Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.

Enkelt Χαλάνδρι © Λεωνίδας Τούμπανος

"Eatery. Drinkery. No worry'. Το motto που συνοδεύει το λογότυπο του "Enkelt" περιορίζεται σε 4 μόλις λέξεις αλλά είναι κάτι περισσότερο από επαρκές για να περιγράψει τη γενικότερη φιλοσοφία του ολοκαίνουριου urban all day μπιστρό, που μετρά μόλις λίγες ώρες ζωής (άνοιξε επισήμως τις πόρτες του το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου 2023) στο Χαλάνδρι και στο χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το "Σπίτι Cocktail Bar".

Οι Λέλος Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος είναι γνωστοί για πολλά από τα πιο επιτυχημένα projects της Αθήνας (αλλά και σε μερικά λίγο πιο μακριά από αυτήν). Τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Γιώργο Τσουροπλή (του μεξικάνικου σουξέ "Chilangos", στον Χολαργό) και τον Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (του "Husky", στην Αράχωβα), δημιουργώντας ένα χαλαρό, φιλόξενο και προσεγμένο μέρος που προσαρμόζει τη σκανδιναβική κουλτούρα σε κάθε έκφανσή του.

Enkelt 4
© Λεωνίδας Τούμπανος
Η είσοδος του "Enkelt".

"Φιλοδοξούμε να είναι ένα μέρος για φαγητό σε ένα μη αποστειρωμένο περιβάλλον, που θα μπορείς να το συνδυάσεις με μία ενδιαφέρουσα γκάμα ποτών και κρασιών. Ο χώρος γενικότερα ήταν πολύ όμορφος από μόνος του και μας ενέπνευσε" μου λέει ο Λέλος Γεωργόπουλος. 

Enkelt 8
© Λεωνίδας Τούμπανος
Άποψη από το εσωτερικό.

Και έχει δίκιο. Η αίσθηση που μου άφησε με μία πρώτη ματιά το "Enkelt" μου θύμισε κάτι που λίγο-πολύ όλοι βιώνουμε όταν επισκεπτόμαστε κάποια cool πόλη του εξωτερικού. Ξέρεις, τότε που αναζητάς και θέλεις να βρεις πάση θυσία μέρη με το συγκεκριμένο προφίλ και να απολαύσεις τη θαλπωρή και τις υπηρεσίες τους. Η αισθητική απεικόνιση των προαναφερθέντων πατά πρακτικά και στιβαρά στο τρίπτυχο άσπρο-μαύρο-ξύλο, μαζί με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, φυτά και stencils, στο ίδιο πάντοτε ύφος.

Τι τρώμε, τι πίνουμε

"Κράτησα κυρίως την αγάπη και τον σεβασμό των Σκανδιναβών για τις πρώτες ύλες. Τα απλά υλικά που δεν είναι απαραίτητα ακριβά και δε χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες για να μεταμορφωθούν σε νόστιμο φαγητό" απαντά ο Πάνος Τσίκας στην ερώτησή μου σχετικά με την κληρονομιά που του άφησε το πέρασμά του από την περίφημη κουζίνα του "Geranium" (στην οποία βρέθηκε για συνολικά 3 χρόνια), πριν αυτός αναλάβει την αντίστοιχη του "Nōema", στη Μύκονο. Ο σεφ Τσίκας έχει την επιμέλεια των όσων βγαίνουν από την open kitchen του "Enkelt", εκεί όπου καθημερινά θα συναντά κανείς τον έτερο σεφ, Παύλο Κωτσάκο ("Odori" και "Τζετ" στο Κουφονήσι). 

Enkelt 6
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Πάνος Τσίκας και ο Παύλος Κωτσάκος.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, μεγάλη σημασία έχει δοθεί στο φαγητό, που είναι εστιατορικά μεν στημένο, για όλη την ημέρα, δε. Το τελευταίο σημαίνει πως χωρίζεται στο πρωινό/brunch που ξεκινά καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 14.00, όταν και αρχίζει να σερβίρεται με τη σειρά της η υπόλοιπη κάρτα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η βασική κατεύθυνση θα χαρακτηριζόταν σαν ένα fusion της σκανδιναβικής κουζίνας -πρωταγωνιστούν nordic συνήθειες όπως οι πίκλες, τα καπνίσματα και η χρήση πολλών λαχανικών σε διάφορες μορφές και υφές- με πιο οικεία προς τις συνήθειές μας στοιχεία. Στο μενού δεν υπάρχουν ταξιαρχικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στα στάδια των πιάτων, με κάθε τι να ακολουθεί τη λογική to share. 

