"Esperisma": Για μια (γευστική) θέση στο ηλιοβασίλεμα

Κουζίνα με ελληνικό πρόσημο και σύγχρονες αποχρώσεις, μπάρα που σιγοντάρει με μπρίο και η άγρια ομορφιά της Καλντέρας δίνουν τον τόνο στο εστιατόριο του «Athina Luxury Suites» στα Φηρά.

Esperisma

Η πλάστιγγα του γαστρονομικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, γέρνει σταθερά προς τη Σαντορίνη που διανθίζεται με αξιόλογα εστιατορικά concepts. Ο Παναγιώτης Ιγγλέσης και η Άρτεμις Αργυρού, ιδιοκτήτες του "Athina Luxury Suites", επενδύουν στη δύναμη της συνολικής εμπειρίας με μια ομάδα που συντονίζεται στις υψηλές προδιαγραφές φιλοξενίας επιπέδου. Από την είσοδο, η ανεπιτήδευτη κομψότητα, στα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά πρότυπα, και ο φωτεινός καμβάς με όλο το χρωματικό φάσμα γης και θάλασσας στο βάθος, μου προσφέρουν λόγους να στρέφω το βλέμμα προς κάθε πλευρά. Είναι ωραία η Σαντορίνη, δεν έχουν τυχαία ειπωθεί τα πλείστα όσα για τη γοητευτική της αύρα. 

Όταν φτάσεις εδώ προφανώς και ανεβαίνεις όσο πιο ψηλά μπορείς για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με την Καλντέρα. Τα Φηρά το προσφέρουν απλόχερα, οπότε στο "Esperisma" αναζήτησα μια θέση που να μην μου στερεί ούτε ψηφίδα από το εντυπωσιακό μωσαϊκό παρόλο που ο αέρας φυσούσε μανιωδώς. Το μενού επιμελείται από φέτος ο Δημήτρης Χασιώτης, με πρόσφατη θητεία στο "Helios" του "Four Seasons" στον Αστέρα, που στην παρθενική του χρονιά στο πόστο του σεφ παρουσιάζει μια κουζίνα ελληνικού ρεπερτορίου με μοντέρνα χροιά.

Επί της ουσίας: η δροσερή σούπα πεπονιού με τζίντζερ και τα ταρτάκια με μους μπλε τυριού και βατόμουρα σε μικρό σεντούκι, που προλόγισαν το βασικό κεφάλαιο, καλωσορίζουν ευχάριστα δίνοντας πάσα στα ωμά, όπως το λεπτοδουλεμένο λαβράκι που επενδύεται με σεμνή οξύτητα και καπνιστή απόχρωση από τις πέρλες χρυσής ρέγκας και λεμονιού. Ωραίες νότες τα ελαφρά ζεματισμένα αλμυρίκια και η σάλτσα αγγουριού-πράσινου μήλου που προσφέρει δροσιά στο πιάτο. Ενδιαφέρουσα η εκδοχή της "αθηναϊκής" με λαυράκι, λαχανικά που "κρατάνε" και μαγιονέζα ενώ προχωρώντας στα κυρίως, το μαριναρισμένο με μπαχαρικά ψητό καλαμάρι με πουρέ αρακά, αφήνει μια ευχάριστη ελαφριά αψάδα που σβήνει με το ιδανικό cocktail pairing οπότε κάπου εδώ αξίζει να φλερτάρετε με την μπάρα όπου γίνεται σοβαρή δουλειά.

Ο σεφ διαχειρίζεται με σύνεση την πρώτη ύλη στα απλά αλλά και τα πιο κομπλικέ πιάτα συνδυάζοντας κλασικές με σύγχρονες τεχνικές σε μια προσπάθεια ανάδειξης του βασικού πρωταγωνιστή χωρίς τερτίπια εντυπωσιασμού.

