Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 1 © Λεωνίδας Τούμπανος

Είναι ένα από τα πιο σφιχταγκαλιασμένα από τον κόσμο openings της σεζόν το "¡Topa!” κι όχι άδικα: το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης, που φέρει την υπογραφή της ομάδας του "Oinoscent", τσεκάρει όλα τα σωστά κουτάκια για να γίνει άμεσο σουξέ. Ξεκινά από την casual ατμόσφαιρα και την επιμελώς ατημέλητη αισθητική (σκεφτείτε παλιό μωσαϊκό, πατιναρισμένο ξύλο, περίεργα πλακάκια, καρέκλες καφενείου, καθρέφτες και σκρίνια "της γιαγιάς" κ.ο.κ.), συνεχίζει με τιμές τόσο χαλαρές όσο κι η αύρα του, και δένει το σύνολο το όλον με ένα ακατανίκητο φαγοποτικό concept, που συνδυάζει κρητική κουζίνα, βάσκικα tapas και δουλεμένη λίστα κρασιών, ενισχυμένη από το φόκους της μπάρας στην after office γοητεία του βερμούτ.

Βέβαια, η κρητική κουζίνα λειτουργεί εδώ περισσότερο σα τυράκι: είναι μια ζώνη ασφάλειας που έχει σκαρώσει ο Χανιώτης σεφ Γιάννης Τσικουδάκης για να δελεάσει τους επισκέπτες του, κι ύστερα να τους παραινέσει να ξανοιχτούν στα πιο περιπετειώδη πελάγη της ισπανικής χαλαροφαγίας, μέσα από πιάτα που άλλοτε βάζουν τις δυο γαστρονομικές σχολές πλάι – πλάι, κι άλλοτε τις μπλέκουν στο ίδιο πιάτο, δείχνοντας πως Κρήτη και Βασκωνία, δυο από τις πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου, έχουν πολλά περισσότερα να τις ενώνουν απ’ όσα φανταζόμασταν.

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το καφενείο ¡Topa! στην Κυψέλη 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο "γαύρος στο τετράγωνο", είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίσταση: γαύρος μαρινάτος ελληνικός, με κρουστό δάγκωμα και ορεκτική λεμονάτη οξύτητα, πλάι σε βουτυρένια στη μπουκιά, βαθιά στη γεύση και κοφτερή στο αλάτι της ισπανική ατζούγια ωρίμανσης, που βάζουν σε διάλογο, χορό κι αγκάλιασμα τις θαλασσινές παραδόσεις Ελλάδας κι Ισπανίας. Θα βρείτε πως ταιριάζει πολύ με το τραγανό ισπανικό ψωμάκι με τριμμένη ελληνική ντομάτα, που υπάρχει επίσης στην ενότητα των ορεκτικών, αφού με τα ψαράκια ξαπλωμένα από πάνω, φτιάχνει μεζέ περιωπής. Λίγο πιο κάτω, δε, υπάρχει και παστός τόνος με αμύγδαλα: βάλτε τον κι αυτόν κοντά, με τα καπνιστά αρώματα και δαγκώματα που θυμίζουν αυγοτάραχο, κι έχετε φτιάξει μια pintxos πανδαισία ιδανική για να συνοδεύσετε τους ταμπεραμεντόζους μιλήτες που θα δείτε στον κατάλογο των ποτών.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική για το "¡Topa!” εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει δείπνο με θέα στο "Zale Rooftop Restaurant Bar"

To HERITAGE HILL HOTEL, στη λεωφόρο Συγγρού 61, βυθισμένο στην ατμόσφαιρα της αστικής γοητείας, αποκαλύπτει στην καρδιά της Αθήνας ένα από τα πιο ξεχωριστά μυστικά της πόλης: το ZALE, το ατμοσφαιρικό rooftop restaurant του.

27/10/2025

Το διαφορετικό ιταλικό του αθηναϊκού κέντρου

Εσάνς ιταλικής πλατείας, νόστιμα aperitivo cocktails και ακόμη νοστιμότερη κουζίνα από έναν βραβευμένο σεφ.

Τα κοσμικά εστιατόρια της Αθήνας. Πώς, πού, γιατί;

Τί έχει αλλάξει στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης; Καταρχάς, όντως, λέγονται ακόμα "κοσμικά";

Λένε πως αυτό είναι το πιο σέξι ιταλικό εστιατόριο του ιστορικού κέντρου

Πανέμορφος χώρος, φίνα ιταλιάνικη κουζίνα, ωραία ποτά και μουσικές βραδιές στην πλατεία Καρύτση.

Στην Κυψέλη, για το πρώτο Athens Asian Food Festival

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.