Μια ματιά στις γευστικές τάσεις του 2024

Τι θα βγει από την οικουμενική κατσαρόλα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε; Επιχειρούμε μία πρώτη προσέγγιση στα food trends που, πιθανότατα, έρχονται πολύ σύντομα.

Food trends 2024: Τι και πώς θα τρώμε τη νέα χρονιά

Και είμαστε πάλι στην αρχή του έτους, εκεί όπου όλοι στρώνουν τραπέζι για τη χρονιά που ξεκινά. Εστιάτορες, experts από τη βιομηχανία του φαγητού, σεφ, εταιρείες και, κυρίως, δημοσιογράφοι γεύσης ασχολούνται με τις τάσεις που -μπορεί και όχι- θα απασχολήσουν το σύμπαν της γαστρονομικής απόλαυσης. Τα food trends που αναμένονται το 2024 λοιπόν. 'Η κάποια από αυτά τέλος πάντων.

Μανιτάρια παντού

Food Trends 2024_Τρούφα

Λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, οι άνθρωποι του 'Paradiso', ενός εκ των κορυφαίων μπαρ του πλανήτη (νο.1 στα The World's 50 Best Bars για το 2022 και νο.4 για το 2023) μου έστειλαν να δοκιμάσω δύο από τα νέα τους ποτά. Ένα Amaro και ένα Gin. Και στις δύο περιπτώσεις, βασικό συστατικό ήταν η λευκή τρούφα της Άλμπα. Ένα μανιτάρι δηλαδή. Αυτό από μόνο του δε λέει απολύτως τίποτα. Αν το προσθέσεις όμως σε μία αλυσίδα γεγονότων όπως τη στροφή μεγάλων εταιρειών φαγητού σε λειτουργικά προϊόντα με βάση τα μανιτάρια (όπως ο καφές με μανιτάρια, το jerky με μανιτάρια ή η σοκολάτα με μανιτάρια) και την ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία τους σε μενού εστιατορίων, τότε αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς συμβαίνει. Και τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Παίζεις με τη φλόγα

Sriracha, λάδι από τσίλι, έξτρα καυτερές πιπεριές και πικάντικες σάλτσες αναμένεται να παίξουν όλο και πιο πολύ σε εστιατορικές εμπνεύσεις και οικιακές προσθήκες, καθιστώντας το 2024 ως μία σούπερ hot χρονιά. Και αυτό οφείλεται κυρίως στις προτιμήσεις της Gen Z, που αποφάσισε να πειραματιστεί με πιο περιπετειώδεις συνταγές και υλικά, ειδικά στο τερέν της πιο "καυτής" γαστρονομικής προσέγγισης, με έντονα συστατικά να βρίσκουν πια περισσότερο χώρο σε mainstream κουζίνες.

Food Trends 2024_Καυτερή σάλτσα Sriracha
The Image Party / Shutterstock

Η συγκίνηση της "θερμότητας" άλλωστε δε μεταφράζεται σε εντός της στοματικής κοιλότητας πυρκαγιά αλλά σε εμβάθυνση της πολυπλοκότητας που μπορούν να φέρουν τα φλογερά στοιχεία σε ένα πιάτο ή ένα κοκτέιλ.

Κουζίνα της επόμενης γενιάς

Food Trends 2024_Διαγενεακές κουζίνες

Σχεδόν σε κάθε σημαντική γαστρονομική πόλη του μάταιου τούτου κόσμου, ένα λιθαράκι στην εστιατορική σκηνή έχουν βάλει οι μετανάστες. Πλέον, τα παιδιά ή τα εγγόνια τους έχουν μεγαλώσει σε μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τους ίδιους αλλά έχουν επαφή με τις ρίζες -και τις συνταγές- των προγόνων τους. Κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δίνει υπέροχα διαπολιτισμά αποτελέσματα επί τω πιάτω και, ουσιαστικά, ολοκαίνουριες κουζίνες και γευστικές φιλοσοφίες.

