Ρεπορτάζ: Τα εστιατόρια και τα καφέ της Ελευσίνας που θα γίνουν στέκια μας το 2023

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δίνουν αφορμή να επισκεφτούμε τη σπουδαία μικρή πόλη του Θριάσιου πεδίου.

Εστιατόρια Ελευσίνα

Δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η αφορμή για να επισκεφτούμε την Ελευσίνα. Είναι και μια σειρά από ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό που συγκεντρώσαμε, πηγαίνοντας στη σπουδαία μικρή πόλη του Θριάσιου πεδίου.

Μπορεί για τους περισσότερους Αθηναίους, η Ελευσίνα, στα δυτικά της Αττικής, να φαντάζει μακρινή και εκτός ραντάρ, δεν ισχύει ωστόσο αυτό για τους κατοίκους και τους γείτονες της μικρής αυτής πόλης που την αγαπούν, τη φροντίζουν, τη ζουν ή την επισκέπτονται. Τις Κυριακές, μάλιστα, όταν ο καιρός είναι καλός, η κράτηση είναι απαραίτητη στα περισσότερα μαγαζιά που σερβίρουν φαγητό. Και όχι άδικα. Με ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, αρκετά ιντάστριαλ αλλά και πολύ αυθεντικό –σε απόλυτη ταύτιση με τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της πόλης–, έναν επίσης άνετο πεζόδρομο που κινείται παράλληλα με τα αρχαία και καταλήγει στην παραλία, μεγάλους και άνετους δρόμους γενικώς, περιποιημένα σπίτια και καταστήματα, πλατείες και παιδικές χαρές, η Ελευσίνα προσφέρεται για ολοήμερες βόλτες που τα έχουν όλα: και θάλασσα, και αρχαία, και περπάτημα, και καλό φαγητό, γλυκό, καφέ και ποτό. Και εσχάτως... πολλή και ενδιαφέρουσα τέχνη. Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης γαρ. 

Specialty καφέδες και χειροποίητα γλυκά

Be Bike
© Λεωνίδας Τούμπανος
Καφές και σέρβις ποδηλάτου στο "Be Bike". 
Be Bike
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Be Bike"
Be Bike
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Be Bike"

Στη γευστική πλευρά της πόλης και καθώς η Ελευσίνα απολαμβάνει σχετικά χαλαρούς ρυθμούς στην καθημερινότητά της –στο κέντρο ειδικά, καθώς εργοστάσια και λοιπές βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στα πέριξ–, η μέρα ξεκινά όμορφα με καλό καφέ και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Το "Be Bike" (Πάγκαλου 44, 2105560091) άνοιξε πριν από τρία χρόνια από τον Χρήστο και την Ειρήνη, οι οποίοι είναι προπονητές ποδηλασίας και ιδιοκτήτες του θεματικού αυτού καφέ, όπου θα έρθετε για να κάνετε σέρβις στο ποδήλατο, να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα γκάτζετ του αθλήματος, αλλά και για να πιείτε καλό καφέ, να δοκιμάσετε τα υγιεινά σνακ που σερβίρουν –σάντουιτς, σαλάτες, γιαούρτια κ.λπ.–, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκες μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Για την ιστορία, σε αυτήν εδώ τη γωνιά της Ελευσίνας, ο Χρήστος και η Ειρήνη παραλαμβάνουν ποδήλατα από όλη την Ελλάδα για να τους κάνουν σέρβις, εξειδικεύονται επίσης στο bike fitting και, εκτός από την προπονητική σε παιδιά και μεγάλους, διοργανώνουν επίσης πολλούς ποδηλατικούς αγώνες.

Chocolart
© Λεωνίδας Τούμπανος
Η Έρη του "Chocolart" με ένα ρόφημα σοκολάτας με κουβερτούρα.
Chocolart
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Chocolart"
Chocolart
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Chocolart"

Ακριβώς απέναντι, το "Chocolart" (Πάγκαλου 61, 2112160877) της Έρης και του Βασίλη σερβίρει επίσης specialty coffee από νωρίς το πρωί, ένα απίθανο δικό τους ρόφημα σοκολάτας από κουβερτούρα και αμέτρητες χειροποίητες σοκολάτες, πραλίνες, τρούφες, μπάρες και πολλά άλλα γλυκά και νόστιμα, όπως καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μάντολες και μάρτσιπαν με επικάλυψη σοκολάτας. Καλόγουστος χώρος με συσκευασίες που σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή, καθώς είναι όλες σχεδιασμένες από την Έρη και τον Βασίλη με παρελθόν στη γραφιστική. Εδώ θα βρείτε και σοκολάτες σε χαρακτηριστική πορτοκαλί συσκευασία με το logo της Πολιτιστικής.

Παγκάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος
Χαζέψτε τη βιτρίνα με τα γλυκά ημέρας στο "Παγκάκι".
Παγκάκι
"Παγκάκι" 

Αγαπάμε τον καφέ στο χέρι, αγαπάμε όμως και τα ωραία και ατμοσφαιρικά cafés, και η Ελευσίνα έχει και από αυτά. Πρώτη στάση στο "Παγκάκι" (Νικολαΐδου 64, 2130364814), ένα χαριτωμένο café-bistrot με τραπεζάκια στον πεζόδρομο, διακοσμητικά στοιχεία αγγλικής εξοχής μέσα και, το κυριότερο, χειροποίητα καλούδια από την ιδιοκτήτρια Μαίρη και την ομάδα της. Χαζέψτε τη βιτρίνα με τα γλυκά ημέρας (είναι πολλά, φρέσκα και νόστιμα) και δοκιμάστε ό,τι σας κάνει κέφι. Ελάτε επίσης για πρωινή ομελέτα, κρουασάν, μπαγκέτες, και αν σας βρει εδώ το απόγευμα ή το βράδυ, περάστε στα κοκτέιλ.

Κυκεών
© Λεωνίδας Τούμπανος
Λαχταριστό μπανόφι από το café-bar "Κυκεών".
Κυκεών
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Κυκεών"
Κυκεών
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Κυκεών"

Εδώ κοντά, και συγκεκριμένα από την άλλη μεριά του αρχαιολογικού χώρου, θα βρείτε το επίσης πολύ ωραίο café-bar "Κυκεών" (Σωτηρίου Γκιόκα 2, 2105545401, cyceon.gr). Καθίστε έξω ή μέσα ανάλογα με τον καιρό, απολαύστε καφέ ή κρασί, γλυκό ή μεζέ, και ξεφυλλίστε (ή και προμηθευτείτε) βιβλία και κάρτες που αφορούν στην Ελευσίνα και φέρουν την υπογραφή των εκδόσεων Κυκεών-cyceon tales.

Μεζέδες και αποστάγματα

Μαγατζές
© Λεωνίδας Τούμπανος
Στον "Μαγατζέ" τις Πέμπτες έχει ζωντανή κρητική μουσική. 
Μαγατζές
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Μαγατζές"
Μαγατζές
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Μαγατζές"

Με πολλούς Ελευσίνιους να έλκουν την καταγωγή τους από νησιά και μεταξύ αυτών από την Κρήτη, θα ήταν περίεργο να μη συναντήσουμε ένα αυθεντικά κρητικό μαγαζί και σε αυτήν την πόλη. Αυτό είναι ο "Μαγατζές" (Πάγκαλου 69, 2105541549) του Ανδρέα Αποκορωνιωτάκη από το Γεράνι Ρεθύμνου, που σερβίρει όλους τους παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες που θα λαχταρίσετε: από ντάκο (κουκουβάγια), ντολμαδάκια και κολοκυθανθούς γεμιστούς μέχρι χοχλιούς μπουμπουριστούς, απάκι και σφακιανή πίτα συνοδεία γευστικής τσικουδιάς και ενίοτε ζωντανής κρητικής μουσικής (κάθε Πέμπτη και αρκετές Κυριακές). Και πολλά άλλα ακόμα, βεβαίως, όπως και αρνί τσιγαριαστό και πιλάφι κρητικό, κατόπιν παραγγελίας. 

Ρακούν
© Λεωνίδας Τούμπανος
Το δημοφιλές sawarma του μεζεδοπωλείου "Ρακούν". 
Ρακούν
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Ρακούν"
Ρακούν
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Ρακούν"

Έτερο τσιπουράδικο (και όχι μόνο), με πιο "ανοιχτούς" ορίζοντες αναφορικά με τις μαγειρικές του, είναι το "Ρακούν" (Νικολαΐδου 66, 2105547910), που έντεκα χρόνια τώρα σερβίρει νόστιμους μεζέδες και πιάτα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από τσίπουρα, ούζα, αποστάγματα, μπίρες και κρασιά, με θέα στα αρχαία. Μεγάλο και λαχταριστό το μενού τους, με χειροποίητα φαλάφελ, τυροκαυτερή με φέτα από τα Βίλια, σκουμπρί με παντζάρι, πορτοκάλι και καρύδι, παστουρμαδοπιτάκια (αυτά που μας τράβηξαν την προσοχή) και οπωσδήποτε το πιάτο ονόματι sawarma, ινδικής προέλευσης, με κοτόπουλο, τυρί, μείγμα μπαχαρικών και σος γιαουρτιού σε πιτάκια.

