Αράχοβα reloaded: Σλάλομ στα στέκια της χειμερινής αρχόντισσας

Επισκεφτήκαμε την Αράχοβα, καταγράψαμε νέες αφίξεις και παλιά φαβορί και χαράσσουμε το χάρτη των pre και apres ski διαδρομών.

Σκάλα Αράχοβα

Με το χιονοδρομικού του Παρνασσού να έχει φρεσκαριστεί και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις να έχουν ντύσει το βουνό στη λευκή του αρχοντιά, η Αράχοβα επιστρέφει στο ραντάρ των αποδράσεών μας. Την επισκεφτήκαμε, καταγράψαμε νέες αφίξεις και παλιά φαβορί και χαράσσουμε το χάρτη των pre και apres ski διαδρομών.

Αν κι έζησε μια από τις πιο θεαματικές περιόδους επισκεψιμότητάς της στις περασμένες γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η Αράχοβα άργησε κομμάτι να μπει στη χειμερινή ροή της φέτος. Κάτι ο πολύ ανοιξιάτικος καιρός του φθινοπώρου (που βοήθησε, βέβαια, για νέα ρεκόρ στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου), κάτι το χιόνι που δεν έλεγε να εμφανιστεί ως τα τέλη Ιανουαρίου, κρατώντας το ανανεωμένο χιονοδρομικό κλειστό, οι επιπτώσεις της παρατεταμένης μονοκαλλιέργειας στην αρχόντισσα του χειμωνιάτικου τουρισμού έγιναν για άλλη μια φορά αισθητές. Τις είδαμε να εικονογραφούνται εύγλωττα, λόγου χάρη, στα σαστισμένα πρόσωπα ομάδας Αμερικανών τουριστών που πετύχαμε να κατεβαίνουν αμήχανοι από το πουλμανάκι τους ένα απόγευμα Τετάρτης στα μέσα του Ιανουαρίου, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν απ’ το να βολτάρουν μπρος από σφαλισμένες πόρτες μαγαζιών στο κεντρικό στενό του χωριού, που στις καθημερινές περνάει τη δική του σχόλη.

Αράχοβα reloaded: Σλάλομ στα στέκια της χειμερινής αρχόντισσας - εικόνα 1

Από το πρωί της Παρασκευής, βέβαια, η εικόνα αλλάζει άρδην, με κλασικά στέκια και καινούρια hot spots να περνούν το χωριό στους ρυθμούς μιας ζωηρής κοσμικότητας τόσο έντονης, που κάνει το χαρακτηρισμό της Αράχοβας ως "Μύκονος του χειμώνα" να έχει πράγματι μια κάποια βάση, έστω και για ένα Σαββατοκύριακο τη φορά. Από κοντά και το γειτονικό Λιβάδι, κομβικό σημείο στις διαδρομές από και προς το χιονοδρομικό, όπου νέα και ευέλικτα, μοντέρνα στέκια έχουν εμπλουτίσει τις επιλογές για pit stop, αλλά και η Αγόριανη, που έχει δει τη γραφική της πλατεία να εδραιώνεται ως έτερος πόλος ενδιαφέροντος για τους εκδρομείς του βουνού. 

Αράχοβα
Photo by Ilias Tsapaliaris (source: Unsplash)

Έτσι, η περιοχή συνεχίζει να κινείται στις δύο διαχρονικές της ταχύτητες, απευθυνόμενη τόσο σε εκδρομείς που θέλουν να ξεδώσουν με γαριφαλοπόλεμο πάνω από πιατέλες με σταβλίσιες μπριζόλες, καθώς τα ηχεία μετατρέπουν σταδιακά τη σάλα του εστιατορίου σε πίστα ξεφαντώματος, όσο και σε ταξιδιώτες που ψάχνονται να εξερευνήσουν σε βάθος τα θέλγητρα της ορεσίβιας νοστιμιάς, ανακαλύπτοντας τις αρετές της γάστρας στον γευστικό πλούτο ενός ωραία μελωμένου μαγειρευτού. Όμως, το ότι το μοντέλο μένει ίδιο, δε σημαίνει ότι η σκηνή δεν ανανεώνεται με νέες αφίξεις, που προστίθενται πλάι σε κλασικές αξίες του βουνού. Έλατε να τις εξερευνήσουμε μαζί, και να χαράξουμε το χάρτη των pre και apres ski σλάλομ μας, όσο η θαλπωρή του τζακιού ζεσταίνει με την αχλή της το ομιχλώδες τοπίο που απλώνεται έξω απ’ τα παράθυρα.

