Η διαχρονική γοητεία των "School Pizza Bar" και "Zaf"

Σε μια γειτονιά που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, το δίπολο των Zaf και «School Pizza Bar» παραμένει ένα σημείο αναφοράς με νοστιμιά διαρκείας, στα απόμερα της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

School Pizza Bar Λεωνίδας Τούμπανος

Στην αρχή, η πλατεία Αγίας Ειρήνης αναδύθηκε ως εναλλακτικό spot του αθηναϊκού fine drinking, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στο χτίσιμο της μπαρ σκηνής του Κέντρου. Αργότερα, εμπλουτίστηκε για να μεταμορφωθεί σε ένα καλόγουστο all day spot με σταθερούς θαμώνες, συμβάλλοντας στην άνοδο του ευρύτερου εμπορικού τριγώνου ως επιλογή εξόδου. Σήμερα, με τις ευλογίες του δήμου και την κολυμπήθρα των μέτρων κατά της πανδημίας να έχουν ευνοήσει τη μετατροπή της πλατείας σε ένα… parking τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία καταπίνουν βουλιμικά όλο και περισσότερο απ’ τον ελεύθερο χώρο της μεγάλης άπλας της, η πλατεία Αγίας Ειρήνης μοιάζει παραδομένη στο mainstream, με όλα σχεδόν τα στέκια που της χάρισαν το ανατρεπτικό της ξεκίνημα, να έχουν αλλάξει χέρια και φυσιογνωμία.

School Pizza Bar
Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα σχεδόν, αλλά όχι εντελώς: σε μια γειτονιά που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, ασθμαίνοντας να προλάβει τις ανάγκες του ολοένα πιο περιστασιακού κοινού της, το δίπολο των "Zaf" και "School Pizza Bar" παραμένει ένα σταθερό σημείο αναφοράς με νοστιμιά διαρκείας, κρατώντας ψηλά την παντιέρα της δικής του καλοφαγικής πρότασης, στα απόμερα της πλατείας. Θυροφύλακες της στοάς Πύρρου, της δεύτερης παλιότερης στοάς της πόλης, στην πλευρά του τοποόσημου που διατηρεί ακόμη φυσιογνωμία, τα δυο γευστικά στέκια αναφοράς της γειτονιάς συνενώθηκαν φέτος εις γευστική σάρκα μία. Και ο all day γάμος τους έτεκεν μια νέα, εννιαία και φρεσκαρισμένη κάρτα, που κρατά για σημείο αναφοράς τα ιταλικά κλασικά, εμπλουτισμένα με τους μεσογειακούς νεολογισμούς που αποτελούσαν πάντα το γευστικό ιδίωμα αυτής της ζωηρής γωνιάς του Κέντρου.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, στο αεράτο καθιστικό του "School" + "ZAF", που μας καλεί για διαγωνίσματα νοστιμιάς από νωρίς, με πρωινό και brunch πριν συνεχίσει με την all day κάρτα του, το pop στέκι της πλατείας Αγίας Ειρήνης συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα ιταλιάνικου ταμπεραμέντου, με τα πλούσια toppings στις λεπτές πίτσες να παραμένουν στα SOS, αλλά και ολοκαίνουρια πιάτα να προστίθενται συνεχώς στην ύλη. Παράδειγμα πρώτο, το σεβίτσε από φρέσκο σολομό, με τη μαρινάδα από εσπεριδοειδή, τσίλι και κρεμμύδι, να πλουτίζει με ορεκτική κάψα τις δροσερές εντάσεις. Παράδειγμα δεύτερο, τα tacos γαρίδας, ένα fun και λιχούδικο πιάτο για casual τσιμπολόγημα που ορίζει την έννοια του comfort for the masses με τη γεμάτη, ζουμερή μπουκιά του, δένοντας ταιριαστά τη θαλασσινή νότα του σουρίμι με το kick φρεσκάδας της σοταρισμένης γαρίδας.

Και παράδειγμα τρίτο και πιο λαχταριστό, η καρμπονάρα θαλασσινών: σημαία της σοβαρής αντίληψης του "School" για την originale ιταλική γεύση, η καρμπονάρα με το γκουαντσιάλε και τον κρόκο αυγού, μεταγράφεται για το καλοκαίρι σε ιωδιούχα παραλλαγή, όπου η πληθωρική και γεμάτη μπουκιά που δίνει η σωστά δεμένη κρέμα αυγού, αγκαλιάζει ωραία το al dente ζυμαρικό, με το σοτάρισμα του πιπεράτου φρέσκου σολομού να λειτουργεί σα γέφυρα για τη ζουμερή γαρίδα που ξαπλώνει σα βασίλισσα στο πιάτο – συνδυασμός που όσο μη προφανής ακούγεται, άλλο τόσο νόστιμος αποδεικνύεται.

School Pizza Bar
Λεωνίδας Τούμπανος

+ Νέες τολμηρές γεύσεις όπως η καρμπονάρα θαλασσινών δίνουν το στίγμα μιας κουζίνας που δεν επαναπαύεται στα κλασικά σουξέ της, αλλά ψάχνεται με καινούριες ιδέες.

- Ένα touch από κάποιο καλοκαιρινό φρούτο όπως το μάνγκο, ή ακόμη και η φράουλα, θα έδιναν ζωηράδα στο σεβίτσε, απαλύνοντας την ελαφριά στιφάδα της επίγευσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
10/08/2022

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.