Χρυσοί Σκούφοι 2022 από το Αθηνόραμα: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και η "zero food waste" τελετή απονομής

Δείτε τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία"

Χρυσοί Σκούφοι 2022 από το Αθηνόραμα: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και η 'zero food waste' τελετή απονομής

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια τελετή που συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από "σκουπίδια".

Με το "Etrusco" να αναδεικνύεται για δέκατη συνεχή χρονιά, ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, πιστοποιώντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια σταθερή αξία, κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα των φετινών βραβεύσεων, θα λέγαμε ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας βράζει, ανταποκρινόμενη στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Διάσημα brand εστιατορίων με κορυφαίους σεφ ανοίγουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ελληνικά εστιατόρια εμφανίζονται έτοιμα για διεθνή καριέρα, νέα εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πλουτίζουν με τα ξεχωριστά τους εστιατόρια τη γαστρονομία μας, ενώ ο δυναμισμός αυτός αρχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και στα νησιά της άγονης γραμμής.

Η αξιολόγηση από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελισσόμενος διαρκώς καθιέρωσε από φέτος δύο νέα  βραβεία. Το One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Masters  of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης. Η Ρένα, λάτρης της γαστρονομίας και υπέρκομψη μέσα σε μία δημιουργία υψηλής ραπτικής του οίκου Maison Faliakos και φορώντας κοσμήματα του Οίκου Βουράκη, ο Κρατερός εξίσου εντυπωσιακός με black tie του Οίκου Γιαννέτος παρουσίασαν την τελετή απονομής με κομψότητα, κέφι και ταμπεραμέντο. Ένα τρίο μουσικών, οι Αλέξης Ιωάννου στη φωνή και την κιθάρα, ο Θάνος Κοσμίδης στα πλήκτρα και τα φωνητικά και ο Γιώργος Μπαρμπέρης στα ντραμς, παρουσίασαν δικά τους και διασκευασμένα κομμάτια με αναφορές στα musical του Broadway αλλά και ακούσματα αιγαιοπελαγίτικα σε funk ρυθμούς, ειδικά προσαρμοσμένα για να συνοδεύσουν την φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων.

Τάσος Μαντής, Αστέριος Κουστούδης
Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο "Soil") και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George) δημιούργησαν ένα μενού από "σκουπίδια"!

Το κόνσεπτ του δείπνου της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή, και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. Το ποια μέρη της τροφής θεωρούμε προς βρώση και το τι πετάμε πριν καν το μεταποιήσουμε θεωρώντας το "σκουπίδι" επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια και είναι ντροπή όταν ο ένας στους εννέα ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο νηστικός. Ενώ ταυτόχρονα, η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζει πολύ σε χρήμα.   

Ήταν μια ενέργεια που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο στο χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα και η οποία ανέδειξε τους "Heroes που μας προτρέπουν για Zeros", προτείνοντας μια κοινωνικά ευαίσθητη γαστρονομία που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους κορυφαίους σεφ του πλανήτη.

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα σεφ του 3άστερου "Οστερία Φραντσεσκάνα" στη Μοντένα, δυο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018, τον καλύτερο σεφ του κόσμου για το 2019, Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο "Μιραζούρ"  στην Κυανή Ακτή, και τον κορυφαίο Βάσκο επαναστάτη Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το "Μουγκαρίτς" του Σαν Σεμπαστιάν που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Οι τρεις μεγάλοι σεφ χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του "μην πετάξεις τίποτα" και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Χρυσοί Σκούφοι 2022

Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015 όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα "σκουπίδια" που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.

Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ, περιποιήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο 200 περίπου καλεσμένους σε επίσημο δείπνο, ήταν αυτή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022. Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο "Soil") και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ) δημιούργησαν ένα μενού από "σκουπίδια". Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα "άχρηστα υλικά" σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία. Στο τέλος του δείπνου αποθεώθηκαν από τους προσκεκλημένους, δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste και αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, ιδίως όταν συμβαδίζει με γνώση, τόλμη και φαντασία.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2022" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής (καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής) καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. 

Τα βραβεία  παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360o Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Senior Brand Manager Improrted Waters της Nestle Hellas Μαρία Γρίφσα, ο Senior Brand Manager - Mythos & Kaiser Brands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η Senior Brand Manager Confectionary της Nestle Hellas Μαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Χορηγοί των Χρυσών  Σκούφων 2022 είναι: S.Pellegrino - Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Miele, ΙΕΚ Δέλτα 360, ΔΩΔΩΝΗ, Ιωνίς. 

Yποστηρικτές των Χρυσών Σκούφων 2022 είναι: Nestle Dessert, Maggi, Polygreen, Κτήμα Γεροβασιλείου, Geitonas V. 

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής. Από δεξία προς αριστερά, Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης Αθηνοράματος), Έκτορας Μποτρίνι (Chef-ιδιοκτήτης του Etrusco, του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας), Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.