Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Ανανεωμένο βρήκαμε το θαλασσινό ρεστοράν της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Βύρωνα.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα

Τώρα που, όπως φαίνεται, τα ωράρια της ζωής μας οδεύουν προς την πολυπόθητη χαλάρωση, μια συνήθεια που καλό θα ήταν να μας μείνει από την προηγούμενη περίοδο είναι το να βγαίνουμε για φαγητό νωρίς. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» υπάρχει βέβαια ένας επιπλέον λόγος να κάνετε την κράτησή σας γύρω στις 8.30. Είναι εκείνη η ώρα που το μαγικό τοπίο που ανοίγεται μπροστά στις βεράντες του εστιατορίου της οικογένειας Κωβαίου στα ψηλά του Καρέα αρχίζει να βάφεται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και, καθώς η πόλη ανάβει τα φώτα της, το μάτι ταξιδεύει απρόσκοπτα από τους λόφους του Φιλοπάππου και του Βύρωνα προς τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 1

Στα της γεύσης, τώρα, συναντήσαμε έναν ευπρόσδεκτο αέρα ανανέωσης. Αντλώντας έμπνευση από τη μαθητεία της στο παρισινό «Septime» (σταθερά στα 50 καλύτερα του κόσμου), η επικεφαλής της κουζίνας τα τελευταία χρόνια, Φιλίτσα Καραμανλή, έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο με μια σειρά από πιάτα σε πιο σύγχρονο ύφος, τα οποία μένουν φυσικά πιστά στη θαλασσινή πλεύση του εστιατορίου, αλλά έχουν και αυτό το κάτι που τα κάνει να διαφέρουν. Τα θαυμάσια ωμά της αρχής, για παράδειγμα, όπως το καρπάτσιο από λαβράκι μαρινέ σε λάιμ και ραπανάκι, ή το εξαιρετικό σασίμι δράκαινας με φράουλα σε ζύμωση και καπνιστό πιπέρι που πετύχαμε στα πιάτα ημέρας, και ήρθε με το ψάρι ολοζώντανο και τη φρεσκάδα της θάλασσας σε ωραία παντρειά με τη γλυκιά δροσιά της φράουλας. Πλάι τους, αξίζει να βάλετε ακόμα ένα πιάτο. Είναι η ζυμωτή μπρουσκέτα με πέστο μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, μια πολύ ωραία ιδέα που θυμίζει βάσκικο τάπας αλά ελληνικά, όλο γεύση, υφές και umami.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, θέα και γεύσεις φτιαγμένες από θάλασσα - εικόνα 2

Περνώντας στα κυρίως, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε τη μαγειρική οδό της κουζίνας, τιμώντας για παράδειγμα το ελαφρύ και κομψό κριθαρότο με γαρίδες και κολοκύθι σε μπισκ καραβίδας, είτε να επιμείνετε στη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων. Εμείς χαρήκαμε ένα άψογα τηγανισμένο σκαθάρι με ωραίους χυμούς, αλλά και ροφό μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Στα επιδόρπια, η τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας μάς δρόσισε ευχάριστα, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως και τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δικό τους, χειροποίητο παγωτό.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.