10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις

Μια νόστιμη δεκάδα αποδεικνύει ότι το brunch αξίζει μια θέση στις αγαπημένες συνήθειες της Αθήνας.

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις

Η καθημερινή συνήθεια των Βρετανών, ήδη από τον 20ο αιώνα, τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Αθήνα, καταλαμβάνοντας σταδιακά ολόκληρη την πόλη. Το brunch, ένας συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού, έχει πλέον μετατραπεί σε δημοφιλή αθηναϊκή ποπ κουλτούρα, δημιουργώντας έναν αυτόνομο γευστικό μικρόκοσμο μέσα στις γειτονιές. Κάποιοι θεωρούν ότι το brunch είναι μια μόδα που βρίσκεται στο ζενίθ και σιγά σιγά θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει». Άλλοι πιστεύουν ότι το brunch ήρθε για να μείνει στην πρωτεύουσα. Όπως και να’ χει το πρωϊνο-μεσημεριανό γεύμα που συνήθως απολαμβάνουμε τις Κυριακές, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση και νέες γευστικές περιπέτειες. Ιδού, λοιπόν, 10 μέρη όπου αξίζει να μπραντσάρεις στην Αθήνα.

Zinglee

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 1

Μέσα σε μια από τις πιο κλασικές γειτονιές της Αθήνας, το άφθαρτα σικάτο Κολωνάκι, το Zinglee έπρεπε να κερδίσει το στοίχημα της τοποθεσίας του: να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες ενός απαιτητικού κοινού και ταυτόχρονα να δώσει το δικό του γευστικό στίγμα. Κι ομολογουμένως το κέρδισε. Ένα all-day σύγχρονο στέκι, που εναρμονίζεται όμως άψογα με το διαχρονικά κομψό στιλ του πεζόδρομου της Τσακάλωφ και το οποίο σερβίρει brunch ανελλιπώς κάθε Κυριακή. Στο μενού του μπορείς να ανακαλύψεις γεύσεις όπως ένα εναλλακτικό χοτ-ντογκ με μοσχάρι και πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες, πανκεικς για όλα τα γούστα - γλυκά και αλμυρά - αλλά και πιο παραδοσιακά πιάτα, για μεσημεριανό και βραδινό. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να χάσεις την φοκάτσια με προβολόνε και προσούτο.

Couleur Locale

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 2

Κρυμμένο σε μια στοά του Μοναστηρακίου, το Couleur Locale θα μπορούσε άνετα να είναι ένα speakeasy στέκι, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Ωστόσο, ο χώρος με την φοβερή ταράτσα δεν έχει κανένα λόγο για κρύβεται, διαθέτοντας ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσει σωστά η μέρα σου: καλό καφέ, θέα στην Ακρόπολη και πατροπαράδοτες βρετανικές συνταγές brunch. Από τα αυγά Μπένεντικτ μέχρι την ομελέτα με λευκή μπαγκέτα, τοματίνια και γραβιέρα, το μέρος έχει ανοίξει τη γευστική του βεντάλια, φτιάχνοντας ένα ενδιαφέρον κράμα παραδοσιακής και σύγχρονης κουζίνας που προσφέρει ακόμη και πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως τα αυγά ποσέ με φέτα και τοματίνια.

Beauty Killed the Beast

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 3

Μπορεί το μυαλό να πηγαίνει κατευθείαν στην Πεντάμορφη και το Τέρας, όμως ο «King Kong» ήταν αυτός που στην πραγματικότητα βάφτισε το δημοφιλές μπραντσάδικο. Στην περιοχή του Μεταξουργείου, σ' έναν χαλαρό πεζόδρομο που την άνοιξη προσφέρεται για ατελείωτο άραγμα στον ήλιο, το εστιατόριο δίνει πόντους σε μια παραγνωρισμένη περιοχή της Αθήνας. Βάφλες γλυκοπατάτας με ταλαγάνι και σύγκλινο, αυγά μέσα σε καυτερή κόκκινη σάλτσα και φέτα, συνοδευόμενα από τυρόψωμο με τυρί Λέσβου με έναν ελληνικό τόνο και πάνκεικς ουράνιο τόξο, από πατζάρι, σπανάκι και γλυκοπατάτα, είναι κάποια από τα πιάτα που κάνουν το συγκεκριμένο μαγαζί να ξεχωρίζει. Μην ξεχάσετε το μπέργκερ στιφάδο που συνοδεύεται από το παραδοσιακό ταλαγάνι.

