Κριτική:΅"Bagatelle" & "Lafs" - Μύκονος

Στη Μύκονο εστιάζουμε την κριτική μας σ’ ένα διεθνώς διάσημο fun restaurant και σ’ ένα ήσυχο γκουρμέ εστιατόριο που ξεχωρίζει για τη fusion μπιστρονομία του.

Lafs

Χαμός γίνεται φέτος στο Νησί των Ανέμων, καθώς ανοίγουν καινούργια εστιατόρια, μεγάλα διεθνή brands νιώθουν την υποχρέωση να ιδρύσουν τις πρεσβείες τους στο λατρεμένο παγκοσμίως κοσμικό νησί, η λογική του fun music restaurant διαδίδεται ευρέως, και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα με όλες τις πλανητικές κρίσεις που μας περιτριγυρίζουν, του χρόνου θα έχουμε κι άλλες διεθνείς αφίξεις. Δύο πράγματα είναι σίγουρα, πάντως, ότι το γαστρονομικό επίπεδο ανεβαίνει και ότι οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα, σε σημείο που ξεφεύγουν από τη λογική, ακόμη και των ακριβών πραγμάτων. Μετά το σαφάρι των Χρυσών Σκούφων στο νησί, καταγράφουμε την κριτική μας για δύο καινούργια μαγαζιά, το "Bagatelle" και το "Lafs".

Bagatelle.jpg
"Bagatelle"

Το διεθνώς διάσημο "Bagatelle", το δημιούργημα των Aymeric Clémente και Rémi Laba, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη κάνοντας σουξέ το lifestyle της γαλλικής Ριβιέρας και σήμερα πλασάρει το όνομά του ως το joie de vivre του γαλλικού Νότου σε 14 σημεία της υδρογείου, διάλεξε ένα χαρισματικό σημείο στη Μύκονο. Ο τεράστιος χώρος πίσω από τους Μύλους, στη Φάμπρικα, έχει πιάσει πρώτο τραπέζι πίστα στο ηλιοβασίλεμα. Μπαίνοντας, το μεγάλο μπαρ αριστερά θυμίζει επιτυχημένα παλιό κρουαζιερόπλοιο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το χώρο του εστιατορίου όπου τα έπιπλα σε παρόμοιο στιλ φαίνονται πρόχειρα για ένα τόσο ακριβό μαγαζί του είδους. Αντιθέτως, η αυλή στο χώρο του lounge έχει πολύ όμορφη αύρα Κυανής Ακτής. 

"Bagatelle"

Γύρω μας το διεθνές crowd είναι όπως το περιμένεις: μια πανσπερμία εθνικοτήτων και ηλικιών, αν και οι νέοι υπερέχουν σαφώς. Τα παιδιά στο σέρβις είναι και πολλά, και περιποιητικά, και ευδιάθετα. Η ιταλογαλλική κουζίνα του "Bagatelle" είναι σαφώς ενδιαφέρουσα, όπως είναι επίσης σαφές ότι δεν αποτελεί τον κύριο λόγο για να το επισκεφτείς. Ο κόσμος έρχεται κυρίως για να γιορτάσει το ηλιοβασίλεμα, να ανεβάσει stories που θα κάνουν τους ακόλουθούς του να ζηλέψουν και να παρτάρει. Κι αυτό ενορχηστρώνεται εντυπωσιακά όταν, γύρω στις 10 το βράδυ στην περίπτωσή μας, σηκώνουν ένα από τα παιδιά του σέρβις στον αέρα καθισμένο σε μια καρέκλα και το περιφέρουν στα τραπέζια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χτυπάνε παλαμάκια στο ρυθμό της μουσικής, με το σύνθημα "Be Bagatelle" να δονεί την ατμόσφαιρα. Το σύνθημα για το πάρτι είχε δοθεί, αλλά στην περίπτωσή μας δεν ευοδώθηκε, γιατί φυσούσε και έκανε κρύο.

Δημήτρης Κατσάνος
Δημήτρης Κατσάνος

Στο φαγητό, τώρα, μου άρεσε η πίτσα με την τραγανότατη, πολύ γευστική ζύμη και τη λευκή καλοκαιρινή τρούφα να τη στολίζει (€ 49), όπως και το καρπάτσιο γαρίδων Κοιλάδας με τη χαρακτηριστική τους γλύκα κοντραρισμένη από κρέμα λεμονιού και τριμμένο μαύρο λεμόνι του Ομάν. Συμπαθητικά και καλοφτιαγμένα ήταν τα ραβιόλια plin, αλλά όχι τόσο καλά όσο τα περίμενα, κυρίως λόγω του εξαιρετικού και σπάνιου ιταλικού τυριού Castelmagno (€ 35). Μπορεί το signature Bagatelle ολόκληρο κοτόπουλο ψημένο μέσα σε κρούστα ζύμης και αλατιού να είναι ζουμερό και ενδιαφέρον, αλλά δεν με έστειλε και στον 7ο ουρανό – μου θύμισε μάλλον σπεσιαλιτέ συμπαθητικού μπιστρό (€ 130). Με εξαίρεση το μέτριο clafoutis κερασιών, τα υπόλοιπα γλυκά είναι ωραία και ακόμα καλύτερες οι σούπερ τραγανές δαντελένιες κρέπες με γοητευτική κρέμα, αλμυρή καραμέλα και καραμελωμένα φιστίκια.

