Το Ronin είναι ένα love letter στην ιαπωνική γεύση

Σφηνάκια νοστιμιάς από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την κουλτούρα της, στο εστιατόριο του Κολωνακίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι

Κατά την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της Αθήνας, περίπου έναν χρόνο πριν, ο Μανώλης Κωνιωτάκης (δημιουργός των πολύ επιτυχημένων brands Freud Oriental και Talking Breads) επέλεξε να παρουσιάσει ένα ιαπωνικό εστιατόριο ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί. Το Ronin έχει πιάσει λοιπόν πόστο στα ψηλά του  Κολωνακίου και τη γειτονιά της Δεξαμενής, απλώνεται σε δύο επίπεδα και εντός ενός μίνιμαλ και φροντισμένου σε κάθε λεπτομέρεια χώρου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 8

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 2

Το χωροταξικό του 'είναι' εμπλουτίστηκε πρόσφατα με εντυπωσιακούς πίνακες σε έντονες αποχρώσεις, που δένουν τόσο με το στιβαρό μοτίβο των τοίχων και των επίπλων όσο και με τη χαρακτηριστική, κόκκινων αποχρώσεων, στριφογυριστή μεταλλική σκάλα οδηγεί στο πατάρι. 

Ιαπωνίζουσα νοστιμιά και μινιμαλισμός

Το μιξ των funky λεπτομερειών με την καθαρότητα του περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται κατά αναλογία και στο δυνατότερο χαρτί του Ronin, που δεν είναι άλλο από την κουζίνα του. Εκεί, τα πάντα επιμελείται ο σεφ Vitharana Chandana (που ίσως θυμάσαι και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος Freud Oriental) με πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 9

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 5

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 4

Όλα τα παραπάνω ερμηνεύονται μεταξύ άλλων με πολύ καλό σούσι σε κάθε εκδοχή, καθώς υπάρχουν κοψίματα ακριβείας σε ολόφρεσκο ψάρι (η πιστοποίηση ονομάζεται σασίμι) αλλά και αρτιότητα στο πάντοτε ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται ρύζι.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 13

Τα ρολάκια δηλαδή είναι από τα κορυφαία της πόλης, με ολόσωστη, μεταξύ άλλων, αναλογία υλικών εντός. Εκ των άχαστων ωμών το ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce καθώς και το aji tataki με λάιμ και ginger ponzu.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 3

Σε υψηλές στροφές το τηγάνι όπως επιβεβαιώνουν οι γαρίδες tempura (έστω και με λίγο λάδι παραπάνω) και το ιαπωνίζον μοσχαρίσιο σνίτσελ hire katsu με katsu sauce και ένα πανάρισμα σεμιναριακό. Στα αδιαμφισβήτητα plus το πολύ καλό σέρβις καθώς και η εξαιρετική αναλογία ποιότητας-τιμής - από τις πιο σωστές της πιάτσας. 

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 11

Για την ιστορία και σχετικά με το όνομα του μαγαζιού, ο όρος Ronin προέρχεται από τη φεουδαρχική Ιαπωνία και περιγράφει τους σαμουράι που είχαν χάσει τον αφέντη τους, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ατίμωσης, αφήνοντάς τους χωρίς 'κύριο' να υπηρετήσουν. Σύμφωνα με τον κώδικα Μπουσίντο, οι πολεμιστές αυτοί όφειλαν να διαπράξουν σεπούκου (την τελετουργική αυτοκτονία), διαφορετικά γίνονταν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Παρόλα αυτά, πολλοί Ronin κατάφεραν να αποκτήσουν φήμη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 47 Ronin (fun fact, είχαν γίνει πριν κάποια χρόνια και ταινία με τον Κιάνου Ριβς), οι οποίοι εκδικήθηκαν τον αφέντη τους και έγιναν σύμβολα τιμής και πίστης.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ronin Athens

Ξανθίππου 2, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αθήνα του Ανατέλλοντος Ηλίου: Η νέα ιαπωνική γεύση της πόλης

4 νέες προσθήκες στον αθηναϊκό χάρτη ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την εξ' Ιαπωνίας νοστιμιά σε πιάτα και ποτήρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.