
Στα Φηρά και σε ένα γενικότερο χωροταξικό πλαίσιο όπου η λάβα του παρελθόντος διαμόρφωσε τη γη και τα κρασιά της Σαντορίνης, το Rizes Gastro Taverna ξεκινά ένα νέο οινικό ταξίδι με αφετηρία… το υπόγειό του.
Κατά την πρόσφατη ανακαίνιση του ιστορικού χώρου όπου κάποτε στεγαζόταν το Sphinx, αποκαλύφθηκε ένα αυθεντικό πέτρινο κελάρι — ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός, γεμάτος παλιές φιάλες και ιστορία. Αυτή η 'ανακάλυψη' έγινε η αφορμή για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας γύρω από το κρασί και τη γεύση, πάντα με σεβασμό στην παράδοση του νησιού.

Το κελάρι του Rizes φιλοξενεί μια επιλεγμένη συλλογή από τοπικές ετικέτες που αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα του σαντορινιού κρασιού. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν Vinsanto και Νυχτέρι από παραγωγούς όπως οι Αργυρός, Σιγάλας, Χατζηδάκης και Καραμολέγκος, κάθε ένας, φυσικά, με τη δική του ματιά στον αμπελώνα του νησιού.
Πέρα από τις ετικέτες της Σαντορίνης, η συλλογή περιλαμβάνει και γνωστά ελληνικά οινοποιεία, όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Χατζημιχάλη. Μέσα από τις φιάλες αυτές, ο επισκέπτης μπορεί να "ταξιδέψει" σε σημαντικές οινικές γωνιές της χώρας.

Η συλλογή κάνει ένα άνοιγμα και στον υπόλοιπο οινικό κόσμο και συμπληρώνεται από επιλεγμένα παλαιωμένα κρασιά του εξωτερικού: γαλλικά Bordeaux, ιταλικές και ισπανικές ετικέτες, καθώς και σαμπάνιες υψηλής κλάσης, όπως Dom Pérignon και Armand de Brignac. Πρόκειται για ένα διεθνές πάντρεμα που πλαισιώνει τη γευστική εμπειρία με κομψότητα και χαρακτήρα.
Το κελάρι δεν λειτουργεί απλώς ως αποθήκη κρασιών αλλά συστήνεται σαν ένας ατμοσφαιρικός χώρος όπου μπορεί κανείς να συμμετέχει σε οινογνωσίες, να δοκιμάσει κρασιά με επιλεγμένα πιάτα του μενού ή να ανακαλύψει τις ιστορίες πίσω από κάθε ετικέτα. Σύντομα, θα προστεθούν και εμπειρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου, δίνοντας ακόμη μια γευστική διάσταση στην επίσκεψη.

Το Rizes Gastro Taverna πέρα από τη γεύση, φροντίζει να χτίσει γέφυρες με την παράδοση και τον τόπο. Το κελάρι του είναι ένας ζωντανός χώρος που σε προσκαλεί να γνωρίσεις τη Σαντορίνη μέσα από τα αρώματα του κρασιού και τις αφηγήσεις που φέρνει κάθε φιάλη.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.