Στο "Κτήμα Γράμψα" για το πιο γαστρονομικό... πιτόγυρο της Ζακύνθου

Ταιριάζει περίφημα με την πιο premium ετικέτα του οινοποιείου και δεν είναι καν το καλύτερο από τα πιάτα του εστιατορίου, στην κουζίνα του οποίου ο σεφ Σταύρος Υφαντίδης μιξάρει γευστικές μνήμες με υψηλή τεχνική και δημιουργική τόλμη.

Εστιατόριο Γράμψα στη Ζάκυνθο

Το να εντοπίσουμε το "καλύτερο πιτόγυρο" ενός προορισμού, δεν είναι κάτι που κυνηγάμε όταν ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα στα σαφάρι των Χρυσών Σκούφων. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα έχουν τον τρόπο να σε βρίσκουν μόνα τους. Έτσι, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί καλύτερη εκδοχή του εθνικού μας τυλιχτού, απ’ αυτή που σερβίρει στο εστιατόριο του "Κτήματος Γράμψα" ο σεφ Σταύρος Υφαντίδης, που χρησιμοποιεί μια άκρως εκφραστική προζυμένια πίτα καλαμποκιού ως καμβά του, για να απλώσει πάνω της τραγανό και ζουμερό γύρο από μαύρο χοίρο, τζατζίκι από τυρόγαλο, φυσαλίδες πατάτας και ζακυνθινή σάρτσα (ultra συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας που, στο μοτίβο της κερκυραϊκής παστιτσάδας, φτιάχνεται χωρίς καθόλου νερό), για να συνθέσει μια comfort ντελικατέτσα αξιώσεων, που σε κάθε της μπουκιά συνδυάζει φινέτσα και αυθάδεια με αναπολογητική ευστοχία. Κι αυτό, δεν είναι καν το καλύτερο πιάτου του μενού.

Εστιατόριο Γράμψα τραπέζι
Ερωτικός μετανάστης στη Ζάκυνθο, την οποία επέλεξε ως σταθερή έδρα του μετά το αναγκαστικό διάλειμμα της πανδημίας από ευρωπαϊκές κουζίνες σαν του Vendome (2* Michelin), του Fat Duck (3*) και του Petrus (1*), ο νεαρός σεφ ανέλαβε το 2021 να συνθέσει τη γευστική έκφραση του Κτήματος Γράμψα (οινοποιείο σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την ενηλικίωση του ζακυνθινού αμπελώνα και την αναγέννηση χαρακτηριστικών ποικιλιών όπως η Βερδέα και το Γουστολίδι), μέσα από ένα ολοκληρωμένο εστιατόριο, που λειτουργεί πια όχι μόνο συνοδευτικά των οινογνωστικών εμπειριών του Κτήματος, αλλά και ως σημαντικός αυτόνομος προορισμός.

ο σεφ Σταύρος Υφαντίδης από το Κρήμα Γράμψα στη Ζάκυνθο
Ο σεφ Υφαντίδης μιξάρει το comfort της γευστικής μνήμης με υψηλή τεχνική και δημιουργική τόλμη

Στην ατμοσφαιρική αυλή, με θέα τα αμπέλια και φόντο το σινεμασκόπ που συνθέτει η τζαμαρία της ανοιχτής κουζίνας, ο σεφ Υφαντίδης μιξάρει το comfort της γευστικής μνήμης με υψηλή τεχνική και δημιουργική τόλμη, και αναδομεί την επτανησιακή παράδοση μέσα από πιάτα όπως ο λαιμός από αρνάκι που μπρεζάρεται επί οκταώρου για να σερβιριστεί με artisanal χυλοπιτάκι σε σάρτσα, και αφρό από ξυνομυζήθρα που παρασκευάζεται επί τόπου, αλλά και να ελληνοποιήσει διεθνή φαβορί σαν το μοσχαράκι ταρτάρ, που παντρεύεται με κρέμα φρικασέ για να δώσει μια παιχνιδιάρικη απόδοση του ελληνικού κλασικού.

Η δε κακαβιά καπνιστής ρέγκας, που συμπληρώνεται από αφρό λεμονόχορτου, αχιβάδες στο ζωμό τους και φιλέτο από ψάρι ημέρας (ένα βελούδινο μυλοκόπι, στη δική μας επίσκεψη), είναι ένα πιάτο υψηλής φινέτσας, που φέρνει στο προσκήνιο μια πρώτη ύλη παραγκωνισμένη μεν σήμερα, αλλά άκρως συνδεδεμένη με την επτανησιακή παράδοση του χθες – και το κάνει με τη μαγειρική δεινότητα ενός μεγάλου ρεστοράν, κερδίζοντας σαφώς τον τίτλο του καλύτερου πιάτου του μενού, αλλά και μια θέση στη λίστα με τα άχαστα του νησιού.

Διαβάστε Επίσης

Γιουβαρλάκια από Iberico, παπουτσάκια με ραγού μοσχαρίσια ουράς, αλλά και ριζότο από ντολμαδάκια γιαλαντζί φιγουράρουν επίσης στο ρεπερτόριο της κουζίνας, που μοιράζεται σε a la carte και degustation μενού, premium επιλογές κρεατοφαγίας συμπληρώνουν τη γκάμα, ενώ περιττεύει να αναφέρουμε ότι επιλογές από τις ετικέτες του Κτήματος ταιριάζονται με τα πιάτα σε υπέροχα wine pairings που επιμελούνται οι Γιάννης και Χρήστος Γράμψας, η νεότερη γενιά του οινοποιείου. Όπως εκείνο το πάντρεμα του υπέροχου μονοποικιλιακού Αυγουστιάτη 12μηνης ωρίμανσης που είναι η Nefeli, η πιο premium ετικέτα του οινοποιείου, με το πιτόγυρο που λέγαμε...

​​​​​​

Κτήμα Γράμψα, Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, 2695092286

*Ευχαριστούμε την AutoLux Car & Bike Rentals για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στη Ζάκυνθο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.