To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος πήγε στη Σιγκαπούρη και μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις από την απονομή για τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου.

To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019

Όταν πια μια ανάσα πριν απ την κορυφή, στο αμφιθέατρο του εμβληματικού Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη ανακοινώνονταν ότι το 2ο καλύτερο εστιατόριο για το 2019 ήταν το «Noma»- Highest New Entry για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην ιστορία του θεσμού- όλοι αρχίσαμε να χειροκροτάμε και για το κορυφαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, αλλά κυρίως για το χορό που είχε στήσει η ομάδα του Καλλίτερου, του «Mirazur» από την Menton της γαλλικής Κυανής Ακτής. Ο σεφ/ιδιοκτήτης του εστιατορίου Mauro Colagreco ανέβηκε στο Pontium και μην μπορώντας να μιλήσει σχεδόν απ' τη συγκίνηση, ξεδίπλωσε μια μεγάλη σημαία φτιαγμένη από 4 άλλες σημαίες∙ γαλλική όπου βρίσκεται το εστιατόριο, Αργεντινής για την εθνικότητα του σεφ, ιταλική για τις ρίζες του και την επιρροή της Ιταλίας στο «Mirazur» και βραζιλιάνικη για να τιμήσει την καταγωγή της γυναίκας του, Julia, που είναι ο δεύτερος πυλώνας του εστιατορίου.

Θα κάνουμε πολύ σύντομα μια γενικότερη ανάλυση για το τι σηματοδοτεί η λίστα των World’s 50 Best Restaurants για το 2019, ιδού όμως ορισμένες πρώτες επισημάνσεις. Η διαρκής άνοδος του «Asador Etxebarri» (ψήνει ακόμη και το χαβιάρι στα κάρβουνα) τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την 3η θέση φέτος δείχνει την έμφαση που δείχνει ο κόσμος σήμερα στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Μαζί με το Mugaritz (No.7) και το Disfrutar (No.9) επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της ισπανικής γαστρονομίας σήμερα. Η Δανία χαίρεται τα μέγιστα καθώς εκτός από το «Noma» το εξαιρετικό 3άστερο «Geranium» σκαρφάλωσε από την 19η πέρυσι στην 5η θέση φέτος. Η Γαλλία εκτός από την πρωτιά έχει στην 8η θέση και το «Arpège». Τη Λατινική Αμερική την χειροκροτούμε με δύο εστιατόρια στο top-10, το «Central»(No.6) και το Maido (No.10) και τα δύο από τη Λίμα του Περού. Καλύτερο εστιατόριο της Ασίας τέλος ανακηρύχτηκε Gaggan που ανέβηκε στην 4η θέση. Η Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να μην εμφανίζεται μέσα στα 120 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με τα highlights της απονομής.

To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019 - εικόνα 1

1. Mirazur (Γαλλία)
2. Noma (Δανία)
3. Asador Etxebarri (Ισπανία)
4. Gaggan (Ταϊλάνδη)
5. Geranium (Δανία)
6. Central (Περού)
7. Mugaritz (Ισπανία)
8. Arpège (Γαλλία)
9. Disfrutar (Ισπανία)
10. Maido (Περού)
11. Den (Ιαπωνία)
12. Pujol (Μεξικό)
13. White Rabbit (Ρωσσία)
14. Azurmendi (Ισπανία)
15. Septime (Γαλλία)
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Γαλλία)
17. Steirereck (Αυστρία)
18. Odette (Σιγκαπούρη)
19. Twins Garden (Ρωσσία)
20. Tickets (Ισπανία)
21. Frantzén (Σουηδία)
22. Narisawa (Ιαπωνία)
23. Cosme (Η.Π.Α.)
24. Quintonil (Μεξικό)
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Γαλλία)
26. Boragó (Χιλή)
27. The Clove Club (Ηνωμένο Βασίλειο)
28. Blue Hill at Stone Barns (Η.Π.Α.)
29. Piazza Duomo (Ιταλία)
30. Elkano (Ισπανία)
31. Le Calandre (Ιταλία)
32. Nerua (Ισπανία)
33. Lyle’s (Ηνωμένο Βασίλειο)
34. Don Julio (Αργεντινή)
35. Atelier Crenn (Η.Π.Α.)
36. Le Bernardin (Η.Π.Α.)
37. Alinea (Η.Π.Α.)
38. Hiša Franko (Σλοβενία)
39. A Casa do Porco (Βραζιλία)
40. Tim Raue (Γερμανία)
41. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)
42. Belcanto (Πορτογαλία)
43. Hof Van Cleve (Βέλγιο)
44. The Test Kitchen (Νότια Αφρική)
45. Sühring (Ταϊλάνδη)
46. De Librije (Ολλανδία)
47. Benu (Η.Π.Α.)
48. Ultraviolet (Κίνα)
49. Leo (Κολομβία)
50. Schloss Schauenstein (Ελβετία)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.