Όλα τα εστιατορικά νέα των νησιών γι' αυτό το καλοκαίρι

Σαλπάρουμε για τα ελληνικά πελάγη της γεύσης, με καπετάνιους τους σεφ που θα νοστιμίσουν το θέρος.

Όλα τα εστιατορικά νέα των νησιών για το καλοκαίρι του 2025

Ακόμη ένα καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και η γαστρονομική σκηνή της χώρας εκτός αστικών κέντρων σερβίρει ήδη το amuse bouche της, προτού περάσει στα "κυρίως πιάτα" των επόμενων μηνών. Καταγράφουμε λοιπόν όλα τα φρέσκα νέα από τα νησιά της χώρας και τα εστιατόριά τους.

Στις Κυκλάδες

Στη Σαντορίνη, ο βραβευμένος Θάνος Φέσκος αναλαμβάνει την επιμέλεια στο Lure και το Charisma του ξενοδοχείου Mystique, στην Οία. Στο Lure θα κάνει ένα ελεβέ fine comfort με βάση την ελληνική κουζίνα αλλά ειδικά για το Aegean Table του ίδιου εστιατορίου θα ετοιμάσει ένα ultra fne dining degustation 8-12 πιάτων. 

Ο Θάνος Φέσκος στο εστιατόριο 'Parōn', στο ξενοδοχείο 'Parilio' της Πάρου

Στο Charisma θα σερβίρεται μόνο lunch, με φαγητό ελληνικής ταβέρνας αλλά στο πολύ πιο προσεγμένο της. Και στα δύο θα συνεργάζεται με τον σεφ του ξενοδοχείου Χρήστο Νικολακόπουλο (με προϋπηρεσία στα αθηναϊκά χιτ Hytra και Delta αλλά και στο περίφημο Geranium της Κοπεγχάγης).

Το Andronis Luxury Suites, στην Οία, αποκαλύπτει φέτος το Milto’s Greek Table, μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα με focus στην ψαροφαγία και σεφ τον Χρήστο Καραγιάννη του χρυσοσκουφάτου Lycabettus.

Milto’s Greek Table 2

Milto’s Greek Table 1

Στο νησί των Ανέμων τώρα, ο σεφ Στέργιος Μπίτσης -μέχρι πέρυσι συνεργάτης του Γκίκα Ξενάκη στο βραβευμένο Lady Finger του Andronikos Hotel- αναλαμβάνει τα γευστικά projects του ξενοδοχείου Mykonos Riviera, στον Τούρλο. Βασική πρόταση εδώ το εστιατόριο Lafs, που θα σερβίρει μια κουζίνα σύγχρονης ελληνικής έμπνευσης, με συνδασμό a la carte μενού και degustation. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο ζεστών λαχανικών, ψάρια ημέρας με πουρέ φινόκιο και σάλτσα μυρωδικών και λεμονιού καθώς και μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας και fermented αγκιναράκι Κρήτης. Τα γλυκά αναλαμβάνει ο Γιώργος Τζανάκης (που ίσως γνωρίζεις από τα βραβευμένο Makris Athens).

Στη Σίφνο, ο Νίκος Θωμάς συνεχίζει για ακόμη μία σεζόν την επιμέλεια στο Bostani του ξενοδοχείου Verina Astra, φιλοδοξώντας φέτος -μαζί με τον νέο σεφ Ανδρέα Καμαριά (με εμπειρία στη λονδρέζικη εστιατορική σκηνή) να ανεβάσουν τον πήχη γαστρονομικά. Το πλάνο τους περιλαμβάνει ένα a la carte μενού που θα έχει τα signatures όλων των προηγούμενων ετών αλλά και ένα fine comfort μενού degustation 10 πιάτων.

Bostani

Νέα επιμέλεια φέτος για τον Γκίκα Ξενάκη στο καινούριο ξενοδοχείο Stamna που άνοιξε στην Απολλωνία της Σίφνου. Το εστιατόριό του λέγεται Πυλός και σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε σιφνέικα και κυκλαδίτικα προϊόντα. Σεφ εδώ ο Δημήτρης Ζαβρής - ο Πυλός θα σερβίρει μόνο βράδυ. 

Stamna στη Σίφνο υπό την επιμέλεια του Γκίκα Ξενάκη

Παράλληλα, για τον σεφ Ξενάκη συνεχίζονται χωρίς αλλαγές οι επιμέλειες σε Gelsomino και Cuvee στην Κω, Rada στην Πάρο, Dex.Silo.01 στην Κουρούτα και το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside και στο μυκονιάτικο Lady Finger (με νέο σεφ τον Φίλιππο Κραβαρίτη, παλιό του συνεργάτη, που τα τελευταία 4 χρόνια βρισκόταν στην Ισπανία).

