Το "Jerár" στρέφει τους προβολείς στη Δάφνη

Off Broadway περιβάλλον, χαλαρή διάθεση αλλά και μια μπιστρονομία με μοντέρνο ελληνικό πρόσημο διά χειρός Χάρη Νικολούζου είναι τα συστατικά του πιο καινούργιου «ντάρλινγκ» της πόλης.

jerar1

Με είχε προειδοποιήσει ο Χάρης Νικολούζος πως από την πρώτη μέρα γίνεται χαμός, γι’αυτό και επέλεξα να πάω από νωρίς στο "Jerár" που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ παρέα με τους Γιώργο Καβακλή και Κώστα Καρατζόγλου ("Spoiled", "Barro Negro") στη Δάφνη. Ο χώρος, δύο παλιές φαρμακαποθήκες που ενώθηκαν και ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, ξεχωρίζει από μακριά σε έναν ήρεμο πεζόδρομο μιας περιοχής που μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν στα γευστικά μας ραντάρ και δεν αργεί να γεμίσει με κυρίως μοντέρνες παρέες που κινούνται στον αστερισμό του καινούργιου. Ένας από τους παλιούς τοίχους διατηρείται μέχρι ενός σημείου στο μέσον της σάλας, αποκρύπτοντας τρόπον τινά τη δράση από την μία πλευρά προς την άλλη, ενώ τριγύρω, τα ψυχρά στοιχεία όπως το τσιμέντο και η γυμνή δομή σε κάποιους τοίχους συναντούν τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα σε γλυκό καραμελέ χρώμα και την ανοιχτή τερακότα στο πάτωμα που ζεσταίνει το σύνολο. 

jerar2

Το μάτι στέκεται στην ολόλευκη ανοικτή κουζίνα, τόσο μεγάλη που νομίζεις ότι παρακολουθείς κάποιο masterclass μαγειρικής. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δημιουργεί και εκείνη την εγγύτητα και την οικειότητα που ο σεφ ήθελε εξ αρχής να υπάρχει ανάμεσα στους θαμώνες και την ομάδα της κουζίνας, αντλώντας έμπνευση από τα αγαπημένα του νεοπαριζιάνικα μπιστρό. Το ίδιο και οι γεύσεις του, που κινούνται στο φάσμα μιας μπιστρονομίας με μοντέρνο ελληνικό χρώμα και συνδυάζουν το οικείο, το χαλαρό και ενίοτε το παιγνιώδες με το απροσδόκητο και το πιο fine. 

Την αρχή κάνει φανταστικό χειροποίητο ψωμί από προζύμι ωρίμανσης με τραγανή κόρα που πάνω του αλείφεις επίσης δικό τους βούτυρο, ξινούτσικο και απολαυστικό. Τα δαντελένια σπανακοπιτάκια, σαν μικρές τραγανοτηγανισμένες μαργαρίτες με καλή γέμιση και συνοδεία από σπιτικό γιαούρτι, όπως και τα σουδάκια που γεμίζονται με μοσχαρίσιο ταρτάρ και γαρνίρονται με μπεσαμέλ στα πρότυπα του μουσακά είναι καλοφτιαγμένα και νόστιμα. Το τηγανιτό κουνέλι είναι πιάτο παιχνιδιάρικο που κλείνει το μάτι στα chicken nuggets με επίπεδο και φαντασία, ενώ το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ από χουρμά (αντί για τις κλασικές σταφίδες) και ζωμό από πίκλες λαχανικών, αν και κρύο, είναι πολυεπίπεδο και σοφιστικέ.

jerar3

Ο γάμος της cacio e pepe με τις γαρίδες Μικρολίμανο φέρνει σε κοντράστ την κρεμώδη και πιπεράτη γοητεία του ζυμαρικού με τον μινιμαλισμό ενός πολύ καλού ταρτάρ γαρίδας και σερβίρεται μέσα σε βαθύ μπολ που απογεμίζεται με παχύρευστη μπισκ. Στο φίνο και ζουμερό κοτόπουλο παστιτσάδα πάλι, ο σεφ αναφέρεται με τον τρόπο του στην Κέρκυρα από την οποία κατάγεται, βάζοντας ακόμα στο πιάτο πουρέ από ψωμί και κρεμμύδι, ενώ σαν δορυφόρος του έρχεται ανοικτό κορφιάτικο πιτόγυρο με ψιλοκομμένο μπούτι κοτόπουλου και την ίδια σάλτσα. Για το τέλος υπάρχει αφράτη ρώσικη μελόπιτα medovic με κρέμα καραμέλας και χειροποίητο παγωτό μελιού, ενώ η λίστα κρασιών προτείνει καλοδιαλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα, αρκετές εκ των οποίων και σε ποτήρι. 

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276, τιμή: € 35-45

( + ) Ο συνδυασμός χαλαρής ατμόσφαιρας και ψαγμένου φαγητού σε off Broadway περιβάλλον

( - ) Το τηγάνι θέλει προσοχή στα σπανακοπιτάκια, διότι δεν ήταν όλα εξίσου τραγανά και αέρινα.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Jerár

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για φαγητό και ποτό στη Χαριλάου Τρικούπη

Από ιστορικά καφενεία και απλά μαγειρεία μέχρι δημιουργικές κουζίνες και μοντέρνα μπαρ, η Χαριλάου Τρικούπη γεμίζει νέα στέκια, χωρίς να αποχωρίζεται το παρελθόν της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
12/10/2026

Λένε πως αυτή είναι η πιο γαστρονομική γειτονιά της Αθήνας

Μητροπολιτικά μπιστρό και ινστιτούτα ψαροφαγίας, σένιες ταβέρνες και μοντέρνο fine dining, αστική κουζίνα και στέκια για κρέας. Όλα σε μια από τις πιο χοτ περιοχές του αθηναϊκού κέντρου.

7 γαστρονομικοί θρύλοι που ξεκίνησαν από κουζίνες ξενοδοχείων

Από μαγειρικά λάθη μέχρι εμπνεύσεις της στιγμής, 7 διάσημα πιάτα που γεννήθηκαν σε θρυλικά ξενοδοχεία και κατέκτησαν τα μενού όλου του κόσμου.

Το Woowoo επιστρέφει στο Κολωνάκι και το dinner γίνεται πάρτι

Από τις 16 Οκτωβρίου, το δημοφιλές στέκι της Πατριάρχου Ιωακείμ ανεβάζει ξανά την ένταση, συνδυάζοντας δημιουργική pan-Asian κουζίνα, μουσική και βραδιές με party διάθεση.

Kinjo: Η Ιαπωνία πέρα από το sushi

Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά το άνοιγμά του στα Βριλήσσια, το Kinjo εξελίσσει τη δική του ματιά στην ιαπωνική κουζίνα, με ελληνικά ψάρια ημέρας, ζυμώσεις, ιδιαίτερες πρώτες ύλες και χειροποίητες παρασκευές.

Τα -παλιά και νέα- σουβλάκια του κέντρου

Ένα κρίσιμο όσο και ζουμερό update στα σημεία του αθηναϊκού downtown που αποθεώνουν το εθνικό street food.

Στη "Ζέρζοβα", οι γεύσεις του τόπου γίνονται ένα με το τοπίο της ορεινής Αρκαδίας

Προορισμός ιδανικός για φθινοπωρινό weekend η ορεινή Αρκαδία, με must στάση την ταβέρνα "Ζέρζοβα" για αυθεντικές γεύσεις σε ένα συγκλονιστικό σκηνικό.