"Upon": Ολοκαίνουργιο all day με fine διάθεση

Στο καινούργιο και ανοιχτόκαρδο all day bistrot του Παλαιού Φαλήρου, ο Γρηγόρης Κίκης αντιμετωπίζει το comfort φαγητό με ποιοτική και ολίγον δημιουργική διάθεση.

upon1

Το "Upon" έπιασε στρατηγικό πόστο λίγο πριν τις γιορτές επάνω (upon δηλαδή) στην πλατεία Ντάβαρη του Παλαιού Φαλήρου. Δημιουργός του είναι ένας από τους πολύ αξιόλογους εκπροσώπους της νεότερης μαγειρικής γενιάς, ο Γρηγόρης Κίκης, ο οποίος αναδείχθηκε πρόσφατα μεγάλος νικητής στον περιφερειακό τελικό του S.Pellegrino Young Chef Academy που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ, και βεβαίως εξακολουθεί την εξαιρετική του πορεία ως σεφ και συνιδιοκτήτης του χρυσοσκουφάτου "Herve" στα Πετράλωνα. 

Εδώ, στο όμορφο και χαλαρό all day στέκι που έφτιαξε παρέα με τους φίλους του Δημήτρη Δήμητσα και Νίκο και Ηλία Μαυρέλη, παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια comfort κουζίνα με άποψη που κάνει χώρο και για ορισμένα πιο fine στοιχεία, και ανανεώνει το σκηνικό στη γειτονιά όπου μεγάλωσαν όλοι μαζί. Η προσέγγιση είναι ποιοτική και το αντιλαμβάνεσαι ήδη με το που μπαίνεις στο μαγαζί και αντικρίζεις την υαλόφρακτη κάβα, πλάι της την ειδική εγκατάσταση όπου αλέθουν τον δικό τους καφέ και βεβαίως την ανοικτή κουζίνα με την μπριγκάδα εν χορώ. Η δράση απλώνεται ακόμα στην άνετη μπάρα και στην περίκλειστη με μεγάλη τζαμαρία βεράντα του μαγαζιού που τα βράδια φωτίζεται έξυπνα και αποκτά ζεστασιά μπιστρό.

upon2

Ο Γρηγόρης αφιερώνει αρκετές ώρες της ημέρας στο καινούργιο του "παιδί", αν και το γενικό πρόσταγμα έχει ο Θοδωρής Καράι που προέρχεται από τις κουζίνες του "Herve". Στο τραπέζι όλα ξεκινάνε με αφράτο δικό τους βούτυρο με καμμένη μαγιά και αχνιστό ψωμί, που επίσης φτιάχνεται στην κουζίνα με προζύμι από το Άγιο Όρος. Αριβάρουν δε κομψά, μέσα σε ανοιχτόχρωμα κεραμικά σκεύη φτιαγμένα επί παραγγελία, όπως βεβαίως και ό,τι ακολουθεί. 

Δροσερές σαλάτες όπως αυτή με τραγανό baby μαρούλι, κατσικίσιο τυρί και πολύ ενδιαφέρον dressing από miso. Καλοφτιαγμένα ωμά που έχουν την τσαχπινιά τους όπως το σεβίτσε λαβράκι με φρέσκο αγγούρι, πίκλα καρπουζιού και πικάντικη δροσιά κόλιανδρου και φύλλων μουστάρδας. Λιμπιστικά comfort πιάτα σαν τα κεφτεδάκια με το άψογο και ζουμερό τηγάνι που βουτάς σε αραιή σάλτσα πατάτας με πράσο. Και βεβαίως το burger, ο βασιλιάς του all day εδεσματολογίου, σε smash εκδοχή με πολύ νόστιμο διπλό μπιφτέκι που μπαίνει σε χειροποίητο ψωμί βουτύρου, με τσένταρ και ωραία πίκλα κρεμμυδιού. 

upon3

Ένσταση έχω όμως για την παραλλαγή της carbonara με κριθαράκι και αβγό ποσέ που ναι μεν παραπέμπει στη γεύση του κλασικού πιάτου αλλά η σάλτσα της είναι αρκετά υδαρής και χρειάζεται πύκνωση. Έτσι κι αλλιώς όμως, ο κατάλογος (κοινός για το μεσημέρι και το βράδυ) κάνει συνολικά γύρω στις 15 προτάσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνεις το δικό σου mix’n’match και φτάνει ως τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια με πρώτη και καλύτερη την αφράτη κρέμα σοκολάτας με παγωτό από τον δικό τους espresso και ένα τραγανό "πλέγμα" από κακάο. 

Σημειώστε ακόμα πως υπάρχει καθημερινά ειδικός κατάλογος για brunch που τα σαββατοκύριακα κρατά μέχρι πιο αργά, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη λίστα κρασιών που επιμελείται ο Τάκης Βασιλάκης με 150 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, 30 εκ των οποίων και σε ποτήρι, αλλά και στα signature κοκτέιλ που έχουν την υπογραφή του ταλαντούχου Γιάννη Νάτση. 

Περισσότερες πληροφορίες

Upon

Δημοκρατίας 33, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.