Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος τριγυρνάει και τσιμπολογάει στα εστιατόρια της Γλυφάδας ή αλλιώς κάνει grazing στην ανερχόμενη all-day shopping & dining πιάτσα, για να χρησιμοποιήσουμε τον αμερικάνικο όρο που κατά λέξη σημαίνει «βόσκοντας» και έχει εξελιχθεί σε προσφιλή τάση του γευστικού lifestyle.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος τριγυρνάει και τσιμπολογάει στα εστιατόρια της Γλυφάδας ή αλλιώς κάνει grazing στην ανερχόμενη all-day shopping & dining πιάτσα, για να χρησιμοποιήσουμε τον αμερικάνικο όρο που κατά λέξη σημαίνει «βόσκοντας» και έχει εξελιχθεί σε προσφιλή τάση του γευστικού lifestyle.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 1
«Ark»

Το ξέρω, έχετε πάρει όλοι τους δρόμους τέτοιες μέρες… Χαζεύετε τις βιτρίνες, κάνετε ψώνια για τα γιορτινά τραπέζια, αγοράζετε δώρα για τους φίλους, με δυο λόγια επιδίδεστε στο πιο χαρούμενο ξεποδάριασμα του χρόνου. Κι εγώ το ίδιο κάνω! Συμμερίζομαι επίσης την ανάγκη σας να ξαποστάσετε κάνοντας ένα διάλειμμα, γι’ αυτό ακριβώς ετοίμασα ένα γευστικό οδοιπορικό σε μια περιοχή όπως η Γλυφάδα που είναι ιδιαιτέρως ανερχόμενη πιάτσα, γεμάτη όμορφα all day μαγαζιά, λογής-λογής προσεγμένα εστιατόρια για καθημερινή ή για βραδινή έξοδο και φυσικά καταστήματα για γιορτινά ψώνια. Φύγαμε!

Στη Γλυφάδα το Food Mafia του Ηλία Σκουλά γράφει ιστορίες πληθωρικής νοστιμιάς. Τα burgers του –μέσα στο top 3 της Αθήνας– θα τα βρείτε σε πολλές εκδοχές (με κιμά Wagyu, από ιβηρικό γουρουνάκι κ.ά.). Τα τραγανά μοσχαρίσια γλυκάδια με γλυκοπικάντικη σος κρεμμυδιού λένε και το σπανιόλικο rabo del toro, μοσχαρίσια ουρά σε πυκνή, ρουστίκ σάλτσα, με ντομάτα, καπνιστή πάπρικα και κανέλα, είναι βαθιά νόστιμο και μελωμένο.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 2
«Soleto»

Θεαματική κρεοφαγία που συνδυάζει το γκουρμέ με το mainstream θα βρείτε στην καινούργια Grilleria του Άρη-El Pecado-Χατζόπουλου. Συκώτι ολόσωστα σχαρισμένο, ζουμερό και νοστιμότατο, συνταιριάζεται με τον γλυκό εξωτισμό του μάνγκο, εντυπωσιακά σερβιρισμένα σουβλάκια από πικάντικο κοτόπουλο tandoori, «ξιφασκία» με κοτόπουλο και χοιρινό μαριναρισμένα σε μαύρη μπίρα με ωραίες πατάτες τηγανητές και, φυσικά, τα γιγάντια τραγανά και σαρκωμένα τσιπς (signature «El Pecado») με τρουφάτη μαγιονέζα.

Στο Moouu, τώρα, που παίζει με την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, λιγότερο γνωστές κοπές έχουν σχεδόν εξορίσει τα φιλέτα – προσωπικά εκτίμησα δεόντως το μοσχαρίσιο ταρτάρ από picanha και rib eye Black Angus. Έχει και ωραία γλυκά (σούπα σοκολάτας με ευγενική πικράδα, καλοφτιαγμένη, πλούσια και δροσερή lemon pie κ.ά.).

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 3
«Grilleria»

Τα πιάτα του Mimaya βάφονται με μεσογειακά χρώματα, ενώ πολλά είναι απολύτως γαλανόλευκα: γαριδομακαρονάδα Μικρολίμανο, χειροποίητα μαραθοτυροπιτάκια σφακιανά με σταμναγκάθι τουρσί αλλά και πατατοσαλάτα με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μαροκινό μπαχαρικό ρας-ελ-χανούτ και ψητό κρεμμύδι με σουμάκ. Από τα ριζότι ξεχωρίζει το πράσινο με σπανάκι και καλαμαράκι ψητό και στο κεφάλαιο κρέας το flank steak και τα short ribs από USA Prime Black Angus. Σημειώστε ότι το «Μimaya Shop» δίπλα του έχει μια καλή συλλογή deli προϊόντων, Ελλήνων και ξένων παραγωγών, για δώρα και για το σπίτι. Παντού σχεδόν βρίσκεις μακαρονάδες, αλλά το ιταλικό χρώμα έχει πάντα ξεχωριστή σημασία.

