5+1 γευστικές στάσεις στη Λευκάδα

Από παραδοσιακά πιάτα μέχρι μοντέρνες εκδοχές μεσογειακών φαβορί, κι από κλασικές ταβέρνες πλάι στο κύμα, μέχρι υπερθεαματικές βεράντες που ίπτανται πάνω από τον ορίζοντα της Αδριατικής, το στεριανό νησί του Ιονίου ξεδιπλώνει τα τελευταία χρόνια ένα όλο και πιο ενδιαφέρον γαστρονομικό προφίλ, κι αυτές είναι οι στάσεις που το αποδεικνύουν.

Amente Λευκάδα Amente Λευκάδα

Προικισμένη με μερικές από τις πιο λαμπερές παραλίες των Επτανήσων, αλλά και με φαμόζα προϊόντα όπως η περίφημη φακή Εκγλουβής και το διάσημο σαλάμι αέρος για γαστρονομικά αστέρια – οδηγούς της, η Λευκάδα έχει τα τελευταία χρόνια δει τον εστιατορικό της χάρτη να χαράζεται εξ αρχής, με παλιά κλασικά στέκια να ακονίζουν το γευστικό προφίλ τους, αλλά και νέες προτάσεις να πλουτίζουν τη φαρέτρα των επιλογών εξόδου. Όχι τυχαία, το νησί υποδέχτηκε φέτος το πρώτο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας του, χάρη στα "Κανιόρια", που ενέσκυψαν στις παραδοσιακές επτανησιακές συνταγές της Λευκάδας, ενώ όσο τα θεαματικά ηλιοβασιλέματα μετατρέπουν τη δυτική πλευρά του νησιού σε γόνιμο έδαφος εστιατορικών προτάσεων με αξιώσεις, ο θαλασσινός πλούτος της Αδριατικής, αλλά και το συγγενές ταμπεραμέντο της γειτονικής Ιταλίας γίνονται οι βάσεις για μια γευστική θάλασσα που αξίζει να αρμενίσουμε. Σημειώστε παρακάτω 5 + 1 γευστικούς ντόκους, και σαλπάρουμε.

Τα Κανιόρια

Με μία από τις πιο ήσυχες, ρομαντικές προμενάδες του νησιού για αυλή της και δύο γενιές παράδοσης στην κουζίνα της, η οικογενειακή αυτή ταβέρνα στη Λυγιά περνά τα τελευταία χρόνια την καλύτερη εποχή της, με τον νεαρό σεφ Τάσο Γεωργάκη να μπολιάζει μοντέρνα μαγειρική αντίληψη στην βαθιά νοστιμάδα εμβληματικών επτανησιακών πιάτων όπως το σαβόρο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο και το μοσχαράκι σοφιγάδο. Η ψαρόπιτα "της θείας Καλής" είναι ένα γευστικό δυναμιτάκι, που αξίζει να προπαραγγείλετε με την κράτησή σας (ετοιμάζεται σε περιορισμένες ποσότητες καθημερινά), ενώ η γαριδομακαρονάδα με γάμπαρη Αμβρακικού και το σιγομαγειρεμένο χταποδάκι με πετιμέζι και φάβα από λαθούρια Εγκλουβής, αναδεικνύουν την δυναμική τοπικών υλικών με φινέτσα και δριμύτητα.

Λυγιά, 2645072229

Amente

Κοσμικό place to be του νησιού με λίστα αναμονής που στις περιόδους αιχμής φτάνει και την εβδομάδα, η βεράντα του "Amente" απολαμβάνει κάθε απόγευμα ένα υπερθέαμα που κοντράρει στα ίσια τη sunset εμπειρία της Καλντέρας, με τον ήλιο να βάφει στα πυρωμένα του χρώματα τον ανοιχτό ορίζοντα της Αδριατικής και τα σύννεφα να σηκώνονται για να αγκαλιάσουν τους θαμώνες σε μια αύρα σχεδόν μυστηριακή. Η κουζίνα του νεαρού σεφ Νίκου Προκόπη, που άφησε τα βραβευένα ρεστοράν του Παρισιού για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σιγοντάρει την εμπειρία με δουλεμένα πιάτα μεσογειακού κοσμοπολιτισμού, όπως το χταποδάκι με μαύρο ταραμά, τρίμμα αυγοτάραχου και σαλάτα φασολιών, το σεβίτσε από ψάρι ημέρας με κρέμα κάσιους, ή το φιλεταρισμένο λαυράκι με πουρέ βερίκοκου και καλοκαιρινές μελιτζάνες. Σταθερό highlight αποτελούν τα επιδόρπια της chef pâtissier Charlotte Chalopin, όπως το φετινό "Μήλον της Έριδος" με καραμελωμένα μήλα σε αφράτη μους χρυσής σοκολάτας.

