"Ηλίας": Ελληνική κουζίνα όπως πρέπει

Φαγητό που ξυπνά μνήμες σπιτικής θαλωρής, comfort και καλομαγειρεμένο, σε μια γειτονιά του Χαλανδρίου.

Ηλίας Χαλάνδρι

Τα καλά εστιατόρια ελληνικής κουζίνας σπανίζουν. Όταν τα βρεις όμως τα εκτιμάς και επιστρέφεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο "Ηλίας" στο Χαλάνδρι, από τις παλαιότερες ταβέρνες -της περιοχής, που εδώ και 25 χρόνια μαγειρεύει απλά και κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας. 

Μου αρέσουν οι ταβέρνες που σέβονται τον εαυτό τους και σερβίρουν απλό, νόστιμο και τίμιο φαγητό χωρίς να φλυαρούν. Εκεί που στην πρώτη επίσκεψη θα ζητήσεις το μπιφτέκι χωρίς δισταγμό γιατί φίλος που το δοκίμασε σου το πρότεινε, ή που κάποια στιγμή της μέρας θα περάσεις για να πάρεις πακέτο ένα νόστιμο μαγειρευτό αφού δεν προλαβαίνεις ούτε αυγό να τηγανίσεις. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στο μαγαζί του κου Ηλία, που μπορεί να μην θυμίζει πλέον αισθητικά παλιό μαγεριό γιατί ανανεώθηκε με νέα διακοσμητική ματιά, το περιτύλιγμα ωστόσο δεν επηρέασε το περιεχόμενο, που είναι η ήδη καλή κουζίνα του. Η κατασκευή με τα ράφια πάνω από την ανοιχτή κουζίνα στην είσοδο, η ωραία γωνία με πέτρα στον τοίχο, τα ξύλινα μοντέρνα τραπεζοκαθισματα και τα κρεμαστά φυσικά φυτά μου έδωσαν αμέσως την αίσθηση ενός φιλόξενου, φροντισμένου σπιτικού. 

Εστιατόριο Ηλίας


Ξεφυλλίζοντας το μενού με μια πρώτη ματιά καταλαβαίνω από τα ορεκτικά μέχρι τα μαγειρευτά και τα ψητά ότι εδώ είναι όλα κλασικά. Όλα όμως, κάτι που παρατηρώντας το περιβάλλον δεν περίμενα. Στην εν λόγω περίπτωση, αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι αφού το μαγαζί χρόνια σερβίρει πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και οι θαμώνες που το επισκέπτονται υποθέτω ότι το αγάπησαν γι’ αυτό ακριβώς. Μοναδική εξαίρεση, μία σαλάτα "ρόκα παρμεζάνα", πολύ μικρή όμως λεπτομέρεια που χάριν της ελληνικής ταυτότητας του μενού θα μπορούσε να αφαιρεθεί. Στην είσοδο, φιγουράρει η βιτρίνα με τα μαγειρευτά από τα οποία δοκίμασα τα "ορφανά" γεμιστά- χωρίς κρέας δηλαδή-, πιάτο που κλείνοντας τα μάτια πυροδότησε αναμνήσεις από ανέμελα παιδικά καλοκαίρια. Η μαγείρισσά τους έχει "χέρι", το άγγιγμα της μαμάς στην κουζίνα, το λέω και ας φανεί τετριμμένο, ισχύει όμως. "Η κα Γιάννα είναι σαν οικογένεια για εμάς, όπως και ο κος Χρήστος, ο βοηθός της. Προσέχουν πολύ το φαγητό που περνά από τα χέρια τους", μου λέει η Χριστίνα, κόρη του κου Ηλία λίγο πριν στο τραπέζι φτάσει ένα ζουμερό κοντοσούβλι και το περίφημο ψητό -για 2 άτομα άνετα- "σπέσιαλ" μπιφτέκι του πατέρα, που στη σχάρα είναι μάστορας. Είχαμε όμως ήδη πάρει μια ιδέα και από το πολύ καλό τηγάνι τους με τα γλυκοφάγωτα κολοκυθάκια, τις τυροκροκέτες και τα τυροπιτάκια που δίπλα στην τυροκαυτερή και το τζατζίκι ήταν νότες μιας μικρής ωδής στην ελληνική ταβέρνα. Τι άλλο μπορεί κάποιος να ζητήσει σε μια έξοδο με φίλους ή την οικογένεια μια καθημερινή ή την Κυριακή όταν και στο soundtrack βάλεις τραγούδια από Μητροπάνο και Ζαμπέτα; Τα γεμάτα ποτήρια μόνο, με κρασιά από τις περιορισμένες αλλά προσεγμένες επιλογές τους. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλίας (Ο)

Αμυκλών 29, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου "Lolla" στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό "Asia's 50 Best Restaurants" ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
07/02/2023

Τρώγοντας και πίνοντας στο μικρό Παρίσι των Αθηνών

Εστιατόρια, μπαρ και όλα τα υπόλοιπα μέρη που φέρνουν κάτι από γαλλική κουλτούρα στα γευστικά δρώμενα της πόλης.

Το "Napul’è" ανοίγει πανιά για Τήνο

Το ιταλιάνικο σουξέ της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio σαλπάρει για το "Aeolis Tinos Suites".

Μπορεί η γαστρονομία να γίνει energy saving;

Οι σεφ αλλά κι εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και με τη βοήθεια αρχαίων τεχνικών αλλά και με νέες τεχνολογίες να πετύχουμε το στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης.

"Acan": Κάτι από Λατινική Αμερική στο Μοσχάτο

Ένα νέο εστιατόριο εμπνέεται από τον θεό των Μάγια και παρουσιάζει μία λάτιν πολυσυλλεκτική κουζίνα.

Η αθηναϊκή αρτιότητα του εστιατορικού ψωμιού

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα θεάματα, στα τραπέζια των αθηναϊκών εστιατορίων, τον πρώτο λόγο έχει ο (πολύ καλός πια) άρτος.

Πρώτη γεύση από τα καινούργια της Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένη βρήκαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας την αγαπημένη πρωτεύουσα του Βορρά με πολύ ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις αλλά και επανεκκινήσεις.