Αλλαγή σκηνικού τώρα, μιας και το "Lafs" είναι το ελάχιστα γνωστό γκουρμέ εστιατόριο του καινούργιου ξενοδοχείου "Mykonos Riviera" στον Τούρλο με τη μεγάλη, "έναστρη" χάρη στα μικρά φωτάκια της πισίνα και το μοντέρνο ντιζάιν. Πιστεύω ότι το "Lafs" θα κέρδιζε πόντους αν βρισκόταν στο επίπεδο της πισίνας με την εντυπωσιακή θέα, αλλά και από ένα επίπεδο κάτω βλέπει πάντα τη μαρίνα με τα ιστιοπλοϊκά. Εδώ μαγειρεύει την αγαπημένη του bistronomie με δόσεις fusion ο Δημήτρης Κατσάνος, προτείνοντας απλούστερες και σοφιστικέ σπεσιαλιτέ, όπως μετσοβόνε και καπνιστή πανσέτα, σε μια κουζίνα με ωραίες τεχνικές. Το εστιατόριο έχει πάντως σαφή γκουρμέ προσανατολισμό, τον οποίο ενισχύει ο σομελιέ Χάρης Παναγούλιας με μια πολύ καλή συλλογή κρασιών και σερβίρισμα σε ποτήρια Riedel. Στις πιο απλές του προτάσεις συγκαταλέγονται: η σούπερ αφράτη φάβα από σιφόν με μετσοβόνε να βαθαίνει τη νοστιμιά της, κρόκο αβγού κονφί και τραγανή καπνιστή πανσέτα (€ 18)· η αχινομακαρονάδα (€ 28) με τη βαθιά, ακαταμάχητη γλυκιά θαλασσινή της νοστιμάδα ή ακόμη το άγριο φαγκρί με ξινούτσικη beurre blanc και ψητά μυρωδάτα σπαράγγια (€ 33). Από τις ωραίες fusion προτάσεις χάρηκα: ολόγλυκες γαρίδες Κοιλάδας  με πικάντικη σαλάτα μάνγκο και πολύ φρουτώδες γκασπάτσο ντομάτας-μάνγκο (€ 39)· μια σούπερ ντελικάτη chawanmushi κοτόπουλου (€ 28) και umamiσιο ζωμό μανιταριών ή ένα καψαλισμένο μοσχαρίσιο ταρτάρ, με γιαούρτι και miso, παρμεζάνα και διάχυτη ορεκτική κάψα από τσίλι σε ζύμωση. Ωραίο φινάλε με τις οικεία αλλιώτικες γεύσεις κρεμ μπριλέ με τσάι μάτσα (€ 16) και μπριός τσουρεκιού (€ 17) με κομπόστα κόκκινων φρούτων και παγωτό βανίλια. 

"BAGATELLE" Φάμπρικα, 2289078792. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 67-135 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Βοήθεια από το προσωπικό για την είσοδο, τουαλέτα AμεΑ. 
Πάρκινγκ: Valet service.
"LAFS" Τούρλος, Μύκονος, 2289440100. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 60-100 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ στο λιμάνι και στο δρόμο. 

Bagatelle 13,5/20 
Lafs 14,5/20 

Η επίσκεψη του κριτικού στο "Bagatelle" έγινε στις 18/6 και στο "Lafs" στις 19/6.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

27/01/2023

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.

Ο Κώστας Κούφαλης είναι ο νέος chef de cuisine της "Σπονδής"

Εσωτερική μεταγραφή στην κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου.

Και εγένετο "Mezze Athens" στην Μητροπόλεως

Δεύτερο πόστο για το νόστιμο concept του Ομίλου Καστελόριζο, που μετά τη Γλυφάδα σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες και στο κέντρο.

O John Σκοτίδας πιάνει αθηναϊκό πόστο στο "Abra Ovata"

Ο νεαρός σεφ κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Βουλιαγμένη, για να πραγματοποιήσει το εστιατορικό του ντεμπούτο στην Αθήνα.

Ο Nespresso Colombia Organic συνεχίζει το γευστικό μας ταξίδι στη βιωσιμότητα

Ο νέος καφές της Nespresso Professional φέρνει στο φλυτζάνι μας τα αρμονικά αρώματα και τις ισορροπημένες γεύσεις της Κολομβίας.

"Choo-Lee": Ένα νέο ασιατικό εστιατόριο στο Γκάζι

Ο Μπεν Προβής επιστρέφει στα γευστικά δρώμενα της Αθήνας με το δικό του εστιατόριο.