'Oλα μπορούν να γίνουν Caesar αν το πιστεύεις

Σε ένα από τα τελευταία αθηναϊκά εστιατόρια που επισκέφθηκα για το 2023, μία από τις επιλογές του τραπεζιού και συγκεκριμένα η πιο "σαλατένια", περιελάμβανε μεταξύ άλλων καρδιές μαρουλιού, ουρές πεσκανδρίτσας και σως αντζούγιας. Ναι, καλά το κατάλαβες, επρόκειτο για μία παραλλαγή της σαλάτας του Καίσαρα.

Food Trends 2024_Σίζαρ σαλάτα

Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Σίγουρα, ούτε και η τελευταία, καθώς πολλοί, πάρα πολλοί, πειραματίζονται με μία εκ των δημοφιλέστερων σαλατών όλων των εποχών - φυσικά και πολύ πιο μακριά από τα γαστρονομικά όρια της ελληνικής πρωτεύουσας.

Σνακ για κυρίως

Food Trends 2024_Πλατό αλλαντικών

Τα πλατώ τυριών και αλλαντικών είχαν πάντοτε τη δημοφιλία τους αλλά σε καμία των περιπτώσεων δε θεωρούνταν γεύμα. Έως τώρα. Το τσιμπητό φαγοπότι όμως περνά πια σε μία διαδραστική φάση γευστικής κοινωνικοποίησης, με τα boards να αναδεικνύουν περαιτέρω την αισθητική γοητεία της γαστρονομικής εμπειρίας σε ένα πλαίσιο εξατομικευμένου sharing, επιτρέποντας στον καθένα να φάει αυτό ακριβώς που επιθυμεί, στην ποσότητα που θέλει και να το παντρέψει με οτιδήποτε άλλο είναι διαθέσιμο. Η "ποικιλία" λοιπόν αναμένεται να γίνει κυριλέ όσον αφορά την εστιατορική της υπόσταση.

Pasta κατά παραγγελία

Σε ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της περασμένης χρονιάς στην εστιατορική Αθήνα, την ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς και ΧΟ sauce στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά, το χοντρό μακαρόνι (κάπου ανάμεσα στο pici και αυτό του παστίτσιου, δίχως την τρύπα) φτιάχνεται κατά παραγγελία και αποκλειστικά για το hot spot της οδού Εμπεδοκλέους. Δεν είναι το μόνο γευστικό σημείο που κάνει κάτι τέτοιο.

Food Trends 2024_Ζυμαρικά

Για το 2024 περιμένουμε περισσότερα εστιατόρια να επικεντρωθούν στην μακαρονο-αποκλειστικότητα. Οι ίδιες οι εταιρείες ζυμαρικών άλλωστε δείχνουν το δρόμο, λανσάροντας νέους ή άγνωστους στο ευρύ κοινό σχηματισμούς. Εκτός αν γνώριζες από πριν τα creste di gallo, mandilli και pizzocheri.

Η μεγάλη στιγμή του φαγόπυρου

Food Trends 2024_Φαγόπυρο

Το περασμένο καλοκαίρι και στο πλαίσιο των επισκέψεών μας για τις αξιολογήσεις των Χρυσών Σκούφων σε εστιατόρια οπουδήποτε στην Ελλάδα, αν μέτρησα καλά και θυμάμαι καλύτερα, δοκίμασα πάνω από 15 πιάτα που περιείχαν φαγόπυρο. Βλέπεις, η υφή του ψευδοδημητριακού που το συναντάς επίσης και ως μαύρο σιτάρι δίνει μία κλασάτη αίσθηση τραγανότητας, ενώ το αλεύρι του μπορεί να παίξει σε οτιδήποτε φτιάχνεται με τέτοιο. 

Διαβάστε Επίσης

Σούπα, το πιάτο της χρονιάς;

Food Trends 2024_Σούπα

Αυτό υποστηρίζουν οι New York Times, ποντάροντας στο "μικρό αδερφάκι του ζωμού από κόκαλα και το τέλειο όχημα για διαπολιτισμικά mash-ups αλλά και για έναν εύκολο τρόπο να βουτήξει κανείς στην αυξανόμενη δημοτικότητα των φαγητών από την Καμπότζη, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία", όπως τουλάχιστον σημειώνει στο αντίστοιχο άρθρο της η Kim Severson. Για να δούμε.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/04/2024

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.