Δρυμώνας, 6977461415, https://amente.gr/

Sail Inn Beach Club

Ταλαιπωρημένο από την τουριστική μονοκαλλιέργεια δεκαετιών, το Νυδρί δύσκολα θα το περιλάμβανε κανείς στους dinner προορισμούς του νησιού – αντιθέτως, μάλλον προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή για.. γαστρονομικές ξέρες. Αυτήν την ταυτότητα του παραθαλάσσιου χωριού, όμως, προσπαθεί να αλλάξει το "Sail Inn Beach Club", έχοντας και το ίδιο περάσει σε μια νέα εποχή. Παλαιόθεν εδραιωμένο ως late night στέκι που έχει ποτίσει γενιές και γενιές Σκανδιναβών, επανασυστήθηκε προ COVID-19 ως ένας κομψός all day χώρος με cool vibes στην αφράτη αμμουδιά και τις κομψές ξαπλώστρες, με την κύρια σάλα του να ακολουθεί πορεία καθαρά εστιατορική. Και μολονότι οι γεύσεις ψάχνουν ακόμη τα πατήματά τους, η επιμέλεια της κουζίνας φέρει φέτος την υπογραφή της Rolling Stove (από την ομάδα του μισελενάτου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη), με τον resident chef Χάρη Μπούρη να εκτελεί πιάτα όπως η σαλάτα από φακές Εκγλουβής με τονάκι σαβόρο, το φιλέτο λαβράκι με γιουβετσάδα θαλασσινών, και η αστεράτη γαλατόπιτα με παγωτό σουμάδα.

Νυδρί, 6970771701, https://www.sailinn-beachclub.com/

Segreto Vino e Cucina

Φωλιασμένο στο καταπράσινο σκηνικό του παραθαλάσσιου resort "Porto Gallini" και με τα Ακαρνανικά Όρη καδραρισμένα απ’ το γαλάζιο του Ιονίου στο υπόβαθρο, το "Segretto" είναι ένα από τα μυστικά φαβορί των ντόπιων. Εδώ, ο σεφ Stefano Rossi σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από το κλασικό συνταγολόγιο της Ιταλίας, περασμένα όμως απ’ το ιδιοσυγκρασιακό φίλτρο που γνωρίσαμε στις πρώτες εποχές της τρατορίας "Cupola" στο Παγκράτι. Η λαχταριστή πίτσα είναι δυνατό χαρτί της κουζίνας, ενώ πιάτα όπως το μαύρο ριζότο με αστακό, τα νιόκι με γκοργκοντζόλα και φιστίκια, ή το φιλεταρισμένο φαγκρί με σάλτσα από Lambrusco, υπογραμμίζουν τη μεσογειακή πλευρά της ιταλικής γεύσης, με προτάσεις σα τα σκαλοπίνια κοτόπουλου, ή το rib eye στη σχάρα, να συμπληρώνουν το μενού.

Νικιάνα, 2645093290

Μηνάς

Το καλύτερο ριζότο σουπιάς, αλλά και την πιο εντυπωσιακή ψαριέρα του νησιού θα βρείτε σ’ αυτήν την υπερυψωμένη βεράντα της Νικιάνας, που μετρά ήδη δυο γενιές ως το ψαροστέκι αναφοράς της Λευκάδας. Μαστόρικα σχαρίσματα και ανάλαφρα τηγάνια αναδεικνύουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά που φέρνουν στο τραπέζια τα μικρά και μεγάλα (ή και πολύ μεγάλα) ψάρια ημέρας, ενώ κωλοχτύπες σε πληθωρικές μακαρονάδες θρονιάζονται επιβλητικά στο κέντρο του τραπεζιού, με παραδοσιακά θαλασσομαγειρέματα σαν τις γαρίδες σαγανάκι ή τα μύδια στον αχνό να συμπληρώνουν ένα ιωδιούχο καρέ που ποντάρει στα κλασικά.

Νικιάνα, 2645071480

Bonus για τους σκαφάτους

Ερρίκος

Ερρίκος Μεγανήσι

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: σταθερός καλοφαγικός κάβος των διεθνών σταρ και των εγχώριων jet setters που πλέουν στο Ιόνιο, ο "Ερρίκος" είναι εδώ και τρεις γενιές αυτοτελής λόγος για μια επίσκεψη στο Μεγανήσι (20-30 λεπτά με ιδιωτικό σκάφος από το Νυδρί, καθημερινή ανταπόκριση με ferry), με τα εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια του να εγγυώνται θεαματικές επισκέψεις στην ψαριέρα κι ακόμη θεαματικότερες απολαύσεις στα τραπεζάκια που απλώνονται στο γραφικό, ρομαντικό λιμανάκι. Με τη φήμη του ως ψαροφαγικός φάρος των πριγκιπονήσων της Λευκάδας να απλώνεται σε όλη την περιοχή, συγκεντρώνει εδώ σπουδαίους θαλασσινούς θησαυρούς που ανανεώνονται καθημερινά, έτσι που μια τυχαία βραδιά να μπορείς να πετύχεις από ζουμερές καραβίδες μέχρι ολόφρεσκο αχινό κι από δίκιλες στείρες μέχρι οκτάκιλους ροφούς, αλλά και αστακομακαρονάδες, κριθαρότα γαρίδας και ριζότι με σουπιά, όλα τους με την μαστοριά της διαχείρησης ως βασικό υλικό.

Βαθύ, Μεγανήσι, 2645051125

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".