Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το επετειακό δείπνο για τα 200 χρόνια από το 1821 τίμησε μεν την Ελληνική Κουζίνα, απαξίωσε δε την ποιότητα και την ανοδική πορεία του ελληνικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την καλή και την κακή. Σε ό,τι αφορά το επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είδαμε την καλή πλευρά ως προς το μενού. Με σεφ τον Λευτέρη Λαζάρου, οι υψηλοί καλεσμένοι δοκίμασαν ενδιαφέρουσες μαγειρικές συνθέσεις, με αισθητή την ελληνικότητα και με γαλλικές τεχνικές, τις οποίες ο Λαζάρου χειρίζεται με γνώση και χωρίς υπερβολές. Ελπίζω στο μέλλον να το βλέπουμε πιο συχνά. Ταυτόχρονα όμως, είδαμε και την κακή πλευρά στο κεφάλαιο της επιλογής των κρασιών που συνόδευσαν τα πιάτα.

Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να προσβάλω, ούτε να απαξιώσω τις προσπάθειες κάποιων παραγωγών. Με σαράντα χρόνια ενασχόλησης με το κρασί, έχω τη γνώση που μου επιτρέπει να πω ότι όλοι (ή σχεδόν) κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που τους επιτρέπουν οι γνώσεις και οι δυνατότητες που έχουν. Κατά συνέπεια, όλα τα ενδιαφέροντα ελληνικά κρασιά μπορούν να έχουν θέση στο τραπέζι. Όμως, σε ένα επίσημο δείπνο όπως αυτό της Προεδρίας, τα πράγματα δεν είναι απλά και οι επιλογές δεν μπορούν να γίνονται από κάποιους που –εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται– ούτε τις γνώσεις έχουν, ούτε κριτήριο για να προτείνουν.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως η λογική που επιβάλει πιάτα με χαρακτηριστικά ελληνικότητας, σε σωστή απόδοση και αναλογία θα πρέπει να καθοδηγεί και την επιλογή των κρασιών. Φαντασθείτε ένα επίσημο δείπνο στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, με λευκά κρασιά από τη Σαβοΐα κι όχι από τις κυρίαρχες αμπελουργικές ζώνες και τις ποικιλίες που έχουν γράψει την ιστορία του γαλλικού κρασιού.

Δείπνο Προεδρίας: Ένα νόμισμα με δύο όψεις - εικόνα 1

Αυτός που έκανε τις επιλογές δεν είχε ακούσει τίποτα για τη Σαντορίνη, τη Μαντίνεια, την Αχαΐα ή τη Σάμο; Δεν είχε ακούσει ότι στις αιχμές του δόρατος του ελληνικού κρασιού συγκαταλέγονται ποικιλίες και τα ανάλογα κρασιά από Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο; Δεν του έχει μιλήσει κάποιος για την αξία του Λευκού Μοσχάτου και των επιδόρπιων οίνων της Σάμου;

Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε μια χώρα που ο καθένας έχει το γκουβέρνο του και τις προτιμήσεις του. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εμποδίζει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αθήνα φλερτάρει ξανά με τα μεξικάνικα

Ένα ζωντανό μεξικάνικο σύμπαν για tacos, margaritas και λοιπές συγκινήσεις ξαναστήνεται στην πόλη, με αυτά τα νέα μαγαζιά που φορούν σομπρέρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/08/2026

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν το κρασί ήταν απαραίτητο στο πικ-νικ

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

"Ντάμι": Στην Πλυτά μόλις άνοιξε ένα μερακλίδικο σουβλατζίδικο

Χειροποίητο κεμπάπ αλλά και σούβλες παίζουν πλέον στη Γούβα Παγκρατίου.

Όχι, στο "Napul'e" δεν πάμε μόνο για την πίτσα

Η διεθνώς βραβευμένη Margherita παραμένει το μεγάλο αστέρι του καταλόγου. Όμως ο Francesco Granata έχει εξελίξει τόσο πολύ την υπόλοιπη κουζίνα του, ώστε πλέον το "Napul'e" να αξίζει την επίσκεψη ακόμη κι αν δεν παραγγείλετε ούτε μία πίτσα.

Napul’e

Πιο σίγουρος για τα πατήματά του στην κουζίνα πέρα από τον ξυλόφουρνό του και απελευθερωμένος από την ανάγκη να υπηρετήσει πιστά τη ναπολετάνικη παράδοση, ο Francesco Granata οδηγεί το "Napul’e" στην πιο ώριμη εποχή του, με τη διεθνώς καταξιωμένη πίτσα να παραμένει σημαία του, αλλά όχι αποκλειστικό δέλεαρ του μενού.

Στο Ekies μαγειρεύουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα events για το επόμενο διάστημα

Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης συστήνει στο κοινό το νέο του εστιατορικό πρότζεκτ και παράλληλα φιλοξενεί εκλεκτούς Έλληνες δημιουργούς από το εξωτερικό.

Στο ONE, τη νέα αθηναϊκή "πλατεία" του Ψυρρή που ζει από το πρωί μέχρι το βράδυ

Η νέα εποχή του ONE δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του, αλλά τη διευρύνει, σε ένα όμορφο όσο και νόστιμο πλαίσιο αστικής αφήγησης.