"Esperisma": Για μια (γευστική) θέση στο ηλιοβασίλεμα

Κουζίνα με ελληνικό πρόσημο και σύγχρονες αποχρώσεις, μπάρα που σιγοντάρει με μπρίο και η άγρια ομορφιά της Καλντέρας δίνουν τον τόνο στο εστιατόριο του «Athina Luxury Suites» στα Φηρά.

Esperisma

Η πλάστιγγα του γαστρονομικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, γέρνει σταθερά προς τη Σαντορίνη που διανθίζεται με αξιόλογα εστιατορικά concepts. Ο Παναγιώτης Ιγγλέσης και η Άρτεμις Αργυρού, ιδιοκτήτες του "Athina Luxury Suites", επενδύουν στη δύναμη της συνολικής εμπειρίας με μια ομάδα που συντονίζεται στις υψηλές προδιαγραφές φιλοξενίας επιπέδου. Από την είσοδο, η ανεπιτήδευτη κομψότητα, στα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά πρότυπα, και ο φωτεινός καμβάς με όλο το χρωματικό φάσμα γης και θάλασσας στο βάθος, μου προσφέρουν λόγους να στρέφω το βλέμμα προς κάθε πλευρά. Είναι ωραία η Σαντορίνη, δεν έχουν τυχαία ειπωθεί τα πλείστα όσα για τη γοητευτική της αύρα. 

Όταν φτάσεις εδώ προφανώς και ανεβαίνεις όσο πιο ψηλά μπορείς για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με την Καλντέρα. Τα Φηρά το προσφέρουν απλόχερα, οπότε στο "Esperisma" αναζήτησα μια θέση που να μην μου στερεί ούτε ψηφίδα από το εντυπωσιακό μωσαϊκό παρόλο που ο αέρας φυσούσε μανιωδώς. Το μενού επιμελείται από φέτος ο Δημήτρης Χασιώτης, με πρόσφατη θητεία στο "Helios" του "Four Seasons" στον Αστέρα, που στην παρθενική του χρονιά στο πόστο του σεφ παρουσιάζει μια κουζίνα ελληνικού ρεπερτορίου με μοντέρνα χροιά.

Επί της ουσίας: η δροσερή σούπα πεπονιού με τζίντζερ και τα ταρτάκια με μους μπλε τυριού και βατόμουρα σε μικρό σεντούκι, που προλόγισαν το βασικό κεφάλαιο, καλωσορίζουν ευχάριστα δίνοντας πάσα στα ωμά, όπως το λεπτοδουλεμένο λαβράκι που επενδύεται με σεμνή οξύτητα και καπνιστή απόχρωση από τις πέρλες χρυσής ρέγκας και λεμονιού. Ωραίες νότες τα ελαφρά ζεματισμένα αλμυρίκια και η σάλτσα αγγουριού-πράσινου μήλου που προσφέρει δροσιά στο πιάτο. Ενδιαφέρουσα η εκδοχή της "αθηναϊκής" με λαυράκι, λαχανικά που "κρατάνε" και μαγιονέζα ενώ προχωρώντας στα κυρίως, το μαριναρισμένο με μπαχαρικά ψητό καλαμάρι με πουρέ αρακά, αφήνει μια ευχάριστη ελαφριά αψάδα που σβήνει με το ιδανικό cocktail pairing οπότε κάπου εδώ αξίζει να φλερτάρετε με την μπάρα όπου γίνεται σοβαρή δουλειά.

Ο σεφ διαχειρίζεται με σύνεση την πρώτη ύλη στα απλά αλλά και τα πιο κομπλικέ πιάτα συνδυάζοντας κλασικές με σύγχρονες τεχνικές σε μια προσπάθεια ανάδειξης του βασικού πρωταγωνιστή χωρίς τερτίπια εντυπωσιασμού.

Στο ταμπλό της θάλασσας παίζουν ικανοποιητικά και τα φίνα "γιουβαρλάκια" από κιμά ψαριού και γαρίδας που έρχονται βυθισμένα σε έναν γευστικό ζωμό ψαριού με "πέπλο" καρότου και το ωραία χυλωμένο ριζότο μυρωδικών με σουπιά. Αν ωστόσο στραφείτε στο κρέας, δυνατά χαρτιά είναι το πληθωρικό κοκκινιστό short rib από Prime Black Angus με νιόκι πατάτας και το rib eye με πατάτα εκραζέ και ωραία ρεντουξαρισμένη jous μοσχαριού. Στην ίδια λογική και τα επιδόρπια, με το γαλακτομπούρεκο, την πορτοκαλόπιτα και το μωσαϊκό να αποδίδονται σε σύγχρονες διασκευές. Το σέρβις ρόλαρε αρμονικά με την μπαγκέτα του Andrei Daniel Prisecariu στο συντονισμό. 

Esperisma

Η λίστα των κρασιών εστιάζει στον σαντορινιό αμπελώνα ρίχνοντας όμως κλεφτές ματιές σε επιλεγμένες διεθνείς ποικιλίες. Ξεχωριστό κεφάλαιο, η κάρτα των 35 κοκτέιλ που έχουν στηθεί σε "γαστρονομική" λογική για να ταιριάζουν με τα πιάτα αλλά να στέκονται άνετα σε μια αυτόνομη γευσιγνωσία κοκτέιλ. Στην επιμέλεια και στις επάλξεις, ο συνιδιοκτήτης του "Esperisma" και bar manager, Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος, σε ένα ντουέτο στα shaker με τον ταλαντούχο bartender Νίκο Παπαματθαίου. Στα highlights, το γλυκόπιοτο low ABV "Garden" με λικέρ μανταρίνι, χαμομήλι, λεμόνι και έλαια μαστίχας, το βαθύ μπλε "Aegean Spritz" και το "Sweet in red" με κόκκινο κρασί, brandy, φράουλα και κανέλα. 

(+) Οι καθαρές γεύσεις των πιάτων και η σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης

(-) Το vitello tonnato, γευστικό και σε ωραία εκτέλεση μεν, θα αναδείξει τον ντελικάτο χαρακτήρα του δε με λιγότερο ψήσιμο στο κρέας και περισσότερη ένταση στο σιφόν τόνου.

Ξεν. "Athina Luxury Suites", Φηρά, Σαντορίνη, Τηλ.: 2286024910

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.