Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Ένα περιβόλι υπόδειγμα εφαρμογής της permaculture ανοίγει τον γοητευτικό ολιστικό κήπο του, προσφέρει οικολογικά ερεθίσματα προς γνώση και μίμηση, και στο εστιατόριό του τρως κλασικές νοστιμιές.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας λέγεται κοτοτρακτέρ(!) και τουαλέτα χωρίς καζανάκι. Τα βλέπω και τα δύο μπροστά μου καθώς κάνω τη βόλτα μου στο καταπράσινο «Περιβόλι στη Βάρη». Το κοτοτρακτέρ είναι ένα ιγκλού, ένα κινητό κοτέτσι, οι «ένοικοι» του οποίου καθαρίζουν το έδαφος και αερίζουν το χώμα, το σκαλίζουν χωρίς να τραυματίζουν τη δομή του, το λιπαίνουν, και ενσωματώνουν τα περιττώματά τους· ζουν δηλαδή τη ζωή τους αναβαθμίζοντας το περιβόλι και αντικαθιστώντας τους ανθρώπους! Η δεύτερη καταργεί τη σπατάλη του νερού, μέσω της καύσης των λυμάτων σε ηλιακό φούρνο και της αποστείρωσης. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 2011 από την Άννα Μορδεχάι και είναι ανοιχτός στο κοινό από το 2016, ως ένα περιβόλι στο οποίο καλλιεργείται η νοοτροπία της μόνιμης συμβιωτικής καλλιέργειας (permaculture) και το οποίο λειτουργεί ως farm to fork εστιατόριο. Η κ. Μορδεχάι, συνδυάζοντας οικολογία, τοπογραφία, βιολογική καλλιέργεια, αρχιτεκτονική κήπων, δασολογία και πράσινη οικονομία κατάφερε να μετατρέψει έναν άγονο προηγουμένως τόπο σ’ έναν μικρό παράδεισο.

Τι είναι τώρα η permaculture; Ένας εύστοχος ορισμός λέει ότι πρόκειται για μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και αυτόνομοι, μιμούμενοι τη συμβιωτική, ολιστική λογική της φύσης, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όλα εδώ, λιμνούλες, βατράχια, λαχανικά, λουλούδια και δέντρα είναι μπλεγμένα επί συμβιωτικώ σκοπώ.

Η κουζίνα του «Περιβολιού στη Βάρη» είναι βαθιά εποχική και στηρίζεται στα υλικά των παρτεριών του, που αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και συλλέγονται στην ακμή τους· συμπληρώνονται από μικρούς παραγωγούς που δουλεύουν με σεβασμό στις φυσικές διεργασίες. Χαίρομαι μια μελιτζανοσαλάτα καπνιστή σερβιρισμένη με ντοµατίνια και ξινομυζήθρα, πλευρώτους στη σχάρα με ωραίο σιρόπι, φρεσκοφτιαγμένο τραγανό τηγανόψωμο με λιαστή ντομάτα και φέτα, αφράτη ομελέτα με δικά τους αβγά, μυρωδικά και γραβιέρα, δυοσμάτους κολοκυθοκεφτέδες και τραγανούς πατατοκεφτέδες με γιαούρτι και γλυκιά σάλτσα πιπεριάς.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη» - εικόνα 1

Μια σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, κολοκυθάκια, καρότο, κρεμμύδι έρχεται ζωηρή με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και ντρέσινγκ γλυκειάς μουστάρδας. Το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες θυμίζει Κυριακή, το μοσχαρίσιο-πρόβειο λουκάνικο έχει γραμμένη νοστιμιά. Υπάρχει και μια διάσταση παλιομοδίτικων παρα-μαγειρεμάτων πάντως που θέλει διόρθωση (στο συκώτι λ.χ. και στο γιουβέτσι με τις γαρίδες 0), και τα στριφτάρια με πέστο ρόκας είναι ελαφρώς πιπεράτα. Η γκάμα των γλυκών ελκυστική και το εκμέκ κανταΐφι ανάλαφρο.

Στο «Περιβόλι στη Βάρη» τα παιδιά και οι μεγάλοι θα χαρούν, και αν θέλουν μάλιστα μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώνει. Αν έχετε δε δικές σας ελιές, μπορείτε εδώ να παράξετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, στο μικρό, μοντέρνο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης που διαθέτουν. Τέλος, σκουπίδια εδώ δεν υπάρχουν· τα περισσεύματα γίνονται τροφή για τις κότες ή κόμποστ στη σκουληκοφάρμα τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιβόλι στη Βάρη (Το)

Κυρηνείας 15 (π. Κυργίων), Βάρη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.