Ο Γκίκας Ξενάκης

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος βάζει στο ρεζουμέ του φέτος μια φρέσκια επιμέλεια στη Μήλο και το εστιατόριο του Artemis Sea Side Resort, στην παραλία του Παλαιοχωρίου και στο νότο του νησιού. Ο βραβευμένος δημιουργός θα πατήσει στο κλασικό κι αγαπημένο τερέν της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με πολλά τοπικά προϊόντα από το νησί.

Το εστιατόριο Root στο Artemis Sea Side Resort

Ο σεφ Χαραλαμπόπουλος παράλληλα σκοπεύει να αναβαθμίσει περαιτέρω το βραβευμένο Mazimas by Theros στην Κω, ενώ διατηρεί τη συνεργασία του με το αξιόλογο Carne στη Γιάλοβα.

Στα Δωδεκάνησα

Ο Μιχάλης Μάρθας ανοίγει το δικό του εστιατόριο, το Kapadiko, στην Κάλυμνο. Η κουζίνα του θα είναι fine comfort, ελληνική elevated, απλή και δημιουργική. Κατά κύριο λόγο θα παίζει με ψάρι και πολύ όστρακο, σε μια γενικότερη τοπική κουζίνα, με προϊόντα των Δωδεκανήσων. Ο σεφ Μάρθας έχει επιπροσθέτως την επιμέλεια στο εστιατόριο Μethyra (στην ‘Ιο) με ελληνική δημιουργική, comfort κουζίνα και προϊόντα των Κυκλάδων. Resident Chef σε αυτό ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επί χρόνια συνεργάτης του.

Μιχάλης Μάρθας με νέο εστιατόριο Καπάδικο στην Κάλυμνο

Γιάννης Μπαξεβάνης Ark

Την εμβληματική κουζίνα του Γιάννη Μπαξεβάνη συναντάμε φέτος και στη μακρινή Λέρο, στη νέα του συνεργασία με το εστιατόριο Navarone: έμφαση στο ψάρι αλλά και ξυλόφουρνος, με τον resident Θεολόγο Αράπη να συμπράττει με τη δική του συνεργάτιδα Δήμητρα Βάλα. Από την πλούσια λίστα συνεργασιών του καταξιωμένου σεφ ξεχωρίζουν και φέτος το Apanemi στο Theoxenia της Μυκόνου με τον Jérome Serres και την Αντωνία Κονόμη, το Irida στα Χανιά με την κρητικιά μαγείρισσα Ρένα Γιαννουλάκη, τα 6 Κλειδιά του Βόλου. Τον ίδιο, θα τον συναντήσουμε συχνότερα στην κουζίνα του Ark της Γλυφάδας, ένα εστιατόριο που πραγματικά σε "στέλνει διακοπές”, με τα τραπέζια του ν΄αγγίζουν τη θάλασσα.

Στην Κρήτη

Λιμάνι στα Χανιά πιάνει από φέτος ο Λευτέρης Λαζάρου και συγκεκριμένα στον καταγάλανο όρμο του Onar Seaside Lounge στην παραλία Λουτράκι, στο Ακρωτήρι. Εκεί, ένας γαστρονομικός πολυχώρος πλήρως ενταγμένος στο επιβλητικό τοπίο, κατασκευασμένος από φυσικά υλικά και εναρμονισμένος με το χρώμα και την αύρα του περιβάλλοντος, θα ξεδιπλώσει από τέλη Μαΐου μια πολυπρόσωπη γευστική βεντάλια που θα κινείται σε τέσσερις άξονες, όλοι τους με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ: μια all day πρόταση χαλαρού snacking στην αμμουδιά, μια premium κατάσταση οστρακοφαγίας πάνω στο κύμα, ένα… κρητικό sushi bar με ψάρια από τις θάλασσες του νησιού, αλλά και ένα κεντρικό εστιατόριο συντονισμένο στη μαγειρική φιλοσοφία του Βαρούλκου.

Λευτέρης Λαζάρου

Κλασικά καλοκαιρινά πιάτα του πολυβραβευμένου πειραιώτικου spot θα βρίσκουν εδώ τη νησιωτική εκδοχή τους, μια πεντάμετρη ψαριέρα υψηλών προδιαγραφών θα συγκεντρώνει στη δροσιά της ό,τι καλύτερο βγάζουν στο λιμάνι τα ψαροκάικα της Κρήτης, ενώ τον γλυκό επίλογο θα υπογράφει ο εξαιρετικός chef pâtissier και σταθερός συνεργάτης του Λαζάρου, Θεόδωρος Μωυσίδης.