Στο ολοκαίνουργιο A Mano τα spaghetti con frutti di mare έχουν του κόσμου τα όστρακα να δίνουν γεύση και οι παπαρδέλες το γευστικό βάθος από μοσχαράκι ραγού, με πορτσίνι και παρμεζάνα. Το τοπίο συμπληρώνουν αφράτη focaccia, κλασικό vitello tonnato, η σήμα κατατεθέν bistecca alla Fiorentina και άφθονο ιταλικό κρασί.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 4
«All Senses Gastronomy»

Στο μαγαζί-project Σπίτι Neat Eat+Drinks, που η σάλα του μοιάζει με το σπίτι μοντέρνου αρχιτέκτονα, το μενού έχει σαφείς ιταλικές επιρροές – ξεχώρισα τα ριγκατόνι με μελιτζάνες, πεκορίνο και καυτερή πιπεριά, το κριθαρότο γαρίδας με γλυκό κρασί και καυτερό μπούκοβο, το ριζότο με ξύσμα λεμονιού, σέλερι, κρεμμύδι και μοσχολέμονο και την ερεθιστική πίτσα με άγρια μανιτάρια.

Στον πρώτο του όροφο θα βρείτε και το All Senses Gastronomy, το πιο γκουρμέ εστιατόριο της Γλυφάδας. Μια μοναδική ψυχο-γαστρονομική εμπειρία, ένα πρωτοποριακό χάπενινγκ που συντονίζει την Αθήνα με την αβανγκάρντ διεθνή σκηνή. Πάρτε μια γεύση: στους τοίχους προβάλλονται φλόγες, στο τραπέζι «ρέει» λάβα, η μουσική υπογραμμίζει την ένταση της στιγμής και το έδεσμα που έρχεται είναι ένα ψωμί «καμένο», μαύρο, τραγανό και αφράτο μαζί, που η υπαινικτική του γλύκα συνδυάζεται με καπνιστό ξινοτύρι και θαλασσινή φινέτσα αβγών σολομού με αποτέλεσμα συγκλονιστικό.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 5
«Food Mafia»

Γέφυρα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ιαπωνία ρίχνει το Soleto. Από τη μια πίτσα και πάστα με την επιμέλεια του Μιχάλη Ντουνέτα (πληθωρική tartufata με λεπτή ζύμη, μανιτάρια, παρμεζάνα, λάδι τρούφας και καπελίνι με βασιλικό καβούρι και λιαστή/φρέσκια ντομάτα κ.ά.). Κι από την άλλη σούσι σε πάρα πολλές εκδοχές (σωστό τύλιγμα, καλό ρύζι, ωραίο ψάρι), νόστιμα νουντλ γιακισόμπα με κοτόπουλο και πιπεριά, πετυχημένη τεμπούρα.

Στο γήπεδο του Ανατέλλοντος Ηλίου παίζουν κι άλλοι παίκτες. Μετά το Κολωνάκι και την «Costa Navarino», το Inbi ήρθε νότια με καλό κλασικό σούσι, συναρπαστικά χτένια με μανιτάρι-λάχανο χοκουσάι και σάλτσα κόκκινου λάχανου με τρούφα, ανάλαφρο αχνιστό λαβράκι σε ζωμό ντάσι με τζίντζερ και σέλερι και πλατιά μανιτάρια ερίνγκι τεμπούρα σαν κριτσανιστό συννεφάκι με βαθιά γήινη γεύση.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 6
«Mezze»

Στο Hama, μέσα στο χαρακτηριστικό όμορφο ντεκόρ με τα μπαμπού, εκτός από την ποικιλία των σούσι για μια στάση μας προκαλούν και το καρπάτσιο σολομού με πικάντικο λεμονάτο σκόρδο, το καυτερό ταρτάρ καβουριού με τρούφα και γιούζου, τα fusion χτένια σοτέ με κόκκινη πιπεριά χαλαπένιο και κορίανδρο και το μαγιάτικο γεμιστό με καβούρι και αβοκάντο σε σάλτσα τσίλι-κρεμμύδι.

