"Τηλέμαχος Art Grill": κρεατογνωσία με την αύρα του κλασικού

Το διάσημο meat resto των αδερφών Τσιλιγκίρη συνεχίζει να υπηρετεί με ζέση την ξεχωριστή κρεατο-κουλτούρα που το καθιέρωσε στη γευστική σκηνή της πόλης.

tilemaxosartgrill1

Συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις φαίνεται πως είναι το motto του "Τηλέμαχου" της Κηφισιάς, που πετύχαμε σχεδόν γεμάτο το βράδυ της επίσκεψης μας. Καλοβαλμένες παρέες όλων των ηλικιών μοιράζονταν στο μπροστινό κομμάτι με τις μεγάλες τζαμαρίες που θυμίζει μοντέρνα ταβέρνα, τον ενδιάμεσο χώρο με τα τουβλάκια στους τοίχους και τα ψυγεία όπου σιτεύονται κάποια κρέατα, αλλά και τη μεγαλοπρεπή σάλα με τα βαριά ξύλινα τραπέζια και την εντυπωσιακή, απ’άκρη σ’άκρη, κάβα στην οποία καθίσαμε εμείς.

"Εδώ ήταν το κρεοπωλείο του παππού μας" διευκρινίζει ο Γιώργος Τσιλιγκίρης που ανέλαβε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον αδερφό του Κώστα να δώσει νέα πνοή στην παλιά οικογενειακή ταβέρνα του ’50. Η εξέλιξη είναι λίγο πολύ γνωστή, καθώς ο "Τηλέμαχος" έβαλε στα χρόνια που ακολούθησαν το δικό του σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξη της κρεατο-κουλτούρας στην Ελλάδα, και απέκτησε και πόστο στην καρδιά της πόλης όπου εκφράζει τη σύγχρονη οπτική της κρεοφαγίας. 

tilemaxosartgrill2

Στα βόρεια βέβαια το πρόσημο παραμένει κλασικό. Ο δίσκος καταφτάνει φορτωμένος με καλοφτιαγμένα ορεκτικά για να διαλέξεις, όπως η πολύ ενδιαφέρουσα πικάντικη καροτοσαλάτα με curry και κύμινο, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα σε στιλ αγιορείτικο και η σπινθηροβόλα τυροσαλάτα με καλή βουτυράτη φέτα - τιμήστε οπωσδήποτε τις πίτες με το πολύ καλό, σαν τραγανό γκοφρέ, χειροποίητο φύλλο και τη χυμώδη γέμιση.

Μην το παρακάνετε ωστόσο με τα πρώτα, διότι η ραχοκοκαλιά του μαγαζιού είναι ασφαλώς η σούβλα και η σχάρα. Το κοκορέτσι κόβεται σε μεγάλες ροδέλες και είναι "πεντακάθαρο" με καλή μπόλια και άφθονο ζουμερό συκώτι που το κατατάσσουν στα καλύτερα του είδους. Το κοντοσούβλι μαύρου χοίρου έχει φανταστική υγρασία που δεν συναντάς συνήθως και κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα, όπως επίσης το αρνάκι και το γουρουνάκι με την τραγανή πετσούλα που ανήκουν στους σταρ της σούβλας.

tilemaxosartgrill3

Η σχάρα έχει και αυτή τα δικά της θέλγητρα όπως τα "ορφανά" σουτζουκάκια από αρνίσιο και βοδινό κιμά που βουτάς σε σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, τη βαθιά νόστιμη picanha από Black Angus με το προκλητικό λιπάκι της, αλλά και το ασυναγώνιστο φιλέτο από πρόβατο που σε κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα αρώματα και γεύσεις. Ο γλυκός επίλογος έρχεται με πολύ καλό γαλακτομπούρεκο και αέρινη μους σοκολάτας που προμηθεύονται από τη Νανά Γιώτη. 

(+) Η πλούσια wine list κρύβει οινικά διαμαντάκια από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλους αμπελώνες, καθώς και εξαιρετικά ντιζεστίφ, που αξίζει να ανακαλύψετε.

(-) Το σουβλάκι αρνιού ήταν η άτυχη στιγμή της βραδιάς, καθώς ήρθε στο τραπέζι στεγνό και με γαρνιτούρα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Art Grill

Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.