Urbana Gastroteca: Μεγαλόπολη Εμπιστευτικό

Αντάρτικο σήκωσαν οι Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Αριδάς, που δεν πόνταραν στην ορατότητα που προφέρει ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά άνοιξαν ένα bar restaurant υψηλών στροφών, εντελώς εκτός πιάτσας.

Urbana Gastroteca

Κάτι μάλλον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι αυτό που κάνει το Urbana Gastroteka, αφού ακύρωσε κάθε κλισέ, επιλέγοντας για τη fine bistronomy φιλοσοφία και τον φινετσάτο αποικιακό χώρο του, τη λιγότερο αναμενόμενη τοποθεσία. Τη Μεγαλόπολη! Αντάρτικο σήκωσαν οι Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Αριδάς, που δεν πόνταραν στην ορατότητα που προφέρει ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά άνοιξαν ένα bar restaurant υψηλών στροφών, εντελώς εκτός πιάτσας. "Ήταν συνειδητή απόφαση, καθώς η Μεγαλόπολη βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σε περίπου μισή ώρα από Καλαμάτα, Τρίπολη και Σπάρτη. Θέλαμε να στήσουμε ένα εστιατόριο για όλη την Πελοπόννησο, ή έστω ένας μέρος της". 

Urbana Gastroteca

Πώς θα μαγνητίσουν όμως το ενδιαφέρον των off road ταξιδιωτών και ταυτόχρονα των πιο συμβατικών γειτόνων; "Έχουμε προσαρμόσει ένα μενού δύο ταχυτήτων, ώστε να μην τρομάξουμε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι. Δηλαδή, θα βρεις burger, πίτσα και ενδιαφέρουσες προτάσεις για brunch, τις οποίες πειράζουμε συνεχώς. Όμως για να ανατρέψουμε και τις προσδοκίες, προτείνουμε σύγχρονα μεσογειακά πιάτα μεν, σε συνομιλία με την τοπική πρώτη ύλη δε". 

urbana

Εξάλλου, έχοντας περάσει από κουζίνες του Λονδίνου, ο σεφ Γιώργος Κουρκουτάς δεν μπορούσε να μην φέρει τις κοσμοπολίτικες επιρροές του στην ελληνική παράδοση, για πιάτα όπως ο τραχανάς με τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ και το λαζάνι στιφάδο με την σιγομαγειρεμένη ελιά μόσχου συνοδεία πουρέ καμένου κρεμμυδιού. Ο ίδιος σημειώνει "Δεν έχω παρωπίδες: όσο αγαπώ το τοπικό χρώμα, εξίσου θα αναζητήσω μη αναμενόμενα υλικά για να εντάξω στα πιάτα. Πειραματίστηκα με το πιπέρι σετσουάν στην σάλτσα του μοσχαριού ή "είδα" τον λαχανοντολμά σε μορφή ταρτάρ σε ένα πιο μπριόζικο concept, λόγου χάρη”.

​​​​​​Urbana Gastroteca

Στην αιχμή της κουζίνας λειτουργεί και το μπαρ με υψηλές τεχνικές και το προσωπικό ταμπεραμέντο του Γιάννη Αριδά, που ξεδιπλώνεται σε κάθε signature cocktail, εδραιώνοντας την κουλτούρα του fine drinking. "Πιστεύουμε πως η περιφέρεια επαναπαύτηκε και προσπαθήσαμε να διαφοροποιηθούμε από το κλασικό μεζές-τσίπουρο. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κοινό και για πιο ριψοκίνδυνα πράγματα, λόγου χάρη ένα κοκτέιλ με τσίπουρο. Χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά, όσο απροσδόκητα κι αν τα μεταχειριστείς, το αποτέλεσμα διατηρεί κάτι οικείο". 

urbana

Καθοριστικό στοιχείο είναι αυτή η ανεπιτήδευτη ταυτότητα που ουσιαστικά ερμηνεύεται χαρισματικά σε μια upscale εκδοχή της casual καλοφαγίας. Με αιτία. Τώρα το κατά πόσο το Urbana Gastroteka θα παραμείνει εκτός ραντάρ και με μυστική παρουσία ακόμη και στο google, θα φανεί. Αν και μεταξύ μας, τίποτε δεν μένει κρυφό στο διαδίκτυο.

urbana

Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284, Facebook: Urbana gastroteka, Instagram: urbana_gastroteka

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.