Νέα στέκια

Σκάλα Αράχοβα
"Skala"

Τις μετοχές της Αράχωβας στη δημιουργική κουζίνα ανεβάζει φέτος η "Skala" (2267032948) που, φωλιασμένη σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του χωριού. Πάνω στην κεντρική σκάλα που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο, αναδομεί την ελληνική ορεσίβια παράδοση με πιάτα όπως το χοιρινό πρασοσέλινο, που εδώ σερβίρεται με τα ψαχνά σιγομαγειρεμένης κορτεζίνας πάνω σε κρέμα πρασοσέλινου με φρικασέ από καρδιές μαρουλιού, ή τον κρασάτο κόκορα, που έρχεται με γεμάτη νοστιμάδα στη σάλτσα του και περίτεχνα στημένο το χειροποίητο λαζάνι που παίρνει το ρόλο της χυλοπίτας. Σε πιο comfort μονοπάτια κινείται η "Avli" (2267031401), με κομψή ατμοσφαιρική σάλα και μεγάλες τζαμαρίες που χαζεύουν την περατζάδα στην κοσμαγάπητη πλατεία Λάκκα. Εδώ, το μενού αποτελείται από πιάτα απολαυστικής στρογγυλάδας, σαν τον σιγομαγειρεμένο μαύρο χοίρο με θυμάρι και μέλι, συνοδεία πουρέ ψητής πατάτας. 

Κλασικές αξίες

Στον "Καπλάνη" (2267031891), την μάλλον πιο παλιά ταβέρνα του χωριού, θα δοκιμάσετε και τον πιο νόστιμο κόκορα μακαρονάδα της Αράχωβας, αλλά και εξαιρετικά παϊδάκια, παρέα με αφράτα και τραγανά τηγανητά κολοκυθολούλουδα, καλομαγειρεμένες σούπες και τον επιβεβλημένο τραχανά. Στο γειτονικό Λιβάδι, στην ευρύχωρη σάλα του με το τοξωτό ταβάνι και τη μεγάλη τζαμαρία με τη θέα προς τη Λιβαδειά, ο "Μπάμπης" (2267032155) σερβίρει από το 1984 μερικά από τα πιο νόστιμα μαγειρευτά της περιοχής – το αγριογούρουνο στιφάδο γαληνεύει την ψυχή – αλλά και δυνατά σχαρίσματα που έχουν για βασικό ατού τα εκλεκτά κρεατικά, με αιχμή τα αρνάκια από την περιοχή, που δίνουν παϊδάκια γλύκισμα. Την παλέτα συμπληρώνουν γάστρες και πίτες με χειροποίητο φύλλο, ενώ must είναι το γλυκό κυδώνι με αφράτο δροσερό γιαούρτι που κλείνει το τραπέζι.

Κοσμικά φαβορί

Στο ζεστό, κοσμικό διώροφο του "Le Sapin" (2267031108) (από την ομάδα του μυκονιάτικου "Alemagou" και του αθηναϊκού "Zurbaran") φρεσκάρουμε τα γαλλικά μας με κλασικές χειμωνιάτικες γεύσεις όπως η πατατόσουπα με τρούφα και τα σαλιγκάρια αλά προβενσάλ, μέχρι να τραβηχτούν οι κουρτίνες και να ξεκινήσει το ξεφάντωμα αλά ελληνικά.

Στον "Οίστρο by Αχτίδα" (2267032886), ακριβώς απέναντι, σε ελληνικό τέμπο κινούνται όχι μόνο οι μουσικές που μιξάρει η κόρη της ιδιοκτήτριας Αχτίδας όνομα-και-πράμα Κορίτου όταν ανέβει το κέφι, αλλά και τα πιάτα που θα μας οδηγήσουν ως εκεί, με κατσικάκι φρικασέ και κριθαρότο από μοσχαρίσια μάγουλα να εναλλάσσονται με ψητά της ώρας. Το "Tavola" (6973431969), στα μετόπισθεν της πλατείας Λάκκα είναι μονόδρομος για ιταλικές γεύσεις με ελληνικό ταμπεραμέντο, ενώ στο "Αγνάντιο" (2267032114), με την ωραία θεά στο Βράχο της Ώρας, εκτός από ικανός ψήστης (διάσημη η σταβλίσια του), ο Παναγιώτης Βασιληάς έχει τον τρόπο του και με τα μαγειρευτά, όπως αποδεικνύει το μοσχαράκι στη στάμνα.