Ένας ακόμη πολυβραβευμένος σεφ θα συναντάται στην Κρήτη τούτο το θέρος και αυτός είναι ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Η καινούρια του συνεργασία αφορά το ξενοδοχείο Oros, ανάμεσα σε Χανιά και Ρέθυμνο. Στο εκεί βραδινό εστιατόριο, θα δημιουργεί ένα degustation μενού με ελληνική προσέγγιση.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και το CTC στο Costa Navarino

Ο 'Έκτορας Μποτρίνι από την πλευρά του σκοπεύει να αναβαθμίσει το γευστικό έργο στο Almyvita των Χανίων, όπου παραμένει resident chef ο Σωτήρης Ματσούκας. Όλα τα υπόλοιπα καλοκαιρινά μποτρινικά κόνσεπτ σε Κέρκυρα, Σαντορίνη και Μύκονο συνεχίζουν δίχως αλλαγές.

Νέα συνεργασία για τον Μανώλη Παπουτσάκη. Ο Κρητικός σεφ συνεργάζεται με το καινούργιο ξενοδοχείο JW Marriott Crete Resort & Spa, στο Μαράθι, όπου θα αναλάβει το κρητικό εστιατόριο που θα σερβίρει παραδοσιακές ντόπιες γεύσεις με ορισμένες μοντέρνες πινελιές. Θα δραστηριοποιούνται μόνο βράδυ, με Executive Chef του ξενοδοχείου τον Θοδωρή Καρίνο.

Μανώλης Παπουτσάκης

JW Marriott Crete Resort & Spa, στο Μαράθι

O Jean-Charles Metayer επιστρέφει φέτος σαν Executive Director στα ξενοδοχεία της Elounda (Peninsula, Mare, Porto). Εκει θα τρέχει κι ένα καινούριο εστιατόριο, το Elies, που θα είναι μόνο για μεσημεριανό, με ελληνική- μεσογειακή κατεύθυνση και σε συνεργασία με την Αγγλίδα nutritionist Emily English - γενικότερα, στο εν λόγω σποτ θα δοθεί μεγάλο βάρος εκεί στο πεδίο της διατροφής και του ευ ζην. 

Mavro Santorini Jean Charles Metayer

Ο βραβευμένος σεφ Metayer, μαζί με τον επίσης βραβευμένο σεφ Σταύρο Κοκκινάκη θα επιμελούνται μαζί το βραδινό μενού στο Yacht Club του Elounda Mare, στο ίδιο στυλ αλλά με λίγο πιο elegant πινελιές.

Μετά από δυο χρόνια, θα ανοίξει και το εστιατόριο Nafsika του Porto Elounda, με μπουφέ. Έχει γίνει ανακαίνιση στον εξωτερικό χώρο και από του χρόνου θα το ανανεώσουν όλο, με σκοπό το γαστρονομικό upgrade. Τέλος, τόσο στο Yacht Club όσο και στην Old Mill θα λαμβάνουν χώρα 4 Hands Dinners με πολύ σημαντικούς σεφ από το εξωτερικό.

Στο Ιόνιο

Σε δύο νέα πόστα θα βρίσκουμε φέτος τον ταλαντούχο σεφ Σταύρο Υφαντίδη, που γνωρίσαμε καλύτερα πέρσι από την εξαιρετική του δουλειά στο εστιατόριο Fiore Fine Dining (Top Notch 2025).

Το πρώτο προσωπικό του βήμα θα γίνει με το Venier, μια boulangerie – pâtisserie που θα σκορπά στο κέντρο της Ζακύνθου μυρωδιές από ψωμιά ωρίμανσης, φρέσκα κρουασάν, viennoiseries και άλλες αρτοπαρασκευές, αλλά και μοντέρνα γλυκά που θα φέρνουν τη γευστική κληρονομιά του νησιού στο σήμερα, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, επί δεκαετία στενό συνεργάτης του chef pâtissier extraordinaire Γιώργου Πλατινού.

