες, ακόμα και πικάντικη κουζίνα. Είναι κρασιά με σχετικά χαμηλό αλκοόλ και προσφέρονται για άμεση κατανάλωση. Μπορούμε βέβαια να τα κρατήσουμε για ένα με δύο χρόνια, αλλά γιατί να περιμένουμε και να χάσουμε αυτές τις ζωηρές μπουρμπουλήθρες;

Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε κάτι διαφορετικό για να δοκιμάσετε, επιλέξτε ένα Pet Nat, ανοίξτε το πώμα crown και απολαύστε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.