Το "Bless me father" βλογάει την Καρύτση με ποτό και φίνο bar food

Η πλατεία Καρύτση ξανανάβει σιγά σιγά τα φώτα της και ο πιο καινούργιος της «κάτοικος» είναι αυτό το αλέγκρο all day gastrobar, με σινιέ κοκτέιλ από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο και σπέσιαλ bar food από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη.

bless1

Αν και γνώριζα τον Δημήτρη Τσάλα από τα πολύ επιτυχημένα μαγαζιά "Bank Job" και "Godmama’s Yard", δεν είχε τύχει να μου αναφέρει ποτέ την μακροχρόνια φιλία που τον συνδέει με τον Ασημάκη Χανιώτη, σεφ του "Pied à Terre", ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου με αστέρι Michelin, αλλά και guest chef της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας  όπου μας εντυπωσίασε με τις ρηξικέλευθες ελληνικές του γεύσεις. Όταν λοιπόν το "Bless me Father", το ολοκαίνουργιο εγχείρημα του Δημήτρη παρέα με τον Άγγελο Βάκρη και τα αδέρφια Γιώργο και Λεωνίδα Σαμπαζιώτη, άρχισε να μορφοποιείται στην πλατεία Καρύτση, εκείνος απευθύνθηκε στον παλιό του φίλο προκειμένου να αναλάβει το κομμάτι του φαγητού. 

Το επισκέπτομαι ένα βράδυ καθημερινής, από εκείνα που κάποια πορεία βυθίζει το κέντρο σε σχεδόν ανησυχητική ησυχία, και έτσι περιεργάζομαι απερίσπαστος  το πολύ όμορφο retro-modern σκηνικό του μαγαζιού που έπλασε η Zitateam: ασπρόμαυροι κεραυνοί στα πλακάκια του πατώματος, ένας "ουρανός" αστραφτερός από εντυπωσιακούς τετράγωνους καθρέφτες, ζωηρό πετρόλ σκαρφαλώνει στους τοίχους συναντώντας γλυκό ξανθό ξύλο, κεραμιδί χρώμα σκεπάζει τα τραπέζια του φαγητού και στο βάθος μια γωνιά ντυμένη σε εκτυφλωτικό μπορντό που κοσμούν κάδρα κάθε μεγέθους με φωτογραφίες και έργα. 

bless2

Ο DJ έχει πάρει θέση παίζοντας ατμοσφαιρικές spiritual μουσικές που τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου δυναμώνουν, ενώ η μπάρα με τα χρυσά και μπρούτζινα στοιχεία, τους καθρέφτες και το ξύλο είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες του κέντρου. Από τη λίστα των κοκτέιλ που επιμελείται ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος κάνω την αρχή με το Sacramental που παντρεύει το τζιν, το mescal και την τεκίλα με τσάι από το Άγιο Όρος, μαστίχα και καρπούζι σε ένα σύνολο στιβαρό και ενδιαφέρον. Ο συνοπτικός, προς το παρόν, κατάλογος του φαγητού ξεκινά με προτάσεις για πρωινό και συνεχίζεται με μια σειρά από φίνες ιδέες bar food. 

bless4

Η σαλάτα του Καίσαρα επαναπλασάρεται πάνω σε τραγανές και ολοζώντανες καρδιές μαρουλιού με ωραίο μπέικον και μυρώνια που εξάπτουν τη γεύση. Το τηγανιτό καλαμαράκι popcorn, αν και χωρίς να το θυμίζει τρώγεται με τη μανία του αγαπημένου εδέσματος καθώς το βουτάς σε σος wasabi με εκπληκτικό πικάντικο βάθος. To τηγανιτό κοτόπουλο πουδράρεται με φύκια nori και kombu που κάνουν την κρούστα του πρωτότυπα γλυκοφάγωτη και το φέρνουν σε επαφή με την ωραία μαγιονέζα πάπρικας που το συνοδεύει. 

bless5

Το μοσχαρίσιο burger που έρχεται κομμένο σε στιλ γιαπωνέζικου σάντουιτς sando έχει κι αυτό την πρωτοτυπία του που θα την χαιρόμουν πολύ περισσότερο αν ο κιμάς δεν ήταν τόσο αλμυρός, με αποζημιώνει όμως η cacio e pepe αλά ελληνικά, με τυριά Μετσοβόνε και Σαν Μιχάλη να χυλώνουν υπέροχα πάνω της. Τώρα βέβαια δικαίως θα σκεφτείτε πως τα ζυμαρικά δεν είναι ακριβώς bar food, ας πούμε όμως πως πρόκειται για ένα πιάτο-προπομπός από το κοντινό μέλλον που ο κατάλογος θα μεγαλώσει, αποκτώντας πιο εστιατορική χροιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν άλλωστε και τα επιδόρπια – η ανάλαφρη κρεμ μπριλέ με tonca και το όμορφα άγλυκο προφιτερόλ -, που αμφότερα έχουν εστιατορική χάρη. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Bless Me Father

Πλατεία Καρύτση 2, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.