Στην Πατησίων, για το παγωτό μιας ρετρό Αθήνας

Ένα σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γλύκα, μας σερβίρει ποιοτική παγωμένη κρέμα από το 1969.

Το παγωτό στο ζαχαροπλαστείο Χαρά στην Πατησίων

Υπάρχουν κάποιες γωνιές στην Αθήνα που μοιάζουν να έχουν μείνει σταθερές στον χρόνο, χωρίς να παγιδεύονται στο παρελθόν. Στην Πατησίων, παλιά δίπλα σε κινηματογράφους, εντυπωσιακές βιτρίνες και τραμ, σήμερα μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα, υπάρχει ένα κατάστημα που μας φέρνει την αίγλη μίας άλλης εποχής. Το ζαχαροπλαστείο Χαρά πήρε το όνομά του από το ομώνυμο οικιστικό συγκρότημα που αποτέλεσε καινοτομία για την περιοχή, με ανέσεις για τους κατοίκους του. Και, εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια τώρα, σερβίρει γλυκά με πολίτικο αέρα και αυθεντική απόλαυση, αποκλειστικά στο κατάστημα της Πατησίων.

Ζαχαροπλαστείο Χαρά Κυψέλη

Η ιστορία της Χαράς ξεκινά το 1969 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ανθρώπους που έφεραν μαζί τους γεύσεις και μνήμες από τη Σμύρνη. Οι συνταγές που έχουν παραμείνει ζωντανές, δίνουν πνοή σε ένα μαγαζί που δε βλέπει το γλυκό σαν προϊόν, αλλά σαν κομμάτι πολιτισμού. Εδώ γεννήθηκαν - και συνεχίζουν να φτιάχνονται με το ίδιο ακριβώς μεράκι - τα εκμέκ και τα καϊμάκια που όρισαν τι σημαίνει πολίτικη γλύκα για την Αθήνα.

Το ζαχαροπλαστείο Χαρά στα Άνω Πατήσια 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κι όμως, η Χαρά δεν μένει μόνο στα κλασικά. Στο ψυγείο της θα βρείτε γεύσεις παγωτού που δεν υπάρχουν αλλού, όπως το ρυζόγαλο, το καϊμάκι με κομματάκια μπακλαβά (γνωστό ως "του πασά") ή κρέμα με κανταϊφι, δηλαδή, "της χανούμισσας". Και δε σταματούν εκεί: από παιχνιδάρικο τούτι φρούτι, ρούμι με σταφίδες, τριαντάφυλλο, ακόμη και κάστανο. Κάθε μπάλα παγωτού στη Χαρά είναι γεμάτη χαρακτήρα και σερβιρισμένη πάνω στα γνώριμα χωνάκια που καθόρισαν την παιδική μας ηλικία.

Ζαχαροπλαστείο Χαρά Κυψέλη

Ζαχαροπλαστείο Χαρά Πατήσια

Εννοείται πως δεν μπορείς να περάσεις από τη Χαρά και να μη δοκιμάσεις το πιο θρυλικό Σικάγο της Αθήνας - παγωτό βανίλια και σοκολάτα, σαντιγί, μπισκότο, ξηροί καρποί και σιρόπι, σερβιρισμένο σε μεταλλικό πιατάκι. Σαν ένα ηφαίστειο σοκολάτας που είναι δύσκολο να μην ερωτευτείς με την πρώτη μπουκιά.

Η Χαρά είναι ένα σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γλύκα. Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, θα δεις παρέες κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν τα γλυκά τους μέσα από τη βιτρίνα του μαγαζιού, στα τραπεζάκια που βρίσκονται στην άκρη του μαγαζιού και να χαμογελούν. Και τίποτα δεν εγγυάται την ποιότητα ενός μαγαζιού καλύτερα από αυτό.

Ζαχαροπλαστείο Χαρά Πατήσια


Info

Πατησίων 339, Αθήνα

τηλ: 210 2287266, 

www.xara.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.