Το Ronin είναι ένα love letter στην ιαπωνική γεύση

Σφηνάκια νοστιμιάς από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την κουλτούρα της, στο εστιατόριο του Κολωνακίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι

Κατά την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της Αθήνας, περίπου έναν χρόνο πριν, ο Μανώλης Κωνιωτάκης (δημιουργός των πολύ επιτυχημένων brands Freud Oriental και Talking Breads) επέλεξε να παρουσιάσει ένα ιαπωνικό εστιατόριο ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί. Το Ronin έχει πιάσει λοιπόν πόστο στα ψηλά του  Κολωνακίου και τη γειτονιά της Δεξαμενής, απλώνεται σε δύο επίπεδα και εντός ενός μίνιμαλ και φροντισμένου σε κάθε λεπτομέρεια χώρου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 8

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 2

Το χωροταξικό του 'είναι' εμπλουτίστηκε πρόσφατα με εντυπωσιακούς πίνακες σε έντονες αποχρώσεις, που δένουν τόσο με το στιβαρό μοτίβο των τοίχων και των επίπλων όσο και με τη χαρακτηριστική, κόκκινων αποχρώσεων, στριφογυριστή μεταλλική σκάλα οδηγεί στο πατάρι. 

Ιαπωνίζουσα νοστιμιά και μινιμαλισμός

Το μιξ των funky λεπτομερειών με την καθαρότητα του περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται κατά αναλογία και στο δυνατότερο χαρτί του Ronin, που δεν είναι άλλο από την κουζίνα του. Εκεί, τα πάντα επιμελείται ο σεφ Vitharana Chandana (που ίσως θυμάσαι και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος Freud Oriental) με πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 9

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 5

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 4

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται μεταξύ άλλων με πολύ καλό σούσι σε κάθε εκδοχή, καθώς υπάρχουν κοψίματα ακριβείας σε ολόφρεσκο ψάρι (η πιστοποίηση ονομάζεται σασίμι) αλλά και αρτιότητα στο πάντοτε ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται ρύζι.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 13

Τα ρολάκια δηλαδή είναι από τα κορυφαία της πόλης, με ολόσωστη, μεταξύ άλλων, αναλογία υλικών εντός. Εκ των άχαστων ωμών το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce καθώς και το aji tataki με λάιμ και ginger ponzu.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 3

Σε υψηλές στροφές το τηγάνι όπως επιβεβαιώνουν οι γαρίδες tempura (έστω και με λίγο λάδι παραπάνω) και το ιαπωνίζον μοσχαρίσιο σνίτσελ hire katsu με katsu sauce και ένα πανάρισμα σεμιναριακό. Στα αδιαμφισβήτητα plus το πολύ καλό σέρβις καθώς και η εξαιρετική αναλογία ποιότητας-τιμής - από τις πιο σωστές της πιάτσας. 

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 11

Για την ιστορία και σχετικά με το όνομα του μαγαζιού, ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και περιγράφει τους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, αφήνοντάς τους χωρίς 'κύριο' να υπηρετήσουν. Σύμφωνα με τον κώδικα Μπουσίντο, οι πολεμιστές αυτοί όφειλαν να διαπράξουν σεπούκου (την τελετουργική αυτοκτονία), διαφορετικά γίνονταν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Παρόλα αυτά, πολλοί Ronin κατάφεραν να αποκτήσουν φήμη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 47 Ronin (fun fact, είχαν γίνει πριν κάποια χρόνια και ταινία με τον Κιάνου Ριβς), οι οποίοι εκδικήθηκαν τον αφέντη τους και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ronin Athens

Ξανθίππου 2, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
12/09/2025

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.