Αποσπερίτης
© Λεωνίδας Τούμπανος
Το κότσι του "Αποσπερίτη", διά χειρός του ιδιοκτήτη και σεφ Βαγγέλη Σιούκη.
Αποσπερίτης
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Αποσπερίτης"
Αποσπερίτης
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Αποσπερίτης"

Παραμένοντας στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, στον αρ. 54, θα βρείτε επίσης τον εξαιρετικά νόστιμο και δημοφιλή "Αποσπερίτη" (2105545577), με πλούσιο μενού που τα έχει όλα: και κρέας και ψάρι, και μαγειρευτά και ψητά (δοκιμάστε οπωσδήποτε το ψαρονέφρι με τρούφα και το κότσι του) και πολύ φιλική εξυπηρέτηση. Σάββατα και Κυριακές, η κράτηση είναι περισσότερο από απαραίτητη.

Φρέσκο ψάρι, new age γεύσεις (κι ένα κρασί ή/και ποτό)

Klikos pasta bar
© Λεωνίδας Τούμπανος
Οι Στέφανος και Θοδωρής, του "Klikos pasta bar".  
Klikos pasta bar
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Klikos pasta bar"

Η Νικολαΐδου, γενικά, αποτελεί κλασική περαντζάδα για Ελευσίνιους και επισκέπτες· είναι πεζοδρομημένη, έχει cafés και φαγάδικα για όλα τα γούστα, βλέπει στα αρχαία και καταλήγει στην παραλία για όποιον/α θέλει να συνεχίσει τον περίπατο. Εκεί, λίγο πριν από τη θάλασσα, στον αρ. 5, βρίσκεται και το μόλις ενός έτους εγχείρημα του Στέφανου και του Θοδωρή, το "Klikos pasta bar" (2105547352), ιδανικό για βόλτα με φρέσκα ζυμαρικά στο χέρι. 

Gaspi The Kitchen Bar
© Λεωνίδας Τούμπανος
Άποψη του μοντέρνου "Gaspi The Kitchen Bar". 
Gaspi The Kitchen Bar
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Gaspi The Kitchen Bar"
Gaspi The Kitchen Bar
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Gaspi The Kitchen Bar"

Ή μήπως είναι ώρα για ψαράκι; Κλασικές ψαροταβέρνες της Ελευσίνας είναι ο "Στράτος" (Κανελλοπούλου & Μιαούλη, 2105561107) και η "Τράτα" (Κοντούλη 42, 2105541602). Σημειώστε και δοκιμάστε και τις δύο. Όμως αξίζει να γευτείτε και τα μπέργκερ, τα φιλέτα και τις μπριζόλες του πολύ μοντέρνου, καλόγουστου και φιλόξενου "Gaspi The Kitchen Bar" (Αισχύλου 9, 6946192838), σε μια βαθμιαία μετάβαση από την παλιά στη νέα Ελευσίνα μέσα από τα πιάτα της!

Στράτος
© Λεωνίδας Τούμπανος
Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον "Στράτο".
Στράτος
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Στράτος"
Στράτος
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Στράτος"

Κλείνοντας, ωστόσο, θα επιστρέψουμε στην παλιά Ελευσίνα. Θα κλείσουμε ένα ραντεβού και θα επισκεφθούμε το μοναδικό Οινοποιείο Παπανικολάου (Ηρ. Πολυτεχνείου 7, 2105560375), με τα τεράστια ξύλινα βαρέλια και το εκατοντάχρονο πιάνο του κυρίου Παναγιώτη και του οινολόγου γιου του Γιώργου, που μας υποδέχονται με τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά τους, τις πάμπολλες ιστορίες και το άσβεστο κέφι τους, και όλοι μαζί θα κλείσουμε τη μέρα (ή μήπως τη νύχτα;) στο μπαρ "Βότρυς" (Δραγούμη 16 και Πλατεία Ελευθερίας) με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα και τις ιδιαίτερες μουσικές. 

Παναγιώτης Παπανικολάου
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ο οινοποιός Παναγιώτης Παπανικολάου στο πιάνο του. 
οινοποιείο Παπανικολάου
© Λεωνίδας Τούμπανος
Οινοποιείο Παπανικολάου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.