Υπερπαραγωγές όπως το Ark του Ομίλου Παπαθεοχάρη είχαν χρόνια να εμφανιστούν στην πόλη. Στον ίδιο εντυπωσιακά ανακαινισμένο χώρο των παλιών «Αστεριών» συστεγάζονται ένα εστιατόριο με επικεφαλής τον Γιάννη Μπαξεβάνη, ένα μπαρ με ψαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ένα coffee shop με χαρμάνια αποκλειστικά φτιαγμένα από την Taf. Από τον signature ξυλόφουρνο του Μπαξεβάνη βγαίνουν, μεταξύ άλλων, γαυράκι με χόρτα σε λαδόκολλα, σούπερ αρωματική χορτόπιτα και φυσικά το μοναδικό του χαρουπόψωμο. Τσιμπολογάω επίσης τηγανητό μπακαλιαράκι με σαφρανέ σκορδαλιά και μπριζολάκι από χοιρινό Σχοινούσας ή μαύρο χοίρο Κατερίνης...

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 7
«To Δράμι»

Το Kazoku είναι ένα καινούργιο μικρό sushi bar με χαλαρή διάθεση και ένα μενού που συνδυάζει σούσι, κλασικό ή με new style πινελιές, ταρτάρ, γιαπωνέζικο σουβλάκι γιακιτόρι και νουντλ γιακισόμπα. Προσόν του η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και το γοητευτικά θερμό industrial και αφαιρετικό ντεκόρ του.

Ο αεικίνητος Ηλίας Σκουλάς μεταμόρφωσε το «1903 Α Τaste of Smyrna» σε Le Bistrot de Smyrne, κρατώντας την αύρα της Σμύρνης, αλλά παίζοντας με τα υλικά και τις συνταγές Ελλάδας και Τουρκίας, μαζί με λίγη Γαλλία. Το μενού δεν μπορεί παρά να είναι προκλητικό, με πιάτα σαν το βιολογικό χοιρινό με σαλιγκάρια, το σπεντζοφάι με ροφό, το φουρνιστό αρνάκι γάλακτος με κρέμα γιαουρτιού (Elbasan tava), αγριογούρουνο στιφάδο, αλλά και καλαμάρι γεμιστό με φουαγκρά και μεδούλι ή πεϊνιρλί με φιλέτο πάπιας, τυρί compte, μαρμελάδα κοκκάρι και αβγό μάτι!

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 8
«Σαρδελάκι»

Στο γήπεδο του μεζέ και της νεοταβέρνας το Σαρδελάκι χαλάει κόσμο εφαρμόζοντας καλό τηγάνι και σχάρα, απλές καθαρές γεύσεις, φτηνές τιμές και γρήγορο σέρβις. Εκτός του ομώνυμου, βγαλμένου από τη σχάρα ιχθύος, τώρα παίζει και κακαβιά. Μαζί της αθερίνα τραγανή, ψητό χταπόδι μαστιχωτό, γάμπαρη επιπέδου, μπακαλιάρος τηγανητός με ανάλαφρη σκορδαλιά και παντζάρι και στο δίσκο όλη η παρέα της μεζετζίδικης κρέμας για να διαλέξεις.

Το Mezze παίζει πολύ με το γαλάζιο στην επίπλωση και δημιουργεί περιβάλλον ωραίο και κομψό. Από το εκτεταμένο ρεπερτόριό του, τα μπρουσκετάκια με σαρδέλες παντρεμένες είναι δημοφιλής μεζές, οι τυροκροκέτες αέρινες, το σαγανάκι τυριών πληθωρικό και το μπουγιουρντί πικάντικο, οι επιτραπέζιες σουβλίτσες με κοψίδια πάνω από πατάτες τηγανητές λιχουδιά και η τσιπούρα ψημένη ολόκληρη μέσα σε κρούστα αλατιού δώρο απρόσμενο λόγω νοστιμιάς και τιμής.

Γιορτινό grazing στη Γλυφάδα - εικόνα 9
«Moouu»

Το Δράμι καλλιεργεί δημιουργικά το νεο-παραδοσιακό στιλ, ζωντανεύοντας πολλές γενιές ελληνικών μπακάλικων στη σάλα του. Το σχεδόν θεατρικό σκηνικό συμπληρώνουν το σερβίρισμα σε σέσουλες, λαδόκολλες, τηγάνια, κεραμίδια και ξύλινες τάβλες. Η σαλάτα σπανακόπιτα ανανεωτική όπως και η πίτα μουσακά, οι τραγανοί τυρολουκουμάδες με καβουρντισμένο αμύγδαλο γεύση έντονη που γυρεύει ποτό και η παντσέτα σε σουβλάκι με νόστιμες ψητές ντομάτες σουξέ.

Περισσότερες πληροφορίες

Mezze Glyfada

Φοίβης 11 & Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δράμι

Φιλικής Εταιρείας & Λαοδίκης 22, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Soleto

Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".