Τρώγοντας και πίνοντας στο μικρό Παρίσι των Αθηνών

Τα μέρη που φέρνουν κάτι από γαλλική κουλτούρα στα γευστικά δρώμενα της πόλης.

Γαλλικά εστιατόρια και μπαρ στην Αθήνα

Έχουν καταναλωθεί μπόλικοι τόνοι μελανιού στη Βίβλο της παγκόσμιας γαστρονομίας σχετικά με τη σημασία της γαλλικής κουζίνας σε αυτή. Κάτι απολύτως λογικό αν αντιληφθεί κανείς πως μιλάμε για την μάλλον πιο επιδραστική γευστική κουλτούρα ever, πολύ πριν τις μοριακές καινοτομίες ή τους nordic πειραματισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Γάλλοι γνωρίζουν πώς να περνούν καλά, να τρώνε και να πίνουν, κάτι που αντικατοπτρίζεται πλήρως σχεδόν σε κάθε είδος επιχείρησης εστίασης που στήνουν (ή που στήνεται από άλλους αλλά προς αυτή την κατεύθυνση), εντός ή εκτός της χώρας τους. Αυτό μοιάζει να ισχύει και για τα καθ' ημών σε μια τάση που ισχυροποιείται με νέες αφίξεις και διαχρονικά φαβορί. Γαλλικά (ή περίπου γαλλικά) μπαρ και εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι, που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις "Allez les Bleus!".

"La Cigale"

Δύο Γάλλοι, ο Grégory και ο Alexandre, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τη γέννηση αυτού του κεφάτου wine bar στο Παγκράτι, που δείχνει να πατά εξίσου καλά και στα δύο συνθετικά της εν λόγω κατηγορίας. "Εκεί όπου η Προβηγκία συναντά το ελληνικό terroir" είναι το motto τους και το υλοποιούν με νόστιμα μυστικά της Προβηγκίας αλλά και κάποια από τα μυστικά των γιαγιάδων τους, συνδέοντάς τα με κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις της χώρας μας. Το κρασί έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο, με έναν καλά ψαγμένο και διαμορφωμένο κατάλογο στον οποίο κυριαρχούν ετικέτες από την Ελλάδα και την Γαλλία, με focus στις μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα.

> Διάβασε ακόμη: Η αθηναϊκή αρτιότητα του εστιατορικού ψωμιού

"Tartare"

Ταρτάρ Γλυφάδα

Το bistrot-restaurant του Οδυσσέα Πολυμέρη υπηρετεί από το 1999 την κλασική γαλλική κουζίνα. Κομψή σάλα σε απαλούς τόνους του καφέ, αυλή για το καλοκαίρι και στο μενού από σαλιγκάρια Μπουργκινιόν μέχρι βοδινή σπαλομπριζόλα Γαλικίας ή entrecote Cafe de Paris και, φυσικά, steak tartare.

"Brasserie Lorraine"

Σκούρα μπουαζερί στους τοίχους που κατά τόπους "σπάει" με φλοράλ ταπετσαρίες, μαρμάρινα τραπέζια και μπάρα, πράσινο βελούδο στις καρέκλες αλλά και τους καναπέδες συν το βίντατζ πιάνο δίνουν τον τόνο στην ατμόσφαιρα και τη διάθεση. Και έπειτα έρχονται οι σπιρτόζικες αναδιατυπώσεις σε γαλλικά γευστικά σουξέ από τον ταλαντούχο σεφ Παναγιώτη Ζώκο. Αυτά και άλλα πολλά στην πλατεία Δεξαμενής και τη σικάτη "Brasserie Lorraine".

"Overoll"

Overoll στο Χαλάνδρι
Overoll Croissanterie

"Είναι πιο απολαυστικό από πολλά κρουασάν που έχω φάει κατά καιρούς στο Παρίσι" μου έλεγε πρόσφατα φίλη που έχει ζήσει αρκετά χρόνια στην Πόλη του Φωτός. Και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω μαζί της όταν η κουβέντα πηγαίνει στο θέμα ΄κρουασάν'; Στο κέντρο και στο Χαλάνδρι, τα σποτ που έχουν δημιουργήσει οι Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς προσεγγίζουν ολόσωστα και με viral γεύση το δημοφιλές έδεσμα, σε πολλές -γλυκιές και αλμυρές- εκδοχές.