Enkelt 1
© Λεωνίδας Τούμπανος
Μία από τις επιλογές του πρωινού: Grilled τοστ με προσούτο, τυρί Ασιάγκο, μαρμελάδα τσίλι και σούπα κολοκύθας.
Enkelt 2
© Λεωνίδας Τούμπανος
Σεβίτσε τσιπούρας, άγρια μανιτάρια σε σούπα με αποξηραμένα πορτσίνι, γκανάς αχλαδιού ποσέ σε ρούμι με καρύδια και μαρέγκα καστανής ζάχαρης.

Το σεβίτσε τσιπούρας με κρόκο αυγού κονφί και έναν homemade 'χυμό' με ωραίες οξύτητες (πιάτο που ξεφεύγει από την ιαπωνικο-λατινοαμερικάνικη καταγωγή του, έχοντας επιρροές από Μεσόγειο και Σκανδιναβία), το προσεγμένο σκουμπρί, ανοιγμένο σε "πεταλούδα" με γλάσο από πορτοκάλι και γιαούρτι, τσιγαριαστά χόρτα και μία σάλτσα από fermented αγγούρι, το burger με καπνιστή μαρμελάδα από cranberries και κριτσανιστή Pancetta Affumicata, η πατάτα Hasselback με φύλλα σκόρδου σε τουρσί και τα δύο παναρισμένα κρέατα (χοιρινό Iberico και μοσχαρίσιο σνίτσελ) αναμένεται να συζητηθούν αρκετά. 

Enkelt 7
© Λεωνίδας Τούμπανος
Το μοσχαρίσιο σνίτσελ με σοτέ λαχανίδα, ψητό λευκό κρεμμύδι και σος μαύρου πιπεριού.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις vegetarian friendly προτάσεις όπως το καπνιστό λάχανο με πουρέ μαύρου σκόρδου, μαγιά, καρύδια και κάστανα και το καραμελωμένο κουνουπίδι σε ψωμί σίκαλης με ημίξηρη ντομάτα. 

Στα γλυκά πάλι, το αφράτο ολλανδικό pancake με ρικότα και καπνιστό σιρόπι σφενδάμου αλλά και το προφιτερόλ με μανιτάρια πορτσίνι σε καμία των περιπτώσεων δεν περνούν αδιάφορα. Η κουζίνα του 'Enkelt' φιλοδοξεί προσεχώς να είναι σε θέση να παρασκευάζει το δικό της ψωμί. Μέχρι τότε, έχει πολύ αξιόλογους προμηθευτές όπως το "Brio".

Enkelt 3
© Λεωνίδας Τούμπανος
Καραμελωμένο κουνουπίδι σε ψωμί σίκαλης, καπνιστό λάχανο με πουρέ μαύρου σκόρδου.

Η μπάρα κάνει focus στα κλασικά ποτά, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο να έχει διαμορφώσει την κάρτα των cocktails. Ακολουθείται η λογική των twisted classics, στα οποία έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από τα δομικά στοιχεία και, προφανώς, υπάρχει από πίσω μπόλικο μαγείρεμα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Το nordic touch εδώ αφορά τη χρήση βοτάνων, berries, χαμομηλιού και άλλων συστατικών. 

Enkelt 5
© Λεωνίδας Τούμπανος
Η μπάρα του "Enkelt".

Θα πιεις μεταξύ άλλων -υπάρχουν 14 cocktails και δύο non alcohol επιλογές- την Forrest Berries εκδοχή του Clover Club, όπου έχουν αφαιρεθεί τα κόκκινα φρούτα και έχει προσαρμοστεί σε αυτό φράουλα, χαμομήλι και λικέρ από πεύκο, το bottled Upside Down Bramble που σερβίρεται σε highball ποτήρι, με το σιρόπι να βρίσκεται στον πάτο αυτού, ένα Pisco Sour με μπόλικα βότανα και καπνιστό μέλι, ένα Zombie με δικά τους caribbean bitters και ένα πολύ ενδιαφέρον, διαυγές Mai Tai.

Enkelt_Μανώλης Λυκιαρδόπουλος
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

Ο ελληνικός αμπελώνας είναι αυτός που κυριαρχεί στην περιεκτική οινική λίστα, πλαισιωμένος με ευρωπαϊκές ετικέτες και υπό την επιμέλεια του Ηλία Γεωργόπουλου.


Info

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι
Τηλ. 2106897105

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.