Αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου για το 2023

Η λίστα του σημαντικού θεσμού The World’s 50 Best Restaurants 2023.

Αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου για το 2023 @disfrutarbcn

Η πολυαναμενόμενη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2023 (The World’s 50 Best Restaurants 2023) ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου στην τελετή απονομής που έλαβε χώρα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Κατά την 21η χρονιά της έκδοσής της, περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 περιοχές και στις 5 ηπείρους του πλανήτη, καθώς και 12 new entries. Κορυφαίο εστιατόριο για το έτος που διανύουμε αναδείχθηκε το Central, από την πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Η ίδια πόλη είχε συνολικά 4 εκπροσώπους στη λίστα, δύο μάλιστα στην πρώτη δεκάδα, κάτι που ίσως μας ωθήσει να προβλέψουμε μία μίνι αποκαθήλωση της Κοπεγχάγης από τον άτυπο τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας του κόσμου.

Το Central

Ο Virgilio Martínez έφτιαξε αυτό το περουάνικο ινστιτούτο της γεύσης πίσω στο 2008, για να προστεθεί δίπλα του η Pía León, έναν χρόνο μετά. Μαζί, δημιούργησαν μία fine dining εμπειρία με βάση πρώτες ύλες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς και ντόπιες τεχνικές μαγειρέματος.

Το 2018, μετακίνησαν το εστιατόριό τους σε ένα καινούριο, πιο ευρύχωρο κτίριο, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει ένα ταξίδι γεύσης σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα ανά υψόμετρο – από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα πάνω στις Άνδεις. Κάθε πιάτο στο μενού του Central αντικατοπτρίζει την προέλευση των συστατικών του, από κάθε γωνιά της χώρας. 

Αναλυτικά η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2023

  1. Central (Λίμα, Περού)
  2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία)
  3. DiverXO (Μαδρίτη, Ισπανία)
  4. Asador Etxebarri (Ασόντο, Ισπανία)
  5. Alchemist (Κοπεγχάγη, Δανία)
  6. Maido (Λίμα, Περού)
  7. Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)
  8. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  9. Quintonil (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
  10. Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία)
  11. Trèsind Studio (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
  12. A Casa do Porco (Σάο Πάουλο, Βραζιλία)
  13. Pujol (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
  14. Odette (Σιγκαπούρη)
  15. Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
  16. Reale (Καστέλ ντι Σάγκρε, Ιταλία)
  17. Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
  18. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
  19. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
  20. Quique Dacosta (Ντένια, Ισπανία)
  21. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
  22. Elkano (Χετάρια, Ισπανία)
  23. Kol (Λονδίνο, Αγγλία)
  24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
  25. Belcanto (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
  26. Schloss Schauenstein (Φίρστεναου, Ελβετία)
  27. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)
  28. Kjolle (Λίμα, Περού)
  29. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
  30. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
  31. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
  32. Hiša Franko (Κόμπαριντ, Σλοβενία)
  33. El Chato (Μπογκοτά, Κολομβία)
  34. Uliassi (Σενιγκάλλια, Ιταλία)
  35. Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)
  36. Plénitude (Παρίσι, Γαλλία)
  37. Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία)
  38. The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)
  39. The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)
  40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
  41. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
  42. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
  43. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)
  44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)
  46. Orfali Bros Bistro (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.)
  47. Mayta (Λίμα, Περού)
  48. La Grenouillère (Λα Μαντλέν σου Μοντρέιγ, Γαλλία)
  49. Rosetta (Πόλη του Μεξικό, Μεξικό)
  50. The Chairman (Χονγκ Κονγκ, Κίνα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.