Concept store ή concept restau; Η νέα τάση που εξαπλώνεται στην εστίαση

Εμπειρία γεύσης ή επιχείρηση shopping; Τρία νέα θεματικά μαγαζιά σε Αθήνα και Χανιά ενώνουν πιάτα, μόδα, ατμόσφαιρα, concept δημιουργία και τέχνη εις σάρκα μία.

The Makers

Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο και την Ελευθερία Βασιλειάδη 

Τα concept stores ήταν η darling ιδέα του αβανγκάρντ lifestyle shopping που έλαμψε στη δεκαετία του ‘90 - ποιος δεν θυμάται το "10 Corso Como" στο Μιλάνο και το "colette" στο Παρίσι, που και τα δύο είχαν αγκαλιάσει τη γεύση. Πολύ πρόσφατα, άνοιξαν τρία θεματικά μαγαζιά που καθιερώνουν την τάση των concept restaurants, καθώς διαθέτουν πωλητήρια με διευρυμένη γκάμα ή και δημιουργικά και καλλιτεχνικά ατελιέ! 

"The Makers": Η μόδα συναντά το brunch

Κούμπωσε πριν λίγους μήνες στο νούμερο 37 της Πραξιτέλους (2103311372), κοντά στις πιάτσες με τα καταστήματα υφασμάτων, ανοίγοντας με την προοπτική να λανσάρει μοντέρνες ποδιές. Εξελίχθηκε, όμως, και ο Γιώργος Μπάρλας, πρώην "αγοραστής" γνωστής εταιρείας, η σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής Τέτη Χαρίτου και ο σεφ Ηλίας Σταυρόπουλος, έστησαν ένα πολύ όμορφο κονσεπτικό κατάστημα χονδρικής και λιανικής πώλησης, που λειτουργεί και ως ένα ανοιχτόκαρδο στέκι για καφέ, σνακ ή ελαφρύ γεύμα. Εκτός από τη συλλογή με τις μοντέρνες ποδιές τους, λανσάρουν υφασμάτινες τσάντες, φούτερ, T-Shirts, μαξιλάρια και πετσέτες. Στα ράφια τους αυτήν την περίοδο φιγουράρει και ένα φινετσάτο gift box με επιλογές γευστικών προϊόντων από τον σεφ Ανδρέα Λαγό και κεραμικές custom-made κούπες από την "Antigone ceramics" με τις χαρακτηριστικές φιγούρες των "The Makers". Στο "κρυφό" εργαστήρι τους στο υπόγειο του μαγαζιού συνάντησαμε και την συμπαθέστατη κα Σούλα Θωμαϊδου που σαν άλλη μαντάμ Πελαζί κόβει και ράβει, ζωντανεύοντας τις δημιουργικές ιδέες της Τέτης Χαρίτου. Τα ηνία της κουζίνας κρατά ο σεφ (και ιδιοκτήτης του "μe Athens") με προτάσεις μετρημένες και προσεγμένες για πρωινό, brunch ή ακόμα και early drinks. Ξεχωρίζουν η χορταστική αλμυρή βάφλα με τσένταρ, ζαμπόν cotto και τηγανητό αυγό και η ατομική pizza με pesto κολοκύθι, flakes πατάτας, παρμεζάνα και buratta. 