"Le Pavillon"

Le Pavillon Athens

Στο κομψό και βραβευμένο με Top Notch εστιατόριο του Χαλανδρίου, ο Jean-Charles Métayer μεταφέρει επί του πιάτου τις εικόνες, τα αρώματα και τις γεύσεις της 20ετούς πορείας του σε κορυφαίες κουζίνες, συνδυάζοντας τις δύο πατρίδες της ζωής του, τη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και τις δυο δικές του θάλασσες, τον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο.

> Διάβασε ακόμη: "Tanpopo": Ο Σωτήρης Κοντιζάς σερβίρει ράμεν

"Τρομερό Παιδί"

Το όνομά του από μόνο του σου τραβά την προσοχή όπως επίσης και ο εξαιρετικά feelgood και minimal χώρος του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία για τα οποία το "Τρομερό Παιδί" έχει -τρία χρόνια τώρα-κερδίσει αρκετά μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των foodies της Αθήνας. Και όχι μόνο αυτών. Το third wave bakery -κατ΄αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ- επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου αναδεικνύει το ψωμί ως προϊόν ανώτερης ποιότητας και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες του ό,τι θα έβρισκε κάποιος σε έναν καλό παριζιάνικο φούρνο. 

"Blue Pine"

Από το 1961 μέχρι σήμερα, το all time classic εστιατόριο της Κηφισιάς βασίζει τη διαχρονικότητά του σε κλασικά γαλλικά πιάτα, αβρό σέρβις και ρετρό αίσθηση. Ξεκίνησε τη διαδρομή του ως steak house, αλλά στα 90s ο Σωτήρης Κώτσης, που ήταν προηγουμένως με τον αδερφό του Αλέξη στο "Abreuvoir", το άλλαξε δίνοντάς του το γνωστό γαλλικό γευστικό χρώμα, το οποίο υλοποιείται με βατραχοπόδαρα, σαλιγκάρια Μπουργκινιόν, φουαγκρά, καφέ ντε Παρί, σουφλέ Γκραν Μαρνιέ. 

"Bon Bon Fait Maison"

Πέρα από τα γνωστά σε όλη την Αθήνα ζαχαροπλαστικά του projects, o Κρίτων Πουλής παρουσιάζει και ένα νέο μπιστρό στην Καλαμιώτου, που υπηρετεί το ρόλο μίας all-day γευστικής πρότασης. Πρωινά, απεριτίβο και κοκτέιλ, σνακ και ένα μενού που αλλάζει κάθε μήνα, συν τα περίφημα γλυκά, δίνουν το γαλλικό στίγμα, ακολουθώντας στιβαρά την αθηναϊκή bistronomie τάση.

> Διάβασε ακόμη: Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

"L' Abreuvoir"

L' Abreuvoir

Λινά, κολλαριστά τραπεζομάντιλα, επάργυρα κηροπήγια, cloches και χαρακτηριστικός γαλλισμός στην κουζίνα: steak tartare, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, entrecotes, πάπια με πορτοκάλι και crepes Suzette δίνουν τον γευστικό τόνο, με το επαρκέστατο, τελετουργικό σέρβις και την εκτενή λίστα κρασιών να συμπληρώνουν την εικόνα ενός ρεστοράν που εκπροσωπεί ακατάβλητα την cuisine francaise από το 1965. Στην κλασικά πολυτελή σάλα και απέναντι, στα φερ φορζε κάτω από τις μουριές, συναντά κανείς πιστούς όλων των ηλικιών.

"Blue Oyster"

Blue Oyster Athens
Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν έχει ακριβώς τη φήμη των παριζιάνικων "Huîtrerie Régis", "La Cabane à Huîtres", "Le Mary Celeste", "Clamato", "Dessirier" ή του "Bar à Huîtres L’Oyster Bar" στην αγορά του Αρκασόν αλλά το κοσμοπολίτικης πατίνας οyster/champagne bar στο κέντρο της Αθήνας τα καταφέρνει μία χαρά με τις οινικές φυσαλίδες και τους θαλασσινούς θησαυρούς.

