Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το επετειακό δείπνο για τα 200 χρόνια από το 1821 τίμησε μεν την Ελληνική Κουζίνα, απαξίωσε δε την ποιότητα και την ανοδική πορεία του ελληνικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την καλή και την κακή. Σε ό,τι αφορά το επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είδαμε την καλή πλευρά ως προς το μενού. Με σεφ τον Λευτέρη Λαζάρου, οι υψηλοί καλεσμένοι δοκίμασαν ενδιαφέρουσες μαγειρικές συνθέσεις, με αισθητή την ελληνικότητα και με γαλλικές τεχνικές, τις οποίες ο Λαζάρου χειρίζεται με γνώση και χωρίς υπερβολές. Ελπίζω στο μέλλον να το βλέπουμε πιο συχνά. Ταυτόχρονα όμως, είδαμε και την κακή πλευρά στο κεφάλαιο της επιλογής των κρασιών που συνόδευσαν τα πιάτα.

Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να προσβάλω, ούτε να απαξιώσω τις προσπάθειες κάποιων παραγωγών. Με σαράντα χρόνια ενασχόλησης με το κρασί, έχω τη γνώση που μου επιτρέπει να πω ότι όλοι (ή σχεδόν) κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που τους επιτρέπουν οι γνώσεις και οι δυνατότητες που έχουν. Κατά συνέπεια, όλα τα ενδιαφέροντα ελληνικά κρασιά μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι. Όμως, σε ένα επίσημο δείπνο όπως αυτό της Προεδρίας, τα πράγματα δεν είναι απλά και οι επιλογές δεν μπορούν να γίνονται από κάποιους που –εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται– ούτε τις γνώσεις έχουν, ούτε κριτήριο για να προτείνουν.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως η λογική που επιβάλει πιάτα με χαρακτηριστικά ελληνικότητας, σε σωστή απόδοση και αναλογία θα πρέπει να καθοδηγεί και την επιλογή των κρασιών. Φαντασθείτε ένα επίσημο δείπνο στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, με λευκά κρασιά από τη Σαβοΐα κι όχι από τις κυρίαρχες αμπελουργικές ζώνες και τις ποικιλίες που έχουν γράψει την ιστορία του γαλλικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις - εικόνα 1

Αυτός που έκανε τις επιλογές δεν είχε ακούσει τίποτα για τη Σαντορίνη, τη Μαντίνεια, την Αχαΐα ή τη Σάμο; Δεν είχε ακούσει ότι στις αιχμές του δόρατος του ελληνικού κρασιού συγκαταλέγονται ποικιλίες και τα ανάλογα κρασιά από Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο; Δεν του έχει μιλήσει κάποιος για την αξία του Λευκού Μοσχάτου και των επιδόρπιων οίνων της Σάμου;

Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε μια χώρα που ο καθένας έχει το γκουβέρνο του και τις προτιμήσεις του. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εμποδίζει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.