σεφ Σταύρος Υφαντίδης στη Ζάκυνθο

Επιπλέον, τα βράδια ο σεφ θα μας ανεβάζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης, για πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας στη βεράντα του Movida. Εδώ, ο Υφαντίδης θα κινηθεί στο φάσμα του σύγχρονου fine dining με προτάσεις όπως ο λαχανοντολμάς με καπνιστό χέλι, ζακυνθινό χοιρομέρι και ζωμό αυγολέμονου, ή το ζακυθινό αρνάκι με σάλτσα αυγολέμονου, άγρια χόρτα και κρέμα μαϊντανού.

εστιατόριο Movida στη Ζάκυνθο

Παραμένοντας στο Φιόρο του Λεβάντε, νέα εποχή με Νίκο Ισπυρούδη ανοίγει στο Lesante Cape. Ο χαρισματικός σεφ που ηγήθηκε τα τελευταία χρόνια των εστιατορίων του Lesante Blu, με το Melia Fine Dining να διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, να αναλαμβάνει τη θέση του Culinary Director, καθώς και του νέου σεφ (στο Lesante Cape, πάντοτε). Η βαθιά αφοσίωσή του στην ανάδειξη της Ζακυνθινής-Επτανησιακής κουζίνας αντανακλάται στο όραμά του.

Νέα εποχή με Νίκο Ισπυρούδη στο Lesante Cape 2

Νέα εποχή με Νίκο Ισπυρούδη στο Lesante Cape

Το τελευταίο, γενικότερα για τη Lesante Collection, δεν περιορίζεται μόνο στα πιάτα, αλλά αφορά στη συνολική γαστρονομική εμπειρία. Η αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες, η αφήγηση της ιστορίας πίσω από κάθε συνταγή και η δημιουργία θεματικών βραδιών με guest chefs είναι μερικά από τα στοιχεία που θα αναβαθμίσουν τη γευστική ταυτότητα του Lesante Cape.

Νέα εποχή με Νίκο Ισπυρούδη στο Lesante Cape 5

Επιπλέον, μια σειρά από ξεχωριστές δραστηριότητες, όπως μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία κρασιού και πικνίκ στον αμπελώνα, θα ολοκληρώσουν την εμπειρία των επισκεπτών στο resort, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν μοναδικές αναμνήσεις και μια ουσιαστική σύνδεση με το νησί.

Eπιμέλεια στη Ζάκυνθο και για τον Μιχάλη Νουρλόγλου. Πιο συγκεκριμένα στο Olea All Suites με δυο εστιατόρια: στο νέο Flame, μια 'μοντέρνα ταβέρνα' κρέατος αλλά και με κοπές από όλο τον κόσμο και στο Flow, για θαλασσινό fine dining με σύγχρονο ελληνικό πρόσημο. Resident Chef εδώ o Σπύρος Δρακούλης. Στο Αιγαίο τώρα, τον βρίσκουμε και πάλι στην 'Ιο να επιμελείται το μενού του Salt, που φέτος θα πλέει σε πιο "ελληνικά” νερά, με νέο σεφ στην κουζίνα τον Στέφανο Βασιλάκη.

Φινάλε στη Ζάκυνθο με το Nima, ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο που θα συναντάται από τέλη Μαΐου στον χώρο που έβρισκε κανείς το Dominicale, στο Αργάσι. Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο, boho χώρο, ο Νίκος Θωμάς θα επιμεληθεί ένα μενού-αναβίωση των όσων συναντά κανείς στην ψαροταβέρνα, με απλές συνταγές, σύγχρονη ματιά και πολύ καλή πρώτη ύλη. Άμεσος συνεργάτης του σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο ντόπιος σεφ Πέτρος Γιατράς.

Ο Νίκος Θωμάς αναλαμβάνει το εστιατόριο Nima στη Ζάκυνθο

Ο Μιχάλης Μάρθας πιάνει λιμάνι στη Λευκάδα, ειδικότερα στο λαοφιλές Νυδρί, όπου θα επιμεληθεί τη νέα γευστική πρόταση του Minas, δίνοντας δημιουργικές στροφές στο ψαροφαγικό προφίλ του εστιατορίου στην προμενάδα, με τη θέα προς το Σκορπιό. Πιστό στην παράδοση της ανατολικής Λευκάδας ως ψαρότοπου, το Minas είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια ψαριού που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στο νησί, με νότες ναυτοσύνης στη μοντέρνα, ντιζαϊνάτη σάλα και την όμορφη βεράντα του και πολύ καλή πρώτη ύλη σταθερά στις προμήθειές του.