"Ami gastrotheque"

Αν αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ήταν ένα new age γαλλικό μπιστρό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κέντρου της Αθήνας, τότε πιθανότατα πολλές από τις απαντήσεις να τις βρεις στο "Ami gastrotheque". Προσθέτοντας το δικό του αισθητικό κομμάτι στο πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό εντός του τριγώνου που σχηματίζουν οι Απόλλωνος, Βουλής και Σκούφου, τραβά αρχικά το βλέμμα με τις κομψά σκορπισμένες στο χώρο αντιθέσεις του, που παραδίδουν ένα αποτέλεσμα που γλυκαίνει το μάτι: Μικρό εσωτερικό με λίγα τραπέζια/ μεγάλη, άνετη μπάρα - μάρμαρο/ ξύλο - τραπεζάκια της γαλλικής bistro culture/ αθηναϊκή περαντζάδα. Πέρα από αυτά ο Παναγιώτης Ζώκος (και πάλι, μετά το "Brasserie Lorraine") παρουσιάζει μία κάρτα που εύκολα θα σχημάτιζε μειδίαμα στα χείλη τόσο ενός Έλληνα, όσο και ενός Γάλλου. Must taste η πληθωρική κρέπα στα πορτοκαλί χρώματα του mimolette, το ταρτάρ, η έξυπνη προσαρμογή της πεσκανδρίτσας a la meunière και το entrecôte Café de Paris.

"Σπύρος και Βασίλης"

Το διακριτικά πολυτελές εστιατόριο του Κολωνακίου έχει περάσει τις 4 δεκαετίες γευστικής ιστορίας και παραμένει ακλόνητο στη θέση του. Η κουζίνα ορκίζεται στην γαλλική παράδοση, με κρεμμυδόσουπες, βατραχοπόδαρα και σουφλέ, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην entrecote - με διάφορες σάλτσες. 

"VeriTable"

Βέρα γαλλική φάση στήνει κάθε φορά ο Αλέν Παροντί στο "VeriTable", στο εστιατόριο που άνοιξε την άνοιξη του 2019 στο Ψυχικό και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε οικείο παρισινό café και εξαιρετικά προσεγμένο μπιστρό. Ντελικάτη κουζίνα που παντρεύει την μπιστρονομία με τα γαλλικά classics και την αγαπημένη του Κυανή Ακτή.

"Ourse"

Ο ενθουσιασμός, η έμπνευση και το πάθος για την ζαχαροπλαστική αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη που έκανε τον Στέφανο Τσουκαλά και την Βίκυ Νταλαγιάννη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τα όνειρά τους. Σύμμαχός τους στο γλυκό και δημοφιλές πια εγχείρημα ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Στο Ourse, που μας συστήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και ήδη θεωρείται ένα από τα κορυφαία ζαχαροπλαστεία της πόλης, τα γλυκά φέρουν έντονα γαλλική επιρροή ενώ παράλληλα προτάσσουν και την ελληνικότητά τους. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες.

> Διάβασε ακόμη: Μία κουβέντα με τον Giovanni Scaraggi, δοκιμάζοντας τα πιάτα του 'Sole Giaguaro'

"Σπονδή"

Από το 1996 μέχρι και σήμερα, η βραβευμένη με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Σπονδή γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στα γαστρονομικά δρώμενα του τόπου. Κάθε επισκέπτης βιώνει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στη μοντέρνα γαλλική, υψηλή κουζίνα, ακροβατώντας μεταξύ της παράδοσης, του μοντερνισμού και του κλασσικού, με τις προτάσεις του Arnaud Bignon και της ομάδας του να ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον γαστρονομικό πήχη.

"Le Petit Bistrot - Chez Lucien"

Η γευστική κληρονομία του "Chez Lucien" αναβιώνει στο ίδιο ακριβώς σημείο των Άνω Πετραλώνων και ένα σύγχρονης λογικής μικροσκοπικό μπιστρό με ρετρό αύρα. Focus σε κλασικές γεύσεις της Γαλλίας, ένα εξαιρετικά value for money entrecôte και πιάτο ημέρας, συνήθως, τα μύδια που σερβίρονται με τον κλασσικό τρόπο στην κατσαρόλα τους, αχνιστά σε έναν ζωμό της στιγμής από σοταρισμένα μυρωδικά, λευκό κρασί, και λίγο βούτυρο, πλαισιωμένα με μπόλικες τραγανές λεπτοκομμένες πατατούλες.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Abreuvoir (L’)

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Blue Pine

Τσαλδάρη 37, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Tartare

Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

VeriTable

Άγγ. Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Brasserie Lorraine

Σπευσίππου 1A, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Pavillon (Le)

Περικλέους 31, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Cigale (La)

Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Ami Gastrotheque

Βουλής & Απόλλωνος, Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.