Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος επιστρέφει στην Αθήνα

Ένας από τους καλύτερους Έλληνες σεφ επιστρέφει μετά από μακρόχρονη απουσία στην πρωτεύουσα, μ’ ένα πολύ ξεχωριστό εστιατόριο σε απρόοπτο χώρο που θα συζητηθεί.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος επιστρέφει στην Αθήνα

Είναι εδώ και 10 χρόνια που ο Χρύσανθος Καραμολέγκος λείπει μαγειρικά από την Αθήνα, κεντώντας την πολύ δημιουργική, ελληνική κουζίνα του με οριεντάλ πινελιές στη «Ντομάτα» στη Χαλκιδική (Sani Resort) και στα «KOOC - Taverna Secrets» και «Barbouni» στην Πύλο (Costa Navarino).

Τώρα, επανέρχεται δριμύτερος μ’ ένα πολύ διαφορετικό concept, στο «The Supper Gallery», τον πολύ ξεχωριστό χώρο της αποθήκης της Γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Πετράλωνα. Πρόκειται για ένα παλιό σιδηρουργείο με χοντρούς άγριους ασπρισμένους τοίχους, ανασχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θοδωρή Ζουμπουλάκη, που μέσα στη θερμή παλαιοβιομηχανική αύρα του έχουν φιλοξενηθεί θεματικές εκθέσεις και event, ενώ έχει εξελιχθεί πλέον σε σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας. Εκεί, λοιπόν, τέλη Ιανουαρίου θ’ ανοίξει ένα πολύ ιδιαίτερο εστιατόριο που η δύναμή του έγκειται στο συναίσθημα που θα σε καλεί να βιώσεις.

Με στοιχεία που θα συναντούσες σ’ ένα pop-up restaurant, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την ελευθερία έκφρασης και την αλληλεπίδραση, το «Supper Gallery» έχει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του τη διαρκή αλλαγή. Το concept είναι ιδέα της δημοσιογράφου Ιωάννας Αλεξάτου αντλώντας έμπνευση από την τέχνη και το design, σ’ ένα εναλλασσόμενο σκηνικό ανάλογα με την εποχή, και έφερε σε επαφή τον Ζουμπουλάκη και τον Καραμολέγκο.

Η ομάδα των τριών, λοιπόν, θα διαμορφώσει την αίθουσα του ρεστοράν με μεγάλα τραπέζια αντίκες σε αφαιρετικές γραμμές, όπου οι παρέες θα διαχωρίζονται με μεγάλα κηροπήγια και αντικείμενα της Astier de Villatte, τα λευκά κεραμικά με την απαλή υφή και την ιδιαίτερη ματιέρα. Αντλώντας κομμάτια από την πολύτιμη συλλογή της οικογένειας Ζουμπουλάκη θα έχει το προνόμιο της ευελιξίας και της διαρκούς μεταμόρφωσης. Το ντεκόρ θα παίζει με τις αντιθέσεις: οι αντίκες δένουν με το design, η ακατέργαστη αίσθηση των βιομηχανικών υλικών με ζεστά φυσικά, οι αφαιρετικές γραμμές στα έπιπλα διασκεδάζουν με το κρύσταλλο, το κεραμικό, το λινό, τις οργανικές φόρμες.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος επιστρέφει στην Αθήνα - εικόνα 1

Σε αυτό ακριβώς το πεδίο θα παίζει με παρόμοιο τρόπο ο Χρύσανθος. «Θ’ αλλάζω πολύ συχνά το μενού» μου λέει. «Θα χρησιμοποιώ υλικά που έχω ξεχωρίσει από τη Μακεδονία και την Πελοπόνησσο. Πειραματίζομαι με τα μαγειρευτά προσθέτοντάς τους πειραγμένα στοιχεία (λ.χ. φρικασέ με πέστο lemongrass και φύλλα λεμονιάς). Μου αρέσει πολύ μια πάπια με κρούστα από κυδωνόπαστο μαγειρεμένη με παλαιωμένη Μαυροδάφνη, ένα κοτόπουλο με κρούστα μουσταλευριάς μαρμελάδα ελιάς και πέστο με καρύδι και τρούφα. Προσπαθούμε να διαδώσουμε τη λογική της μοιρασιάς με φαγητά στη μέση, γι’ αυτό στο σερβίρισμα θα χρησιμοποιούμε μεγάλα τηγάνια, μικρά ταψιά, κατσαρόλες και πιατέλες. Μέσα στο χώρο θα υπάρχει ανοιχτή κουζίνα όπου θα φτιάχνουμε τα γλυκά και μάλλον θα ψήνουμε ψωμιά. Θα ανοίγουμε από Πέμπτη έως Κυριακή, ενώ υπάρχει σκέψη κάποιες μέρες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους άλλοι σεφ». Περισσότερες λεπτομέρειες για το «The Supper Gallery» μόλις ανοίξει τις πόρτες του μέσα στον Ιανουάριο.

© φωτογραφιών: Γιώργος Καπλανίδης (This is Not Another Agency)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.