Η φετινή αλλαγή στην κουζίνα του όμως, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα μέσα Μαΐου, αναμένεται να φέρει και δημιουργική φρεσκάδα στις γεύσεις, βάζοντάς το ακόμη πιο έντονα στα καλοκαιρινά ραντάρ των foodies. Ελληνική, δημιουργική, comfort και θαλασσινή θα είναι η κουζίνα που θα σχεδιάσει εδώ ο σεφ Μάρθας, με τον Νίκο Τραχανά να την αποδίδει ως resident chef.

Διαβάστε Επίσης

Σε άλλα λευκαδίτικα νέα, η Ερασμία Μπαλάσκα επιστρέφει στην επιμέλεια του εστιατορίου Ράχη - ένα πολύ μοδάτο ρεστοράν σε εκπληκτικό σημείο και μοναδική θέα, με μοντέρνα ελληνική κουζίνα.

Στη μισή του πατρίδα, την Κέρκυρα, παραμένει ο Μίλτος Αρμένης, executive chef του ομίλου των Mayor Hotels, με ναυαρχίδες το 5αστερο Restia με το εστιατόριο Pietra πάνω στη θάλασσα να προτείνει κερκυραϊκό fine dining και φέτος το νέο 5αστερο Unda Hotel Roda με το εστιατόριο Phýō, κι αυτό πάνω στη θάλασσα, με σύγχρονη ελληνική κουζίνα και έμφαση στη βιωσιμότητα.

Restia

O Ασημάκης Χανιώτης στο Piede a Terre στο Λονδίνο

Ο Ασημάκης Χανιώτης θα επιμεληθεί για ακόμη μια χρονιά τα όσα σερβίρονται στο Térre Mouikis (πάντοτε στην Κεφαλονιά και το Αργοστόλι), με μικροαλλαγές στο μενού (κάποια νέα πιάτα) αλλά στην ίδια γευστική κατεύθυνση, με νέο σεφ τον Παναγιώτη Κωσταράκη. Ο σεφ Χανιώτης συνεργάζεται επίσης με τα Domes, για τρία νέα μαγαζιά Estrella σε Ελούντα, Ρέθυμνο και Ζάκυνθο. Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα άνοιξε και το δικό του εστιατόριο, το Myrtos by Asimakis στο Λονδίνο, στις αρχές Μαΐου.

Κλείνοντας με την Κεφαλονιά, το Ensemble, στο χωριό Βλαχάτα και το νότιο μέρος του νησιού, υποδέχεται τη φετινή σεζόν με μια γαστρονομική πρόταση ανανεωμένη και γεμάτη ενδιαφέρον. Σε έναν κομψό, λιτό χώρο με λευκές αποχρώσεις, φυσικά υλικά και ανοιχτή κουζίνα, ο σεφ Γεράσιμος Βαλλάτος παρουσιάζει μια νεο-παραδοσιακή κουζίνα που αντλεί έμπνευση από τη γαστρονομική παράδοση της Κεφαλονιάς και των υπόλοιπων Επτανήσων.

Το μενού, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του νησιού, βασίζεται αποκλειστικά σε τοπικές και εποχιακές πρώτες ύλες και περιλαμβάνει πιάτα όπως η τραγιομακαρονάδα με τριμμένο γιδοτύρι, το κλασικό κούνελι λαγωτό με μπουρμπουρέλια και κρέμα κεφαλογραβιέρας, αλλά και τα "dumplings κρεατόπιτας” σε πλούσιο ζωμό με αβγοτάραχο. Η κάρτα κρασιών εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα, ενώ το μπαρ σερβίρει προσεγμένα signature cocktails.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην Κουρούτα υπάρχει ένα από τα πιο sui generis εστιατόρια της Ελλάδας

Ναι, στην Κουρούτα. Εκεί ακριβώς συναντάς μία από τις πιο ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες που παίζουν στη χώρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/07/2025

Yphes: Eclectic eatery

Στο κέντρο της Αθήνας ο Νίκος Ζερβός δημιουργεί γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.

Εξωτισμός και μεσογειακή φινέτσα στα ωραιότερα ντεκ της Αττικής

Με θέα το απέραντο γαλάζιο, τα εστιατόρια Kohylia και Captain’s House στο Grand Resort Lagonissi υπόσχονται κορυφαίες καλοκαιρινές γαστρονομικές εμπειρίες.

The foundry Rooftop Garden: Ένας κρυμμένος κήπος μέσα στην πόλη

Στην καρδιά του Ψυρρή, το "The Foundry Rooftop Garden" συνδυάζει ναπολιτάνικες πίτσες, εκλεπτυσμένα cocktails και θέα στην Ακρόπολη, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά rooftops της πόλης.