"Zano": Η Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο σε σκηνογραφία Αντώνη Καλογρίδη, ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Zano

Ανοίγοντας την πόρτα, σε χτυπάει ένας εντυπωσιακός αέρας ντιζαϊνάτης πολυτέλειας, αλλά όχι απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει. Το βιομηχανικό περίβλημα με το τούβλο στους τοίχους βαμμένο μαύρο και το ταβάνι με φανερούς τους σωλήνες του εξαερισμού και της θέρμανσης βαμμένο σ’ ένα εκτυφλωτικό κροκί, όπως και οι σιδερένιες "κεντημένες" βάσεις των τραπεζιών με τα λινά τραπεζομάντιλα, συνθέτουν μια σκηνογραφία που "μυρίζει" ερεθιστικά Νέα Υόρκη.

Ο Αντώνης Καλογρίδης έχει δημιουργήσει στο "Zano" μια μητροπολιτική ατμόσφαιρα όπου το εντελώς σύγχρονο και τολμηρό κουμπώνει με την οικειότητα και την ηρεμία του κλασικού ρεστοράν, όπως το εκφράζουν οι καναπέδες και οι καρέκλες. Κεντρικό μπαρ, φευγάτα φωτεινά γλυπτά, ανοιχτή κουζίνα, λουλουδιαστές συνθέσεις, κι αν ανέβεις στον πρώτο όροφο θα συναντήσεις έναν κίτρινο γορίλα που παίζει μπάσκετ! Αυτό το πρότζεκ θα έχει και συνέχεια, καθώς στον δεύτερο όροφο θα υπάρξει ακόμη μία σάλα και από πάνω ένας χώρος του εστιατορίου που θα είναι πριβέ. 

Η κουζίνα που έχει δημιουργήσει και επιμελείται ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με λιγότερα ή περισσότερα κλασικά στοιχεία. Ο ταραμάς είναι υπερβελούδινος και ισορροπημένα ξινός και θαλασσινός, ενώ η τυροκαυτερή ετοιμάζεται μπροστά σας και είναι ορεκτικά πικάντικη. Οι κροκέτες του παστουρμά τραγανότατες και αισθησιακά υγρές και spicy. To χταπόδι έχει μια ζωηρή μαρμελάδα κάππαρης, αλλά είναι πολύ μαλακό και του λείπει το al dente. Οι παπαρδέλες παστιτσάδα, παρότι πολύ comfort, θέλουν περισσότερα σπετσερικά. Η ζουμερή σφυρίδα κολακεύεται από μια εξαιρετική γαλλική σάλτσα λευκού οξειδωμένου κρασιού (vin jaune). Το εξαιρετικό, premium αμερικανικό rib-eye συνοδεύεται από ένα γιαούρτι αρτυμένο έτσι που να θυμίζει κεμπάπ και σουβλάκι. Τέλος, στα επιδόρπια, το sundae caramel show αποδείχτηκε θεαματικό, με πολλά καραμελωμένα ποπκόρν, παγωτό μαστίχα, φουντούκια με σάλτσα καραμέλας και σαντιγί, ενώ το τσιζκέικ με παγωτό από cottage ήταν ακόμη καλύτερο και αέρινο. 

HOT 3

Τσιπούρα 

Zano

Στο προσεκτικά κομμένο βουτυράτο ψάρι ταιριάζει ο ανθός αλατιού και τα ντρέσινγκ με τα οποία το σερβίρουν (λαδολέμονο, μαντζουράνα, ponzu) και, επιπλέον της προκλητικής του ωμότητας, του δίνουν ορεκτική χάρη.

Γαρίδες σαγανάκι

Zano

Μην ντραπείτε να πιάσετε ακόμη και με τα χέρια και να ρουφήξετε τα πασπαλισμένα με σκόνη ντομάτας κεφάλια... Ωραίος νεολογισμός σε σαγανάκι και οι γαρίδες σερβιρισμένες με μια πολύ ντελικάτη ντοματένια μπισκ.

Πρόβατο ριζότο

Zano

Ιδού ένα γκουρμέ dirty, άψογα μελωμένο al dente κίτρινο από σαφράν ριζότο, που πάνω του έχει έναν πεντανόστιμο σιγομαγειρεμένο λαιμό προβάτου, με την ντοματένια σάλτσα του σχεδόν σιροπιαστή.

Τιμή: € 43-80.

Περισσότερες πληροφορίες

Zano Athens

Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.