Στο ταμπλό της θάλασσας παίζουν ικανοποιητικά και τα φίνα "γιουβαρλάκια" από κιμά ψαριού και γαρίδας που έρχονται βυθισμένα σε έναν γευστικό ζωμό ψαριού με "πέπλο" καρότου και το ωραία χυλωμένο ριζότο μυρωδικών με σουπιά. Αν ωστόσο στραφείτε στο κρέας, δυνατά χαρτιά είναι το πληθωρικό κοκκινιστό short rib από Prime Black Angus με νιόκι πατάτας και το rib eye με πατάτα εκραζέ και ωραία ρεντουξαρισμένη jous μοσχαριού. Στην ίδια λογική και τα επιδόρπια, με το γαλακτομπούρεκο, την πορτοκαλόπιτα και το μωσαϊκό να αποδίδονται σε σύγχρονες διασκευές. Το σέρβις ρόλαρε αρμονικά με την μπαγκέτα του Andrei Daniel Prisecariu στο συντονισμό. 

Esperisma

Η λίστα των κρασιών εστιάζει στον σαντορινιό αμπελώνα ρίχνοντας όμως κλεφτές ματιές σε επιλεγμένες διεθνείς ποικιλίες. Ξεχωριστό κεφάλαιο, η κάρτα των 35 κοκτέιλ που έχουν στηθεί σε "γαστρονομική" λογική για να ταιριάζουν με τα πιάτα αλλά να στέκονται άνετα σε μια αυτόνομη γευσιγνωσία κοκτέιλ. Στην επιμέλεια και στις επάλξεις, ο συνιδιοκτήτης του "Esperisma" και bar manager, Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος, σε ένα ντουέτο στα shaker με τον ταλαντούχο bartender Νίκο Παπαματθαίου. Στα highlights, το γλυκόπιοτο low ABV "Garden" με λικέρ μανταρίνι, χαμομήλι, λεμόνι και έλαια μαστίχας, το βαθύ μπλε "Aegean Spritz" και το "Sweet in red" με κόκκινο κρασί, brandy, φράουλα και κανέλα. 

(+) Οι καθαρές γεύσεις των πιάτων και η σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης

(-) Το vitello tonnato, γευστικό και σε ωραία εκτέλεση μεν, θα αναδείξει τον ντελικάτο χαρακτήρα του δε με λιγότερο ψήσιμο στο κρέας και περισσότερη ένταση στο σιφόν τόνου.

Ξεν. "Athina Luxury Suites", Φηρά, Σαντορίνη, Τηλ.: 2286024910

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέο εστιατόριο by the sea, και το όνομα αυτού "Piscis"

Ο Παναγιώτης Γιακαλής ανοίγει νέο θαλασσινό εστιατόριο στο Μικρολίμανο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
02/06/2023

Η δυνατή ελληνική γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Μετρώντας αντίστροφα για την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 13 Ιουνίου, στην οποία ο αστεράτος σεφ του Λονδίνου Ασημάκης Χανιώτης θα δημιουργήσει το μενού, ρίχνουμε τους προβολείς στη αγγλική πρωτεύουσα, όπου η ελληνική γαστρονομία κερδίζει την εκτίμηση των Βρετανών.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023: Χειροκροτάμε την ελληνική κουζίνα με ταυτότητα αλλά και τα υποψήφια εστιατόρια

Το φετινό σαφάρι σε ολόκληρη την επικράτεια για τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που έρχονται στις 13/6, έφερε στο φως εξαιρετικά παραδείγματα τόσο προς μίμηση όσο και προς αποφυγή. Ας δούμε λοιπόν ξανά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν στην εθνική μας κουζίνα την ξεχωριστή ταυτότητα που οφείλει να έχει και μαζί τους φετινούς υποψηφίους για βράβευση.

Η μπύρα Mythos ανήκει σε όλους

Μια νέα καινοτόμα επικοινωνιακή καμπάνια μας συστήνει από την αρχή την αγαπημένη μπύρα που υπάρχει παντού δίπλα μας!

Τρία spots για ιταλικές απολαύσεις με Lurisia

Το premium ιταλικό νερό των 'Αλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακωρύχου, είναι ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φίνες γαστρονομικές στιγμές στην πόλη.

Στη Θηρασιά, για τα κρασιά του "Μικρά Θήρα"

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο οινοποιείο, στο μικρό νησί-αντικατοπτρισμό της Σαντορίνης.

Στον κήπο του "Nikkei Floresta"

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου ανανεώνει χώρο και μενού, για ένα ακόμη αξέχαστο καλοκαίρι.