Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή - εικόνα 1

Είκοσιπέντε χρόνια ιστορία έχει κλείσει η «Κυρά Ζωή», που πρόσφατα επεκτάθηκε και σε διπλανό χώρο. Όταν πρωτοξεκίνησαν ο Γιώργος Παπούλιας και η γυναίκα του Ζωή (αργότερα ανέλαβε δράση και ο υιός Χαράλαμπος), πολύ πριν εμφανιστούν οι trendy σημερινές, γευστικές πιάτσες, ακόμη κι πλατεία της Καισαριανής ήταν σχεδόν έρημο τοπίο. Πολλοί έχουν κοιτάξει με ενδιαφέρον το φωτισμένο, καμαρωτό ψυγείο με την ψαριά (όπου φιγουράρουν λυθρίνια, σαργοί, μουρμούρες και πολλά άλλα, αναλόγως ημέρας και εποχής) της καθαρής και περιποιημένης ψαροταβέρνας με το θαλασσινό ντεκόρ. Αλλά και ψάρι του κιλού να μην πάρεις και να τη βγάλεις με μεζεδάκια –πρακτική πίσω από την οποία… αντιφεγγίζουν είτε μια πιο παρεΐστικη λογική ουζοκατάνυξης είτε μια πιο οικονομική τακτική–, εδώ θα μείνεις ικανοποιημένος. Μόνο στους μοσχομυριστούς ευμεγέθεις κολοκυθοκεφτέδες (€ 4) το αλεύρι μού φάνηκε ότι είχε παραπέσει κομμάτι. Η μελιτζανοσαλάτα (€ 3,80), με αρκετούτσικο σκόρδο που τσιμπάει μια ιδέα, είναι πολύ καλή, το χταπόδι επίσης, το ψιλό ψαράκι –γαύρος και αθερίνα (€ 7)– είναι ωραίος μεζές. Βάλε στην εξίσωση και την καραβιδόψιχα (€ 14) και τις τηγανητές γαρίδες (€ 11,50), αν και τα καλύτερα όλων ήταν τα καλαμαράκια (€ 8,50): αξίζουν ιδιαίτερη μνεία, μαστιχωτά, γλυκοφάγωτα και ελαφροτηγανισμένα. Το τέλος γράφεται απλά, με κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Κρατάμε και την υπόσχεση για μια πλούσια ψαρόσουπα μόλις κρυώσει κι άλλο ο καιρός…

Η κυρά Ζωή - εικόνα 2

Μια «άλλη» παέγια...

...φτιάχνει η 63χρονη κυρά-Ζωή, δικής της έμπνευσης, και δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική. Με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, σουπιά), αρακά (!), αρκετό πιπέρι και λάδι (με μάλλον υπερβολική παρουσία για τα γούστα μου)

που δίνει στη συνταγή μια περίεργη αίσθηση «μαγειρευτού». Κοστίζει € 12.

Up: Η «καταλυτική» παρουσία της κυρά Ζωής και η συν αυτή οικογενειακή «παράδοση». Ο παλιός είν' αλλιώς. Down: Τους πελάτες τους θέλουν να ευχαριστήσουν, αλλά το έτοιμο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό δεν «κολλάει».

Περισσότερες πληροφορίες

Κυρά Ζωή (η)

Πλ. Αναγεννήσεως 5, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
02/05/2024

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.