Το οινοποιείο του Μορόπουλου είναι το αστέρι των Χριστουγέννων

Καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων κυλούν με άφθονη οινοποσία, κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποτηριού με φίλους σε μία από τις γιορτινές μαζώξεις, γεννιέται η απορία: τι κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι κρασί;

Οινοποιείο Μορόπουλου

Πίνοντας με θαυμασμό ένα μπουκάλι από το Οινοποιείο Μορόπουλου, θέλουμε σίγουρα να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το κτήμα, που μας προσφέρει πολύ ωραίες εκφράσεις του Μοσχοφίλερου. 

Μεταφερόμαστε στην Αρκαδία, και συγκεκριμένα στη Μαντινεία, μία από τις πιο γνωστές ζώνες παραγωγής κρασιού που φέρουν την ένδειξη "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση". Η μακρά της παράδοση στην αμπελουργία χρονολογείται από την αρχαιότητα, με πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα να τη συνδέουν με την παραγωγή κρασιού και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Ο Όμηρος την είχε ονομάσει "πολυάμπελο γη", δηλαδή "γη με πολλά αμπέλια". Το όρος Μαίναλο ήταν επίσης το σπίτι του Πάνα και οι Αρχαίοι Αρκάδες τον λάτρευαν στον ίδιο βαθμό που λάτρευαν το Διόνυσο. Μια από τις πιο ψυχρές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, παρά το σχετικά χαμηλό γεωγραφικό της πλάτος, είναι η περιοχή-καρδιά του ροδόχρωμου Μοσχοφίλερου, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες, με ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ, που διατηρεί φρεσκάδα και υψηλή οξύτητα.

Οινοποιείο Μορόπουλου

Η οικογένεια Μορόπουλου έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια στη ζώνη της Μαντινείας, παράγοντας ποιοτικούς καρπούς τις τελευταίες δεκαετίες. Τα δύο αδέρφια της προηγούμενης γενιάς, Γιώργος και Αποστόλης, έβαλαν τις βάσεις και ονειρεύτηκαν και η νέα γενιά με τα τρία αδέρφια επέκτειναν και υλοποίησαν το όνειρο, αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την κληρονομιά της οικογένειας, μετατρέποντας την παλιά οικογενειακή αποθήκη δημητριακών σε οινοποιείο για να εκφράσουν το χαρακτήρα των δικών τους αμπελώνων και τον σεβασμό τους στην αρκαδική γη. Ο πρώτος τρύγος, το 2015, ήταν πειραματικός κι έκτοτε εξακολουθούν να έχουν μια μικρής κλίμακας παραγωγή, χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού οινοποιείου-μπουτίκ.

Καλλιεργούν 120 στρέμματα αμπέλου σε μεγάλο υψόμετρο (680-700 μ.) σε καλά στραγγιζόμενα βραχώδη κι αργιλώδη εδάφη, ενώ σημαντικό μέρος τους είναι υπό βιολογική πιστοποίηση. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθούν ξεχωριστές μικροοινοποιήσεις  από κάθε αμπμελοτεμάχιο κάθε τρύγου μετά από αυστηρή επιλογή, δημιουργώντας μια ποιοτική βάση. Στο δύσκολο αυτό δρόμο, συνοδοιπόρος είναι ο Οινόλογος Λευτέρης Ανάγνωστου, με σπουδαίο βιογραφικό έργο τόσο σε σπούδες όσο και στον εργασιακό τομέα, με σημαντικό υπόβαθρο στη Σαντορίνη.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Μορόπουλου αποτελούν την κατάλληλη επιλογή, τόσο για να συνοδεύσουμε τα γιορτινά τραπέζια, όσο και για να δωρίσουμε στους αγαπημένους μας. Η Μαντινεία Μορόπουλου (ΠΟΠ Μαντινεία) είναι οίνος λευκός ξηρός, με έντονα αρώματα λουλουδιών κι εσπεριδοειδών και την εντυπωσιακή δομή του Μοσχοφίλερου. Θα συνοδεύσει εξαιρετικά τις σαλάτες, πίτες τυριών, καθώς και τη βασίλισσα γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Στο Ροζέ Μορόπουλου (ΠΓΕ Αρκαδία) συναντάμε μια γοητευτική εκδοχή του Μοσχοφίλερου, ένας ξηρός οίνος με διαπεραστικό ανθικό και φρουτώδες άρωμα που θα ικανοποιήσει ιδιαιτέρως όσους θα "επαναστατήσουν" με ζυμαρικά και πιάτα θαλασσινών, κόντρα στα έθιμα των ημερών. Ο Noemvris αποτελεί μια πρόσφατη προσθήκη στη λίστα κρασιών του κτήματος. Μοσχοφίλερο όψιμου τρύγου, που δίνει περισσότερα σάκχαρα και ξεδιπλώνεται σε μια ημίξηρη έκφραση με μία πιο ζαχαρωτή πινελιά, διατηρώντας όμως το λουλουδάτο χαρακτήρα. Συντροφεύει ζυμαρικά, ψάρι αλλά και γλυκόξινα πιάτα της ασιατικής κουζίνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο "La Meat Maison" αγαπούν το κορυφαίο κρέας και τα ιδιαίτερα events

Στο meat concept της Κηφισιάς έχουν κάθε μέρα Τσικνοπέμπτη: Αυτή τη φορά σε περιμένει η Μαρία Παπιδάκη του Best 92.6 και happy hour με 1+1 δώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/02/2023

Tasty Awards '23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Ήδη αγαπημένα του κοινού, τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην κατηγορία "The Italians" των Tasty Awards 2023 μάς καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο

Το "Boonga Boonga" έρχεται και θα συζητηθεί

Το ολοκαίνουριο Thai funky bar restaurant ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στο Παλαιό Φάληρο.

Ο σεφ Θοδωρής Κυριακίδης σαλπάρει για Ίο

Μετά από σύντομο ελλιμενισμό στο πειραιώτικο "Βαρούλκο", ο σεφ επιστρέφει στο Αιγαίο για να αναλάβει την κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου "Grandma’s" του "Liostasi Hotel & Suites" στην Ίο, πλάι στον Σωτήρη Ευαγγέλου.

Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου "Lolla" στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό "Asia's 50 Best Restaurants" ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

Τρώγοντας και πίνοντας στο μικρό Παρίσι των Αθηνών

Εστιατόρια, μπαρ και όλα τα υπόλοιπα μέρη που φέρνουν κάτι από γαλλική κουλτούρα στα γευστικά δρώμενα της πόλης.

Το "Napul’è" ανοίγει πανιά για Τήνο

Το ιταλιάνικο σουξέ της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio σαλπάρει για το "Aeolis Tinos Suites".