To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος πήγε στη Σιγκαπούρη και μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις από την απονομή για τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου.

To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019

Όταν πια μια ανάσα πριν απ την κορυφή, στο αμφιθέατρο του εμβληματικού Marina Bay Sands στη Σιγκαπούρη ανακοινώνονταν ότι το 2ο καλύτερο εστιατόριο για το 2019 ήταν το «Noma»- Highest New Entry για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην ιστορία του θεσμού- όλοι αρχίσαμε να χειροκροτάμε και για το κορυφαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, αλλά κυρίως για το χορό που είχε στήσει η ομάδα του Καλλίτερου, του «Mirazur» από την Menton της γαλλικής Κυανής Ακτής. Ο σεφ/ιδιοκτήτης του εστιατορίου Mauro Colagreco ανέβηκε στο Pontium και μην μπορώντας να μιλήσει σχεδόν απ' τη συγκίνηση, ξεδίπλωσε μια μεγάλη σημαία φτιαγμένη από 4 άλλες σημαίες∙ γαλλική όπου βρίσκεται το εστιατόριο, Αργεντινής για την εθνικότητα του σεφ, ιταλική για τις ρίζες του και την επιρροή της Ιταλίας στο «Mirazur» και βραζιλιάνικη για να τιμήσει την καταγωγή της γυναίκας του, Julia, που είναι ο δεύτερος πυλώνας του εστιατορίου.

Θα κάνουμε πολύ σύντομα μια γενικότερη ανάλυση για το τι σηματοδοτεί η λίστα των World’s 50 Best Restaurants για το 2019, ιδού όμως ορισμένες πρώτες επισημάνσεις. Η διαρκής άνοδος του «Asador Etxebarri» (ψήνει ακόμη και το χαβιάρι στα κάρβουνα) τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την 3η θέση φέτος δείχνει την έμφαση που δείχνει ο κόσμος σήμερα στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Μαζί με το Mugaritz (No.7) και το Disfrutar (No.9) επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της ισπανικής γαστρονομίας σήμερα. Η Δανία χαίρεται τα μέγιστα καθώς εκτός από το «Noma» το εξαιρετικό 3άστερο «Geranium» σκαρφάλωσε από την 19η πέρυσι στην 5η θέση φέτος. Η Γαλλία εκτός από την πρωτιά έχει στην 8η θέση και το «Arpège». Τη Λατινική Αμερική την χειροκροτούμε με δύο εστιατόρια στο top-10, το «Central»(No.6) και το Maido (No.10) και τα δύο από τη Λίμα του Περού. Καλύτερο εστιατόριο της Ασίας τέλος ανακηρύχτηκε Gaggan που ανέβηκε στην 4η θέση. Η Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να μην εμφανίζεται μέσα στα 120 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με τα highlights της απονομής.

To «Mirazur» καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2019 - εικόνα 1

1. Mirazur (Γαλλία)
2. Noma (Δανία)
3. Asador Etxebarri (Ισπανία)
4. Gaggan (Ταϊλάνδη)
5. Geranium (Δανία)
6. Central (Περού)
7. Mugaritz (Ισπανία)
8. Arpège (Γαλλία)
9. Disfrutar (Ισπανία)
10. Maido (Περού)
11. Den (Ιαπωνία)
12. Pujol (Μεξικό)
13. White Rabbit (Ρωσσία)
14. Azurmendi (Ισπανία)
15. Septime (Γαλλία)
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Γαλλία)
17. Steirereck (Αυστρία)
18. Odette (Σιγκαπούρη)
19. Twins Garden (Ρωσσία)
20. Tickets (Ισπανία)
21. Frantzén (Σουηδία)
22. Narisawa (Ιαπωνία)
23. Cosme (Η.Π.Α.)
24. Quintonil (Μεξικό)
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Γαλλία)
26. Boragó (Χιλή)
27. The Clove Club (Ηνωμένο Βασίλειο)
28. Blue Hill at Stone Barns (Η.Π.Α.)
29. Piazza Duomo (Ιταλία)
30. Elkano (Ισπανία)
31. Le Calandre (Ιταλία)
32. Nerua (Ισπανία)
33. Lyle’s (Ηνωμένο Βασίλειο)
34. Don Julio (Αργεντινή)
35. Atelier Crenn (Η.Π.Α.)
36. Le Bernardin (Η.Π.Α.)
37. Alinea (Η.Π.Α.)
38. Hiša Franko (Σλοβενία)
39. A Casa do Porco (Βραζιλία)
40. Tim Raue (Γερμανία)
41. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)
42. Belcanto (Πορτογαλία)
43. Hof Van Cleve (Βέλγιο)
44. The Test Kitchen (Νότια Αφρική)
45. Sühring (Ταϊλάνδη)
46. De Librije (Ολλανδία)
47. Benu (Η.Π.Α.)
48. Ultraviolet (Κίνα)
49. Leo (Κολομβία)
50. Schloss Schauenstein (Ελβετία)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.