5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο

Αναζητούμε τη νοστιμιά σε όμορφα αστικά ξέφωτα της πόλης, που υπόσχονται γευστικά ενσταντανέ για κάθε διάθεση και απλώνονται από την καρδιά της μέχρι τη θάλασσα.

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για μεγάλους περιπάτους σε νέους πεζοδρόμους. Άλλοι είναι υπέρ άλλοι προβληματίζονται, το σίγουρο είναι όμως ότι οι πεζόδρομοι έχουν τη χάρη τους. Αυτά τα αλλιώτικα αστικά ξέφωτα, άλλοτε κρυμμένα ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες άλλοτε πιο αεράτα και άνετα, προσφέρουν μιαν ανάσα δροσιάς μέσα στο urban σκηνικό της πόλης, που, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Βάζοντας τώρα σε αυτή την εξίσωση το κομμάτι του φαγητού, έχουμε την ωραία περίπτωση μιας θερινής εξόδου που μπορεί να μη βρέχεται από θάλασσα, αλλά κερδίζει σε αίσθηση και ατμόσφαιρα. Ευτυχώς, η Αθήνα προσφέρει αρκετές εναλλακτικές, από γνωστές και μη εξαιρετέες μέχρι κρυμμένες, και από την καρδιά της πόλης μέχρι λίγο πιο μακριά, που ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές διαθέσεις. Στιλάτα ιταλικά, ζωηρά bar restaurants, προσεγμένα all day στέκια με healthy ανησυχίες αλλά και ωραία ψαρομάγαζα διαφορετικών ειδών πλέκουν το σενάριό τους κάτω από τον ανοιχτό καλοκαιρινό ουρανό.

#1 Αδριανού: «Mystilli»

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο - εικόνα 1

Από την αρχαία λέξη για την κόρα του ψωμιού πήρε το όνομά της η all day πρόταση από την οικογένεια των «nice n easy» που έπιασε πόστο λίγο πριν από το lockdown στον busy πεζόδρομο της Αδριανού. Η γνωστή «πράσινη» φιλοσοφία του ομίλου αποτυπώνεται ασφαλώς και εδώ με εκλεκτές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς αλλά και αρκετές healthy προτάσεις, τόσο στο πλούσιο μενού του brunch όσο και στον κύριο κατάλογο για το υπόλοιπο της ημέρας, που έχει κλασικό ελληνικό χρώμα και μοντέρνες πινελιές.

#2 Ποσειδώνος: «Ακροβόλι»

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο - εικόνα 2

Η ατμόσφαιρα του όμορφου αυτού πεζοδρόμου της Βούλας θυμίζει καλοκαίρι στο νησί, και ειδικά όταν την απολαμβάνουμε από την κομψή βεράντα του θαλασσινού εστιατορίου που έχει για καπετάνιους του τον Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή, τον Μιλτιάδη Γιάννου και τον Παναγιώτη Λιατόπουλο. Τηγανητή ντομάτα με βασιλικό, γαρίδα και pesto από πιπεριά Φλωρίνης, baby καλαμάρι με μαύρη μαγιονέζα, σαλάτα με φρέσκα χόρτα, αφράτη burrata και γαύρο μαρινάτο είναι κάποια από τα καινούργια τους ιωδιούχα σουξέ.

#3 Παραμυθίας: «Beauty killed the beast»

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο - εικόνα 3

Ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που έστρεψαν την προσοχή μας στον χαρισματικό πεζόδρομο της οδού Παραμυθιάς στον Κεραμεικό το αλέγκρο αυτό bar restaurant που στεγάζεται σε μια πανέμορφη μονοκατοικία του ’30. Η δράση ξεκινά όπως πάντα από νωρίς, με ποιοτικό καφέ και brunch, για να μπει στην ωραιότερη στιγμή του όταν πιάσει να νυχτώνει και να συνεχίσει μέχρι αργά. Η κουζίνα ξεδιπλώνει ένα προσεγμένο γευστικό ρεπερτόριο με νόστιμες επιλογές σε barfood αλλά και κάποια πιάτα με εξωτικό touch για όσους πεινούν κομμάτι παραπάνω, ενώ η καινούργια cocktail list αναζητεί την «Eudaimonia» μέσα από προτάσεις όπως το Harmony, με τεκίλα, ντοματίνια, ράσμπερι και τζίντζερ.

#4 Ελπίδος: «Το Ουζερί του Λάκη»

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο - εικόνα 4

Κι όμως, στο βάθος αυτού του μικρού πεζοδρόμου πολύ κοντά στην πλατεία Βικτωρίας δίνουν ραντεβού εδώ και χρόνια όσοι αγαπούν τη γνήσια ψαροκατάσταση που προτείνουν ο Γιώργος Λάμπρου και η ταλαντούχα μαγείρισσα Άννα Πασσά. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι που αριβάρει καθημερινά ανεβαίνει αυτοστιγμεί στο facebook, για να το προ-παραγγείλεις και να το απολαύσεις παρέα με ιδιαίτερες θαλασσινές σπεσιαλιτέ, πολλά τσίπουρα και ακόμα περισσότερα ούζα.

#5 Ευφορίωνος: «Cupola»

5 πεζόδρομοι μπουκιά και συχώριο - εικόνα 5

Η στιλάτη τρατορία στρώνει τα τραπέζια της al fresco, στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Ευφορίωνος, που κρύβεται σε σημείο κέντρο-απόκεντρο του Παγκρατίου, μιαν ανάσα από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Εδώ τιμάμε σταθερά τις υπέροχες λευκές και κόκκινες ναπολιτάνικες πίτσες, που καταφτάνουν αχνιστές από τον ξυλόφουρνο, μαζί ασφαλώς με κάποια καλοκαιρινή pasta σαν τα strozzapreti με πέστο φιστικιού ή ένα ιντριγκαδόρικο ριζότο με μελάνι σουπιάς, baby καλαμάρι και passion fruit. Θα ρίξουμε όμως πάντα μια ματιά στις προτάσεις ημέρας, καθώς και στην ενημερωμένη λίστα κρασιών που διατρέχει τη Μπότα από το βορρά μέχρι το νότο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Beauty Killed the Beast

Παραμυθιάς 14, Κεραμεικός
  • Bars

Mystilli

Αδριανού 7, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.