Το νέο "Clochard" απλώνει την εστιατορική του αρχοντιά

Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης περνά φέτος στην νέα εποχή του, με νέα, μεγαλύτερη έδρα, αλλά και ενδυναμωμένη ομάδα σε μια κουζίνα που έχει ανεβάσει στροφές.

Το νέο «Clochard» απλώνει την εστιατορική του αρχοντιά

"Κάθε βράδυ που κλείνουμε ταμείο, πρέπει όλοι οι εστιάτορες της πόλης να βάζουμε από 5 ευρώ στην άκρη, για τον "Κρικέλα”, το "Όλυμπος – Νάουσα” και το "Clochard”" μου είχε πει κάποτε γνωστός και πολυπράγμων εστιάτορας της Θεσσαλονίκης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να σχηματοποιήσει την καθοριστική επίδραση που είχαν οι τρεις αυτοί θρυλικοί τίτλοι στην εξέλιξη της γαστρονομικής σκηνής της πόλης. Κι αν τα δύο πρώτα έχουν πια δεκαετίες που έχουν αποχωρήσει απ’ τις επάλξεις (με το δεύτερο, μάλιστα, να ετοιμάζει το comeback του), το "Clochard" δεν εγκατέλειψε ποτέ τις καλοφαγικές συνήθειες της Θεσσαλονίκης, ταυτίζοντας το όνομά του με μια αστική εστιατορική ευπρέπεια που δεν περιοριζόταν στη σάλα και το μενού, αλλά διέτρεχε ολόκληρο το επιχειρηματικό του γονιδίωμα.

Το νέο "Clochard" απλώνει την εστιατορική του αρχοντιά - εικόνα 1

Ήταν, ωστόσο, ένα εστιατόριο που, με τέσσερις δεκαετίες στην πλάτη του και πόστο σε μια πιάτσα αλλαγμένη άρδην τα τελευταία 10 χρόνια, έμοιαζε πια να έχει χάσει όχι ακριβώς τα πατήματά του, αλλά πάντως την ορμή να ανοίξει την περπατησιά του. Αυτήν ακριβώς την ορμή φαίνεται να βρήκε το εντελώς ανανεωμένο, διευρυμένο "Clochard" που επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό, για τις ανάγκες του μεγάλου ρεπορτάζ του καινούριου μας, χειμερινού Taste & Travel στη Θεσσαλονίκη – παρεμπιπτόντως, το τεύχος κυκλοφορεί στις 9 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα", κι ύστερα αυτόνομα στα περίπτερα, προσφέροντας μια χορταστική ανθολογία των γαστροταξιδιωτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη, όμως, με ιστορία βαριά όσο και το όνομά του, αλλά χώρο ολοκαίνουριο και όρεξη φρεσκαρισμένη, το "Clochard" περνάει φέτος στη νέα εποχή του, έχοντας αλλάξει έδρα και βρει επιτέλους την άνεση να απλώσει όχι μόνο την γαστρονομική του πρόταση, αλλά και την εστιατορική του αρχοντιά. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου "Excelsior", η φινετσάτη αισθητική με την οποία είναι συνδεδεμένος ο τίτλος, βρίσκει επιτέλους την άπλα να φανεί στη σάλα, ενώ η πετυχημένη "θωράκιση" του εξωτερικού χώρου με παχιά βλάστηση δίνει στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου την αίσθηση ενός VIP αίθριου. Γεφυρώνοντας τα δυο καθιστικά, ο Γιώργος Βασίλογλου και ο γιος του Αλέξανδρος πλουτίζουν το χώρο με τη θέρμη πεπειραμένων οικοδεσποτών, όσο ο σεφ Σωτήρης Ματζαράκης υπογράφει ελληνόστροφη κουζίνα γαλλικών επιρροών, γαλαντόμα σε εντάσεις και κομψή στην comfort στρογγυλάδα της.

Η βελούδινη σούπα κολοκύθας, που σερβίρεται με το σπόρο της καψαλισμένο για να συγκεντρώσει όλη τη γευστική βεντάλια αυτού του ευγενούς κηπευτικού σε μια μπουκιά, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική εισαγωγή στη φινέτσα του dining που προσφέρει το νέο αλλά και γνώριμο αυτό spot, με πιάτα όπως το tataki τόνου, αφράτο σα θαλασσινό marshmallow, να γεμίζουν το στόμα ζουμερές υφές. Ο λαχανοντολμάς είναι ένα υπόδειγμα κατσαρολάτης φινέτσας απαλλαγμένη από μοντερνιστικές υπερβολές, το μυλοκόπι αχνιστό σε σάλτσα κακαβιάς με φρέσκα λαχανικά, αλλά και η γαλοπούλα με νιόκι πατάτας, γλυκομπίζελα και σάλτσα Ξινόμαυρου, είναι δυο μονάχα από τα highlights της απαλότητας με την οποία ο σεφ αναγάγει ταπεινά υλικά σε ευπρόσδεκτες γευστικές εκπλήξεις, ενώ το μενού συμπληρώνουν εκλεκτές κοπές εξαιρετικά διαχειρισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιλέτο Limousine, που σερβίρεται εν είδει πληθωρικού Τουρνεντό Ροσίνι με τρούφα και φουά γκρα, ένα πιάτο που, κάτι μας λέει, θα προκαλέσει σπουδαία επιφωνήματα ενθουσιασμού στα γιορτινά τραπέζια που έρχονται…

Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη, 2310239805, www.clochard.gr, FB: Clochard, IG: @clochard_restaurant

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.