Ο 'Άνταμ Κοντοβάς δεν είναι ένας τυχαίος σεφ. Πολλά έχουμε γράψει για την ανυπότακτη και άκρως προσωπική μοντέρνα κουζίνα του που ειδικότερα όπως εκφράζεται εδώ και δύο χρόνια στο "Ex Machina" έχει κερδίσει κοινό (περάστε μια Δευτέρα να δείτε!) και κριτικούς (συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, σύμφωνα με τον θεσμό των Χρυσών Σκούφων - ειδική διάκριση Top Notch).

Φέτος, μάλιστα, το "Ex Machina" βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα, παράλληλα όμως, ο σεφ-πατρόν Κοντοβάς είναι δημιουργικά ανήσυχος όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στις συνεργασίες, αφού ποντάρει σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα events - ειδικά για το 2026.
Μια πρώτη γεύση πήραμε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, όταν και ο Άνταμ, μαζί με την ομάδα του υποδέχθηκαν στο Ex Machina το φημισμένο λονδρέζικο Bistro Freddie, ένα από τα πλέον αγαπημένα σύγχρονα bistro του Λονδίνου, μέλος του κραταιού ομίλου HAM Restaurant.
Η Head Chef του Bistro Freddie, Alex Henderson, η οποία εκπροσωπεί τη νέα γενιά της λονδρέζικης κουζίνας, βρέθηκε στην κουζίνα του Ex Machina, επί το έργον μαζί με τον Άνταμ και τις ομάδες τους, σε μια βραδιά που παρά τις ειδικές δυσκολίες ενός τέτοιο event όλα κύλησαν ρολόι.


Ο μοντέρνος γαλλο-βρετανικός αέρας της κουζίνας του, που σερβίρει σε έναν old-school χώρο στο Shoreditch, φέρνοντας κοντά την παράδοση του κλασικού γαλλικού bistrot με τη βρετανική σχολή της gastropub μπιστρονομίας, συνάντησε τη μαγειρική φινέτσα, την comfort δημιουργικότητα και τις ψαγμένες πρώτες ύλες του Ex Machina και το πάντρεμα ήταν… top notch! Το μενού συνοδεύτηκε από προαιρετικό pairing με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, σε αρμονία με τη φιλοσοφία bistro dining.


Το πατέ συκωτιού κοτόπουλο, τσάτνεϊ κυδωνιού, ψωμί Guiness του Bistro Freddie κοντραρίστηκε με το τοστ γαρίδας, σουσάμι, χαμόν ιμπέρικο, πάστα XO του "Ex Machina” σε ένα πολλά υποσχόμενο, ισορροπημένο καλωσόρισμα που μας προετοίμασε για τα καλύτερα χωρίς να το ξεχάσουμε παρόλα αυτά ως το τέλος.
Το καρπάτσιο μοσχαριού και παντζαριού, τραγανό φετίρ, καπνιστό τυρί, πόνζου που συμπύκνωνε τους ανοιχτούς ορίζοντες και τις σύνθετες αρμονίες της κουζίνας του Κοντοβά ακολούθησε η πιο comfort απλότητα του φλάτμπρεντ με μύδια, βούτυρο σκόρδου και σχοινόπρασο του Βρετανού καλεσμένου που ήθελες να μην αφήσεις ζουμί στο πιάτο.


Τις εντυπώσεις της βραδιάς έκλεψε το απέραντο λαζάνι, μανιτάρια, φουά γκρά, μαύρη τρούφα του Ex Machina, πιάτο που θες να τρως και να ξανατρως τώρα που χειμωνιάζει, ενώ το μαύρο βούδι Νάξου (και τα δύο εστιατόρια ποντάρουν, άλλωστε, πολύ στην ποιότητα της πρώτης ύλης) ήρθε τέλεια ζουμερό να ντυθεί από κλασική σάλτσα πιπεριού μαζί με μπεαρνέζ, τηγανητές πατάτες και σαλάτα, δίνοντας άλλη χάρη σε ένα από τα πιο διαχρονικής γοητείας bistrot πιάτα.

Το φινετσάτο σορμπέ αχλάδι, γιαούρτι, τζίντζερ, κάρδαμο του Ex Machina ακολούθησε το γλυκό favorite του Bistro Freddie που δεν είναι άλλο από τη sticky toffee pudding με παγωτό βανίλια, όπως μας επιβεβαίωσε σε άψογα… βρετανικά ένα από τα μέλη της ομάδας του εστιατορίου που ήρθε εδώ για να μαγειρέψει ειδικά για το event, έδωσε με τις κλασικές λευκές στολές της μια εορταστική νότα, και επέστρεψε ελπίζουμε εξίσου… χορτάτη σε εμπειρίες με μας έχοντας επισκεφτεί μεταξύ άλλων και τη Βαρβάκειο.



Φεύγοντας μετά το πρώτο sitting, το εστιατόριο συνέχιζε να γεμίζει, οι δύο σεφ αντάλλασσαν τεχνογνωσίες, η κουζίνα και το σέρβις θύμιζε χορογραφία, η ατμόσφαιρα ήταν αβίαστα feelgood και αρκούσε να δεις τα χαμόγελα ικανοποίησης των θαμώνων - νεαρές ως επί το πλείστον παρέες, αλλά και foodies κάθε στιλ και διάθεσης (πάντα ωραίο να βλέπεις και άλλους βραβευμένους σεφ της πόλης να τρώνε με την οικογένειά τους σε ένα τέτοιο event!) - για να πάρεις το vibe μιας κουζίνας (αλλά και μιας σάλας) όπου κάτι καλό συμβαίνει.
Όλα εδώ άλλωστε, από τα υπέροχα ζωγραφισμένα πιάτα μέχρι την παιδική ζωγραφιά που κρέμεται μαζί με τα τηγάνια, έχουν τη δική τους ιστορία.


