"Στοά Κεραμεικός": Η Γωγώ Δελογιάννη μαγειρεύει σε νέα γειτονιά

Το «Στοά Φιξ» έγινε «Στοά Κεραμεικός» μετακομίζοντας από την Ομόνοια στον Κεραμεικό και η Γωγώ Δελογιάννη πάνω από τις κατσαρόλες μαγειρεύει αγαπησιάρικα πιάτα με οικεία νοστιμιά.

Στοά Κεραμεικός

Μας συστήθηκε μέσα από τη μικρή οθόνη συμμετέχοντας στο MasterChef όταν είχε μόλις αποφασίσει να κάνει την τολμηρή μετάβαση από τη δικηγορία στη μαγειρική βάζοντας τα τηγάνια και τις κατσαρόλες στην επαγγελματική της καθημερινότητα. Γιατί "αυτό την έκανε χαρούμενη", είχε πει χαρακτηριστικά στην οντισιόν. Για τη Γωγώ Δελογιάννη ο λόγος, που το 2020, πήρε μια ακόμα τολμηρή απόφαση ανοίγοντας το γαστροκαφενείο "Στοά Φιξ" στην Ομόνοια όπου μαγειρεύοντας παραδοσιακά, χωρίς φιοριτούρες αλλά με την απαραίτητη προσωπική πινελιά, έκανε τη δική της κατάθεση ψυχής. Κάπως έτσι συνεχίζει και στο νέο της μαγαζί, αφού μεταφέρθηκε πριν λίγες μέρες σε γειτονιά του Κεραμεικού, στον χώρο που φιλοξενούσε το "Mayan". 

Στοά Κεραμεικός κεφτεδάκια1
Η σεφ φημίζεται για τα κεφτεδάκια της 

Στο κάδρο της κομψής μίνιμαλ ψηλοτάβανης σάλας, με τις μεγάλες τζαμαρίες, τα ξύλινα τραπέζια και τα πετρόλ πράσινα καθίσματα, η μακρόστενη μικρή ανοιχτή κουζίνα με την ξύλινη μπάρα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Αν δεν είστε μεγάλη παρέα, η μπάρα είναι ωραίο πόστο, δίνει πριβέ αίσθηση επιτρέποντας τις κλεφτές ματιές στη διαδικασία πριν το πάσο. Το μενού πατά σε στέρεες ελληνικές βάσεις, είναι σύντομο, χωρίς φλύαρες λεπτομέρειες, με 10-15 πιάτα που σερβίρονται στη λογική του μοιράσματος και οι μερίδες έρχονται στο τραπέζι σωστά μετρημένες, ούτε μικροσκοπικές, ούτε super πληθωρικές, όμως είναι χορταστικές. Οι πρώτες ύλες είναι κυρίως ελληνικής προέλευσης: Κρόκος Κοζάνης, πρόβειο προσούτο Ευρυτανίας, κόκορας Βοιωτίας, τραχανάς από το Ναύπλιο. Εδώ θα βρεις την κουζίνα της παρέας, με τις γνώριμες εκείνες σπεσιαλιτέ που αγαπάς, και εγκάρδια φτιάχνει η Γωγώ με τα μαγέρια της. Είναι το μαγαζί που θα περάσεις καλά τρωγοπίνοντας με Whitney Huston και Simply Red στα ηχεία. Τα πιάτα θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με προσθαφαιρέσεις ανάλογες της έμπνευσης, της εποχής και των προϊόντων που η σεφ βρίσκει στην αγορά. Στο τρέχον μενού,  τα φημισμένα -δικαίως- κεφτεδάκια της, ζουμερά και με ωραία κρούστα, μοσχοβολούν απλωμένα στη μεστή ντοματένια σάλτσα, με τις πολύ λεπτές λωρίδες τηγανητής πατάτας και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Πολύ καλό πιάτο είναι και ο "μαδημένος" σιγομαγειρεμένος κοκκινιστός κόκκορας Βοιωτίας που μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με μπαχάρια και σερβίρεται με παπαρδέλες και κρέμα γραβιέρας, ήθελε ωστόσο επιπλέον αλάτι για να αναδειχτεί η νοστιμιά του. Δοκιμάστε και τον τηγανητό τραχανά με γάλα και κρεμύδι ενώ θα βρείτε και ωραιότατο χορτοφαγικό παστίτσιο με κιμά σόγιας.

Η κάβα τους αποτελείται μέχρι στιγμής από 20 ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα εκ των οποίων τρεις είναι house wines. Το ροζέ τους που δοκιμάσαμε, ελαφρά φρουτώδες και αρωματικό, με υπέροχα ισορροπημένη οξύτητα, ταίριαξε μια χαρά με τον κόκορα. 

(+) Η κουζίνα έχει τη θέρμη που αναζητάς σε μια χαλαρή έξοδο.
(-) Οι ελλειπώς αλατισμένες παπαρδέλες με τον κόκορα.

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το νέο μενού στο 'Sense' διαβάζει την ελληνική γαστρονομία από τις ρίζες της

Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος παρουσιάζει μια πρόταση που μοιάζει με μελέτη της ελληνικής γαστρονομικής εξέλιξης μέσα στο χρόνο.

Comfort γεύσεις α λα γκρεκ: Η τάση που αγαπάμε στα τραπέζια της Αθήνας

Φαγητά της αστικής και της τοπικής μας κουζίνας γεμίζουν πλέον σταθερά τα μενού της πόλης με γεύσεις μνήμης που χαίρεσαι ν΄απολαμβάνεις, κι εδώ σταχυολογούμε κάποιες που θα μας έκαναν να επιστρέψουμε.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Το αρμενοβίλ και η επιστροφή των ρετρό γλυκών στην Αθήνα

Το θεσσαλονικιώτικο hit γλύκισμα φιγουράρει όλο και συχνότερα στα επιδόρπια των εστιατορίων, ενώ μια τάση επανόδου αγαπημένων desserts αχνοφαίνεται στον ορίζοντα και τυχαίνει θερμής υποδοχής.

Σουβλάκι με ψάρι ημέρας και άλλες θαλασσινές συγκινήσεις, στου Ρέντη

Ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με τη γεύση της θάλασσας βρίσκεται αρκετά πιο μακριά από το νερό, σε ένα εστιατόριο που αξίζει την προσοχή σου.

Η Αθήνα γιορτάζει με νόστιμο τρόπο το Thanksgiving

Απόλαυσε την Ημέρα των Ευχαριστιών με τον πιο νόστιμο τρόπο σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια.