
Στην εξωτική σαβάνα της Καλλιδρομίου, ανάμεσα σε πάγκους με φρούτα, γκράφιτι και μυρωδιές από καφέδες, μια καμηλοπάρδαλη αποφάσισε να ριζώσει. Όσο αυτή η "Ζιράφ" από το γαλλικό (girafe) παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά χάρη στον ατελείωτο λαιμό της, άλλο τόσο παραμένει καλά γειωμένη χάρη στα μακριά της πόδια.
Στην περίπτωση που με τη ζωολογία δεν τα πάτε πολύ καλά, σίγουρα με το άχαστο pairing έξοχο κρασί- φανταστικό φαγητό θα είστε πιο εξοικειωμένοι. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων που μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Πίσω από το project, ο William Δράκος και ο Γιάννης Τερψίδης, φίλοι από τα χρόνια που μοιράζονταν φοιτητικά αμφιθέατρα, δεν έμειναν ποτέ μόνο στο πάθος τους για την τεχνολογία. Έχτισαν μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες πληροφορικής, αλλά κάπου μέσα τους έκαιγε πάντα μια άλλη φλόγα, η ιδέα ενός χώρου ζεστού, με κρασί, γεύσεις και φίλους γύρω από το ίδιο τραπέζι. Όταν στη διαδρομή γνώρισαν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους sommeliers, το όραμα πήρε σάρκα και οστά. Κι έτσι, οι τρεις τους ένωσαν δυνάμεις και έδωσαν ζωή στο Ζιράφ -ένα όνειρο που περίμενε χρόνια να βγει στο φως. Τα της κουζίνας ανέλαβε ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος, που μαζί με τον Βασίλη Παπαδόπουλο δημιούργησαν ένα δίδυμο που ξέρει να γράφει ιστορίες με ποτήρια και πιάτα εδώ και πολλά χρόνια, βασισμένοι πάνω στην οικογενειακή ατμόσφαιρα καθώς και την αδιαμφισβήτητη μεταξύ τους χημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι στο "Ζιράφ" δουλεύουν μαζί από δύο έως δέκα χρόνια και αυτό αποδεικνύεται στο χαμόγελο, στην ατμόσφαιρα, στη φυσική άνεση που σου δίνει ο χώρος. Δεν υπάρχει τίποτα στημένο, μόνο αληθινή φιλοξενία.
Απροσποίητα cool χώρος με διακριτικές afro πινελιές εντός, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes και χαλαρή ατμόσφαιρα εκτός, φτιάχνουν το παζλ της συνθήκης εδώ, ενώ συμπληρώνονται από καλές μουσικές. Μινιμαλιστική έθνικ αισθητική- που επιτέλους σπάει τον σκανδιναβικό κατακλυσμό στο design της εστιάσης.

Όσο για τη λίστα των κρασιών, αυτή είναι δίτομο μυθιστόρημα από μόνη της: 135 ετικέτες, 17 χώρες, 80+ ποικιλίες. Και το καλύτερο; Όλες, μα όλες, σερβίρονται σε ποτήρι! Θέλεις ένα δροσιστικό ροζέ Prosecco από την Ιταλία πριν το φαγητό, ένα αργεντίνικο Torrontés στο κυρίως και ένα πλούσιο Côtes du Rhône για pairing με το κρέας; Εδώ μπορείς να τα έχεις όλα, χωρίς να δεσμευτείς σε φιάλη. Μια πολυπολιτισμική εγκυκλοπαίδεια κρασιού, με φιλοσοφία που τιμά τη μοναδικότητα της κάθε τοπικής ποικιλίας.

Η κουζίνα κρατάει το ίδιο vibe σε μια γευστικά uptempo φιλοσοφία. Ο Βασιλάτος κατεβαίνει λαϊκή στην Καλλιδρομίου, γεμίζει τσάντες με πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε street πιάτα με μεσογειακή ούγια. Στο πεδίο του φαγητού, λοιπόν, αρτιζάνικο αραντσίνι από ριζότο μανιταριών, ελαφρύ και στεγνοτηγανισμένο fish n’ chips, tacos με black angus, hot dog σε ψωμάκι lobster, μια άψογα μαγειρεμένη ταλιάτα με τσιμιτσούρι και μερικές ακόμη καλοφτιαγμένες προτάσεις μεριμνούν για το ευ τρώγειν, πριν, μετά και παράλληλα με το ευ πίνειν.

Κι εκεί, πάνω από όλα, η καμηλοπάρδαλη. Υπερήφανη, κοινωνική, διαφορετική. Σου ψιθυρίζει το motto της: "in a world full of unicorns, be a giraffe". Είπαμε αυτή η γεμάτη αυτοπεποίθηση καμηλοπάρδαλη πατάει γερά στα πόδια της.
Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη, 2103605349, IG: @girafe.athens, FB: Girafe Athens