Αν και άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, και δη τη μακεδονική, η αγιορείτικη κουζίνα παραμένει για πολλούς μια terra incognita της γεύσης. Στο πρόσωπο του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού η κουζίνα της μοναστικής πολιτείας στη χερσόνησο του Άθω έχει βρει τον ιδανικό εκφραστή της. Με σημείο αναφοράς το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο σημειωτέον έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα και τα ρουμάνικα, ο Επιφάνιος τη διακονεί συστηματικά. Αυτές τις ημέρες μάλιστα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στο Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας, που κορυφώνεται στη Θεσσαλονίκη κι εμπνέει 17 σεφ για τη δημιουργία ξεχωριστών σπεσιαλιτέ που σερβίρονται σε ισάριθμα εστιατόρια της πόλης.
Την επόμενη εβδομάδα (4/4, 8.30 μ.μ.) ωστόσο θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος του 2ου Symposio at Ark, που οργανώνουν από κοινού το πολυτελές εστιατόριο της Γλυφάδας και το «αθηνόραμα», με την ευγενική χορηγία της Bottega, της Metro Cash & Carry και του Ούζου 12. Μαζί του θα φέρει ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές, τις οποίες θα μαγειρέψει παρέα με τον executive chef του «Ark» Γιάννη Μπαξεβάνη, τον chef de cuisine Φίλιππο Δημόπουλο και την μπριγάδα τους, που οδηγούν κάθε γαστρονομικό event στην απόλυτη επιτυχία.
Αν κρίνουμε μάλιστα από το ρυθμό των κρατήσεων, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θα πρέπει να βιαστείτε, μια και οι τελευταίες διαθέσιμες θέσεις εξανεμίζονται. Η χταποδόσουπα με φάβα και λαχανικά, οι ταραμοκεφτέδες με βότανα και σάλτσα από ταχίνι αλλά και το φιλέτο ροφού σε λεμονάτη σάλτσα με άγρια χόρτα και μυρωδικά είναι κάποια από τα πιάτα του ειδικού μενού που θα απολαύσουν οι τυχεροί της βραδιάς, σε μια σπάνια εμπειρία μύησης στην αυθεντική αγιορείτικη κουζίνα.
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr.
Δείτε το μενού που ετοιμάζει ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός για την Πέμπτη 4/4
Welcome Drink
Ούζο 12
Πρώτο πιάτο
Χταποδόσουπα με φάβα και λαχανικά
Δεύτερο πιάτο
Ταραμοκεφτέδες με μυρωδικά βότανα, σερβιρισμένοι με λευκή σάλτσα ταχινιού
Τρίτο πιάτο
Μελιτζάνα φούρνου-έκπληξη
Τέταρτο πιάτο
Φιλέτο ροφού με άσπρη λεμονάτη σάλτσα, άγρια χόρτα και μυρωδικά βότανα
Επιδόρπιο
Χαλβάς σιμιγδαλένιος, σερβιρισμένος με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Επιδόρπιο κρασί
Vino dell’Amore Petalo Moscato
€ 40/άτομο