All day στέκια με άποψη

Μοντέρνα κι ατμοσφαιρική διακόσμηση στο εσωτερικό, κι ένα γυάλινο πάτωμα που αφήνει το βλέμμα να χαζεύει το κελάρι, κάνουν το "Barile" (2267031007) ένα απ’ τα πιο ελκυστικά all day spots της πλατείας Λάκκα, με την κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Παλυβού να συμπληρώνει το δέλεαρ, χάρη σε πιάτα όπως η ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά, κρέμα γραβιέρας, απάκι και αφυδατωμένο κρόκο αυγού, ή τα bao buns με σπετζοφάι. Στο πληθωρικό brunch και τη χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα ποντάρει το "Jay Oh" (2267031182) ακριβώς δίπλα, με pancakes, τεράστιες ομελέτες και superfoods να το καθιστούν σημείο συνάντησης από νωρίς το πρωί, ενώ διαγωνίως απέναντι, το "Ο, Tea πίνεις" (2267031606) δίνει εναλλακτική νότα στην πλατεία, φέρνοντας το τσάι στο προσκήνιο με τεράστια συλλογή από ποικιλίες απ’ όλα τα σημεία του χάρτη.

Τα παίρνετε για να τα απολαύσετε στον ξενώνα ή πίσω στο σπίτι, ή τα δοκιμάζετε στον επάνω όροφο και το βεραντάκι, που τα βράδια μεταμορφώνεται σε party spot. Σε ρυθμούς party κινείται τα βράδια και το "Paramount" (2267032400) στο Λιβάδι, που έχει για ατού την αλπική αισθητική με την οποία το προικίζουν τόσο το ανοιχτό υπαίθριο τζάκι, όσο και οι μεγάλες τζαμαρίες με θέα στα χιονισμένα βουνά.

Στα πλατάνια της Αγόριανης

Η πλατεία του χωριού, με τις βρύσες που πλέκονται στις ρίζες των θεόρατων πλατάνων της, αποτελεί το επίκεντρο της ατμοσφαιρικής ομορφιάς της Αγόριανης - επόμενο είναι, λοιπόν, η ταβέρνα του "Νίκου" (2234061456), που δεσπόζει στο κέντρο της, να αποτελεί το μεγαλύτερο εστιατορικό σουξέ του χωριού. Τα καρό τραπεζομάντιλα και το εντυπωσιακό τζάκι δίνουν σπιτίσια ζεστασιά στο χώρο, ενώ πληθωρικές νοστιμιές όπως η διάσημη τούρτα με τηγανητές πατάτες και αυγά, ή τα extra large σχαρίσματα, δίνουν στους θαμώνες το πρωτεϊνικό boost που απαιτεί το βουνό, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει όταν ο DJ αναλαμβάνει τα decks για γλέντια που συχνά δονούν ολόκληρο το χωριό. Πιο ήσυχα κινείται η "Γκρίζα Αρκούδα" (2234061277), στην κάτω πλευρά του χωριού, που δεν χρειάζεται πολύ δυνατή μουσική για να χορέψει: της αρκούν τα κοκορέτσια και τα σπληνάντερα που βγάζει η σούβλα, αλλά και ο κοκκινιστός τράγος, το αρνάκι και το κυνήγι που μαγειρεύονται σε κατσαρόλες και γάστρες. Στη δε επάνω είσοδο του χωριού, οι περίφημες πίτες της κ. Ευμορφίας αποτελούν εδώ και χρόνια πόλο έλξης στον "Κυρ Γιάννη" (2234061227) της οικογένειας Τσαρουχά, στο ισόγειο του ξενώνα "Μπαλκόνι της Αγόριανης", ενώ ντόπια κρεατικά πρωταγωνιστούν σε νοστιμιές όπως η κοκκινιστή προβατίνα με το χοντρό μακαρόνι - το τυπικό αγοριανίτικο φαγητό του γάμου.

Διαμονή με θαλπωρή

Δίπλα ακριβώς στον παλμό της Αράχωβας, δυο βήματα από την πλατεία Λάκκα, ο πετρόκτιστος ξενώνας "Αφανός" (2267031514) αποτελείται από 10 κομψά και ζεστά δωμάτια με το ξύλο να κυριαρχεί, και το πλούσιο πρωινό με τα χειροποίητα εδέσματα και τον καλό καφέ, να συμπληρώνουν την εμπειρία ζεστής φιλοξενίας που προσφέρει το ευγενικό προσωπικό.

Απέναντι από το ιστορικό ρολόι της Αράχωβας, οι "Clock Tower Luxury Suites" (2267031780) είναι έξι ευρύχωρες σουίτες σε μοντέρνο, μινιμαλιστικό στιλ, αλλά με όλες τις ανέσεις, ενώ το "Alpen House Hotel & Suites" (2267031970), λίγο έξω από το χωριό, είναι μια all time classic επιλογή με ρουστίκ και μοντέρνα στοιχεία σε αγαστή συνέργεια, και spa υπηρεσίες να προσθέτουν αέρα πολυτέλειας στη διαμονή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.