"Zano": Η Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο σε σκηνογραφία Αντώνη Καλογρίδη, ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Zano

Ανοίγοντας την πόρτα, σε χτυπάει ένας εντυπωσιακός αέρας ντιζαϊνάτης πολυτέλειας, αλλά όχι απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει. Το βιομηχανικό περίβλημα με το τούβλο στους τοίχους βαμμένο μαύρο και το ταβάνι με φανερούς τους σωλήνες του εξαερισμού και της θέρμανσης βαμμένο σ’ ένα εκτυφλωτικό κροκί, όπως και οι σιδερένιες "κεντημένες" βάσεις των τραπεζιών με τα λινά τραπεζομάντιλα, συνθέτουν μια σκηνογραφία που "μυρίζει" ερεθιστικά Νέα Υόρκη.

Ο Αντώνης Καλογρίδης έχει δημιουργήσει στο "Zano" μια μητροπολιτική ατμόσφαιρα όπου το εντελώς σύγχρονο και τολμηρό κουμπώνει με την οικειότητα και την ηρεμία του κλασικού ρεστοράν, όπως το εκφράζουν οι καναπέδες και οι καρέκλες. Κεντρικό μπαρ, φευγάτα φωτεινά γλυπτά, ανοιχτή κουζίνα, λουλουδιαστές συνθέσεις, κι αν ανέβεις στον πρώτο όροφο θα συναντήσεις έναν κίτρινο γορίλα που παίζει μπάσκετ! Αυτό το πρότζεκ θα έχει και συνέχεια, καθώς στον δεύτερο όροφο θα υπάρξει ακόμη μία σάλα και από πάνω ένας χώρος του εστιατορίου που θα είναι πριβέ. 

Η κουζίνα που έχει δημιουργήσει και επιμελείται ο Γιάννης Κιόρογλου εστιάζει σε μια σύγχρονη ελληνική γαστρονομία με λιγότερα ή περισσότερα κλασικά στοιχεία. Ο ταραμάς είναι υπερβελούδινος και ισορροπημένα ξινός και θαλασσινός, ενώ η τυροκαυτερή ετοιμάζεται μπροστά σας και είναι ορεκτικά πικάντικη. Οι κροκέτες του παστουρμά τραγανότατες και αισθησιακά υγρές και spicy. To χταπόδι έχει μια ζωηρή μαρμελάδα κάππαρης, αλλά είναι πολύ μαλακό και του λείπει το al dente. Οι παπαρδέλες παστιτσάδα, παρότι πολύ comfort, θέλουν περισσότερα σπετσερικά. Η ζουμερή σφυρίδα κολακεύεται από μια εξαιρετική γαλλική σάλτσα λευκού οξειδωμένου κρασιού (vin jaune). Το εξαιρετικό, premium αμερικανικό rib-eye συνοδεύεται από ένα γιαούρτι αρτυμένο έτσι που να θυμίζει κεμπάπ και σουβλάκι. Τέλος, στα επιδόρπια, το sundae caramel show αποδείχτηκε θεαματικό, με πολλά καραμελωμένα ποπκόρν, παγωτό μαστίχα, φουντούκια με σάλτσα καραμέλας και σαντιγί, ενώ το τσιζκέικ με παγωτό από cottage ήταν ακόμη καλύτερο και αέρινο. 

HOT 3

Τσιπούρα 

Zano

Στο προσεκτικά κομμένο βουτυράτο ψάρι ταιριάζει ο ανθός αλατιού και τα ντρέσινγκ με τα οποία το σερβίρουν (λαδολέμονο, μαντζουράνα, ponzu) και, επιπλέον της προκλητικής του ωμότητας, του δίνουν ορεκτική χάρη.

Γαρίδες σαγανάκι

Zano

Μην ντραπείτε να πιάσετε ακόμη και με τα χέρια και να ρουφήξετε τα πασπαλισμένα με σκόνη ντομάτας κεφάλια... Ωραίος νεολογισμός σε σαγανάκι και οι γαρίδες σερβιρισμένες με μια πολύ ντελικάτη ντοματένια μπισκ.

Πρόβατο ριζότο

Zano

Ιδού ένα γκουρμέ dirty, άψογα μελωμένο al dente κίτρινο από σαφράν ριζότο, που πάνω του έχει έναν πεντανόστιμο σιγομαγειρεμένο λαιμό προβάτου, με την ντοματένια σάλτσα του σχεδόν σιροπιαστή.

Τιμή: € 43-80.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο βολιώτικο τσιπουράδικο στην Αθήνα

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" του Βόλου πιάνει πόστο και στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, μετά τις 4 γύρες, σε κερνάνε την 5η.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
08/07/2025

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η διεθνής αλυσίδα σύγχρονων high‑end εστιατορίων πιάνει Αθήνα και σε υποδέχεται σε ένα feelgood σημείο στην 'αυλή' του One&Only Aesthesis.

Κρέμα: Για παγωτό στο νέο gelato spot της Ηλιούπολης

Από κλασικές γεύσεις ως και viral sensations, δες τι θα βρεις στην Κρέμα.

Το τοπ σουσάδικο που σερβίρει σε μια αεράτη ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό

Ποιοτική (ωμοφαγική και μη) ιαπωνική κουζίνα από ομάδα με εμπειρία που κρατά από τις αρχές της χιλιετίας, με φόντο τον φωτισμένο Άη Γιώργη για ρομαντικό σκηνικό.

Ποντιακή κουζίνα και ξεχωριστά κρασιά παίζουν σήμερα στα εστιατόρια της Αθήνας

Δύο ξεχωριστά events σε δύο πολύ ιδιαίτερα αθηναϊκά σημεία γεύσης.

Μεδίκων: Γεύσεις Μάνης με θέα το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου

Γαστρονομική εμπειρία με μανιάτικες ρίζες, σε σκηνικό πέτρας, θάλασσας και δημιουργίας.