Λινού Σουμπάσης

"Λινού Σουμπάσης και Σία": Κεριά φωτίζουν τη γεύση


Μπαίνοντας από την οδό Καλαμίδα (Ψυρρή, 2103220300), η ματιά πέφτει στα δύο σημεία όπου χτυπά η καρδιά ενός διαφορετικού concept restau. Στην ανοιχτή κουζίνα, σεφ και λάτζα σε συνεχή κίνηση, και απέναντι, το μικρό πωλητήριο φυσικών κεριών με βαμβακερά φυτίλια, κηροθήκες και λαμπάδες που κρέμονται ψηλά, πάνω από τα ράφια. "Το κερί είναι σύμβολο προσφοράς και αφιέρωσης, η λατρευτική συνήθεια, μία οικιακή λειτουργία, το δώρο του νονού, το ίχνος ενός ραντεβού. Εδώ ξαναβρίσκει την αίσθηση μιας άλλης εποχής", αναφέρει το σημείωμα σε κάθε τραπέζι της διαμπερούς, λουσμένης με φως σάλας. Ο δημιουργός του "Morning Bar" στο Κουκάκι, Γιώργος Σουμπάσης, και η σκηνοθέτιδα Μαρία-Μυρσίνη Λινού, έστησαν ένα εστιατόριο που έχει κάνει αίσθηση. "Ό,τι παρουσιάζουμε εδώ είναι βαθιά προσωπικό. Τα κεριά φτιάχνονται από τις αδερφές της μητέρας μου στο Βόλο ενώ οι βάσεις τους κατασκευάζονται από τον ξάδερφό μου στο μηχανουργείο του παππού μου", λέει η Μυρσίνη. Ο χώρος είναι ουδέτερος - παλιό μωσαϊκό, τραπέζια και καρέκλες από αλουμίνιο- ώστε όλα να αναπνέουν. Στην ανοιχτή κουζίνα, ο Ελληνο-αυστριακός σεφ Λουκάς Μάιλερ ετοιμάζει πιάτα ελληνικού προφίλ με βιολογικά υλικά. Το μενού αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με τα ευρήματα της αγοράς και είναι απλό, χωρίς περίπλοκες γεύσεις και τεχνικές. Στην επίσκεψή μας δοκιμάσαμε χειροποίητες παπαρδέλες με κόκορα στιφάδο, αρνί ψητό με χόρτα αυγολέμονο και μοσχίδα με ρεβίθια και σελινόριζα. Τα κρασιά φτιάχνονται αποκλειστικά για το μαγαζί και ντεμπούτο έκανε μια πορτοκαλί Μαλαγουζιά από το οινοποιείο Χατζηβαρύτη, που εμφιάλωσαν σε μόλις 100 μπουκάλια. Στον ημιώροφο λειτουργεί επίσης και ένα δημιουργικό γραφείο όπου σχεδιάζουν, και υλοποιούν διάφορα project, από τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας κρασιού, μέχρι την έκδοση βιβλίων και βυνιλίων.

Miami Χανιά

"Μαϊάμι": Στο σύμπαν της Αλεξάνδρας Μανουσάκη


Το έβλεπε δίπλα στο σπίτι της αυτό το εγκαταλειμμένο ιστορικό μαγαζί στο Κουμ Καπί στα Χανιά (2821020000) και το ζαχάρωνε, μέχρι που τελικά κατάφερε να το νοικιάσει για να απλώσει το δικό της καλλιτεχνικό – γαστρονομικό σύμπαν. Την Αλεξάνδρα Μανουσάκη την ξέρουμε ως επικεφαλής της εξαιρετικής ομώνυμης οινοποιίας, η προσωπική της έκφραση ξεδιπλώνεται μέσα από τη ζωγραφική και τα κεραμικά. Μια πρώτη ιδέα για το στυλ της μπορείτε να πάρετε από την πολύ ξεχωριστή ετικέτα που έχει φιλοτεχνήσει για το ροζέ τους κρασί. Μια τέχνη έντονα χρωματιστή, μ’ έναν pop εξπρεσιονισμό που παντρεύει αρχαία ιδεογράμματα και graffiti. Πλέον, την βλέπουμε απλωμένη στη φωτεινή σάλα του "Μαϊάμι" με το παλιό μωσαϊκό, στη boutique - brasserie που στα ράφια της εκτίθενται πιάτα, μπωλάκια, κούπες, φιάλες. Όλα είναι προς αγορά, όπως και τα κρασιά της οινοποιοίας. Πίσω, βρίσκεται το ατελιέ της Αλεξάνδρας. Μπροστά, στο χαρούμενο εστιατόριο με τις μπλε tailor made καρέκλες, το πράσινο τζάκι, έργο τέχνης κι αυτό, καίει και η κουζίνα μαγειρεύει αγαπημένες γεύσεις της καλλιτέχνιδας∙ από σαλάτα shirazi με ψιλοκομμένες ντομάτες και αγγουράκι με λεμονάτο, πικάντικο dressing με μυζήθρα και ζουμερό pulled pork sandwich μέχρι σπαγγέτι aglio- olio και γαρίδες με κουρκουμά, σπόρους μουστάρδας και κρεμμύδι σερβιρισμένα με περσικό basmati.

Περισσότερες πληροφορίες

Λινού Σουμπάσης & Σία

Μελανθίου 2, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Makers Athens (The)

Πραξιτέλους 37, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.