Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 1 © Λεωνίδας Τούμπανος

Είναι ένα από τα πιο σφιχταγκαλιασμένα από τον κόσμο openings της σεζόν το "¡Topa!” κι όχι άδικα: το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης, που φέρει την υπογραφή της ομάδας του "Oinoscent", τσεκάρει όλα τα σωστά κουτάκια για να γίνει άμεσο σουξέ. Ξεκινά από την casual ατμόσφαιρα και την επιμελώς ατημέλητη αισθητική (σκεφτείτε παλιό μωσαϊκό, πατιναρισμένο ξύλο, περίεργα πλακάκια, καρέκλες καφενείου, καθρέφτες και σκρίνια "της γιαγιάς" κ.ο.κ.), συνεχίζει με τιμές τόσο χαλαρές όσο κι η αύρα του, και δένει το σύνολο το όλον με ένα ακατανίκητο φαγοποτικό concept, που συνδυάζει κρητική κουζίνα, βάσκικα tapas και δουλεμένη λίστα κρασιών, ενισχυμένη από το φόκους της μπάρας στην after office γοητεία του βερμούτ.

Βέβαια, η κρητική κουζίνα λειτουργεί εδώ περισσότερο σα τυράκι: είναι μια ζώνη ασφάλειας που έχει σκαρώσει ο Χανιώτης σεφ Γιάννης Τσικουδάκης για να δελεάσει τους επισκέπτες του, κι ύστερα να τους παραινέσει να ξανοιχτούν στα πιο περιπετειώδη πελάγη της ισπανικής χαλαροφαγίας, μέσα από πιάτα που άλλοτε βάζουν τις δυο γαστρονομικές σχολές πλάι – πλάι, κι άλλοτε τις μπλέκουν στο ίδιο πιάτο, δείχνοντας πως Κρήτη και Βασκωνία, δυο από τις πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου, έχουν πολλά περισσότερα να τις ενώνουν απ’ όσα φανταζόμασταν.

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο "γαύρος στο τετράγωνο", είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίσταση: γαύρος μαρινάτος ελληνικός, με κρουστό δάγκωμα και ορεκτική λεμονάτη οξύτητα, πλάι σε βουτυρένια στη μπουκιά, βαθιά στη γεύση και κοφτερή στο αλάτι της ισπανική ατζούγια ωρίμανσης, που βάζουν σε διάλογο, χορό κι αγκάλιασμα τις θαλασσινές παραδόσεις Ελλάδας κι Ισπανίας. Θα βρείτε πως ταιριάζει πολύ με το τραγανό ισπανικό ψωμάκι με τριμμένη ελληνική ντομάτα, που υπάρχει επίσης στην ενότητα των ορεκτικών, αφού με τα ψαράκια ξαπλωμένα από πάνω, φτιάχνει μεζέ περιωπής. Λίγο πιο κάτω, δε, υπάρχει και παστός τόνος με αμύγδαλα: βάλτε τον κι αυτόν κοντά, με τα καπνιστά αρώματα και δαγκώματα που θυμίζουν αυγοτάραχο, κι έχετε φτιάξει μια pintxos πανδαισία ιδανική για να συνοδεύσετε τους ταμπεραμεντόζους μιλήτες που θα δείτε στον κατάλογο των ποτών.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική για το "¡Topa!” εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/12/2025

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.

11+1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Πoύ θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, μπαρ και δίπλα στο κύμα.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.