"Πλάτανος"  Καλαμπάκας:  μια παραδοσιακή ταβέρνα που εξελίσσεται τολμηρά

Στη Μύκανη Καλαμπάκας, ένα εστιατόριο παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας κάνει στροφή εμπλουτίζοντας τις προτάσεις του με μοντέρνες ιδέες.

Πλάτανος Μύκανη Καλαμπάκας

"Κάποτε με ρώτησαν: "Πες μου έναν λόγο για να έρθω στο μαγαζί σου” κι εγώ απάντησα: " Πες μου έναν λόγο για να μην έρθεις”, μου λέει με αυτοποποίθηση ο Θέμης Μπέλλος, σεφ και ιδιοκτήτης του "Πλάτανος", ένα εστιατόριο, δεκαεπτά χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα, στην περιοχή Μύκανη. Bρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά και τα Χάσια, τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου, είναι μια θέα που συνοδεύει απολαυστικά το γεύμα του επισκέπτη όταν καιρού επιτρέποντος καθίσει στην αυλή κάτω από τη σκιά των επιβλητικών πλάτανων. Όπως σε κάθε παραδοσιακό κτίσμα της περιοχής, το ξύλο και η πέτρα, ως κύρια δομικά υλικά, συμμαχούν στην ευρύχωρη ζεστή σάλα με το τζάκι που σιγοκαίει τον χειμώνα ενώ μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που "χτυπάει" στο μάτι είναι η ανοιχτή κουζίνα όπου οι σούβλες με τα "κεμπάπ" - έτσι λένε στη Θεσσαλία το κοντοσούβλι- που γυρίζουν ακατάπαυστα, βρίσκονται σε πρωτοκαθεδρία. Το μαγαζί έχει πλέον παράδοση σε αυτή τη σπεσιαλιτέ που φτιάχνουν με κοτόπουλο, πρόβειο και χοιρινό κρέας και, όπως μας είπαν, δεν έχουν σκοπό να το αφαιρέσουν ποτέ αφού η απήχηση του είναι μεγάλη. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σημαντικά απ’ όταν πρωτοάνοιξε από τον πατέρα του Θέμη: "Το 1981 εδώ ήταν ένας μικρός καφενές περίπου 40 τετραγωνικών που σέρβιρε ελληνικό καφέ, πορτοκαλάδες, λεμονάδες και ομελέτα με ζαμπονάκι κονσέρβας", αφηγείται ο σεφ.

Ο Θέμης είναι ανήσυχος και αυτοδίδακτος μάγειρας, και με μεράκι συνεχίζει αυτό που ο πατέρας του ξεκίνησε. Εδώ θα βρείτε αναμενόμενα πιάτα όπως κοντοσούβλι, λουκάνικα, ψητά παϊδάκια ή σταβλίσια μπριζόλα με πατάτες και τζατζίκι, αλλά μπορεί να πετύχετε και πολύ νόστιμο χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μαύρη μπύρα, κόκορα Βουργουνδίας με παπαρδέλες ή πιάτα έμπνευσης της μέρας. Ο σεφ αγαπά την καλή πρώτη ύλη, δουλεύει με προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα αλλά πειραματίζεται αρκετά με τεχνικές και υλικά εκτός Ελλάδας σε μια τολμηρή προσπάθεια εξέλιξης του "Πλάτανου" σε εναλλακτική ταβέρνα. Μάλιστα, την ημέρα της επίσκεψης δοκίμασα κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα, αρκετά ημέρας και ενδεικτικά της μαγειρικής αντίληψης του σεφ. Δεν διστάζει να δουλέψει με κοπές όπως rib eye steak black Angus που ψήνει στην εντέλεια, να φτιάξει kimchi για τη σαλάτα, ούτε να σερβίρει ψητό γλυκοφάγωτο παντζάρι με πολύχρωμες σάλτσες από λαγόχορτο, μπρόκολο και καρότο "πιτσιλισμένες" στο πιάτο αλά "Ups, Ι dropped the sauce" ή ακόμα και ζυμαρικά που φτιάχνονται από τον σεφ ζωντανά στη λογική της pasta alla ruota, όχι όμως σε κεφάλι παρμεζάνας αλλά τυριού Σαν Μιχάλη. Τα επιδόρπια είναι πάντα ημέρας και από όσα δοκιμάσαμε ξεχώρισα το πολύ σωστό σουφλέ σοκολάτας στο οποίο πρόσθεσε παγωτό βανίλια που φτιάχνει ο ίδιος πασπαλισμένο με λίγο χαβιάρι, ιδέα του Kristian Baumann που έκανε θραύση στο "108" της Κοπεγχάγης. Το έχω δοκιμάσει στην αυθεντική εκδοχή του και ήταν πολύ ωραία εκτελεσμένο. Σε ένα μαγαζί ωστόσο όπως ο "Πλάτανος" δεν περιμένεις να δοκιμάσεις τέτοια πιάτα, πόσω μάλλον όταν ακόμα συστήνεται σαν απλό παραδοσιακό steakhouse-εστιατόριο ελληνικής κουζίνας. Οι πειραματισμοί του σεφ αποδίδουν, όμως για να σταθούν θα πρέπει να γίνει με κάποιον τρόπο σταδιακή αναθεώρηση της γευστικής ταυτότητας του χώρου

Μύκανη Καλαμπάκας, Τηλ: 2432082342

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.