Mattonella

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 4

Το Mattonella είναι τόσο γλυκό όσο και το μενού του. Τριλογίες σοκολάτας που βρίσκεις πάνω σε πάνκεικς και βάφλες, φράουλες, ράσμπερι και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σου, το βρίσκεις σε αυτό το λιλιπούτειο all-day στου Ψυρρή. Κλασικά γλυκά, όπως μηλόπιτες και σουφλέ σοκολάτας βρίσκονται δίπλα στο αυθεντικό τζελάτο που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις. Η γεύση του παγωτού φυστίκι ανήκει στα highlights του μαγαζιού και τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, το Mattonella σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Το μενού, πάντως, διαθέτει επιλογές και για όσους δεν είναι γλυκατζήδες, όπως αυτή των pancakes με αυγό και κεφαλοτύρι που σου δίνουν την ιδανική θερμιδική ώθηση να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Nice n' Easy

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 5

Το Nice n' Easy, ως γκουρμέ all day, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του να προσφέρει μια ποιοτική brunch πρόταση. Από τις 10.00 π.μ. μέχρι και τις 2.00 μ.μ. το καφε- εστιατόριο μετατρέπεται σε νόστιμο brunch ταξίδι με μοναδικές γεύσεις ανάμεσα στις οποίες συναντάς και τα pancakes με φρούτα του δάσους και την περίφημη κορινθιακή σταφίδα, συνδυασμένο με σιρόπι σφενδάμου αλλά και ένα πιο έθνικ πιάτο, το huevos rancheros, που αποτελείται από αυγά πάνω σε ψημένη τορτίγια, με καυτερή κόκκινη σάλτσα, αβοκάντο και κόκκινα φασόλια.

Mama roux

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 6

Το στιλάτο μαγαζί της Αιόλου, με χρωματιστές και ποικίλες γεύσεις, αλλά και κλασικά πιάτα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να είσαι από το πρωί ζεν. Τις Κυριακές, βέβαια, ο πεζόδρομος ανεβάζει ρυθμούς, μιας και το brunch του Mama Roux έχει τζαζ soundtrack. Με έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα απ' ο,τι έχουμε συνηθίσει και με νέες προτάσεις να βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κατάλογο, το Mama Roux σίγουρα είναι το μοναδικό μέρος που μπορεί μαζί το εξαιρετικό κακάο με γάλα να σου σερβίρει ένα λαχταριστό breakfast burrito με αυγά, αβοκάντο και jalapeno sauce, ενώ έχει πλέον καθιερώσει τα ζουμερά μπέργκερ του ως μέρος του brunch.

Monsieur Barbu

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 7

Το Monsieur Barbu στο Κουκάκι έχει στο μενού του πλούσια σε γεύση πιάτα, με ιδιαίτερους συνδυασμούς για όλα τα γούστα, έχοντας το πλεονέκτημα ότι όσο κόσμο και να έχει θα σε εξυπηρετήσει σε χρόνο μηδέν. Αξίζει να περάσεις μια βόλτα για να δοκιμάσεις τη μοναδική βάφλα με συρρόπι σφενδάμου, μπέικον και αβοκάντο, που είναι πιάτο αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφίας του brunch αλά Monsieur Barbu σερβίρει. Αν όμως ψάχνεις κάτι λιγότερο πειραματικό μπορείς σίγουρα να δοκιμάσεις τις δροσιστικές pancakes με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, που ενδείκνυται για τις υψηλές θερμοκρασίες του αθηναϊκού καλοκαιριού.

Μπέλ Ρέυ

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 8

Το Μπέλ Ρέυ μπορεί κάθε Παρασκευή βράδυ να γκρουβάρει με τις φοβερές μουσικές του και να σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ (έχει βραβευτεί με αθηνόραμα bar award), αλλά το Σάββατο το πρωί είναι απόλυτα συνεπές στο ραντεβού του με τους brunch lovers της Αθήνας. Αφράτα pancakes, αλμυρά και γλυκά σερβίρονται με καφέ, κοκτέιλ και διάφορες ποικιλίες τσαγιού. Εάν είσαι λάτρης των διαφορετικών γεύσεων δεν πρέπει να χάσεις τα αυγά ποσέ με στάλα, σουτζούκι, σπανάκι, μανιτάρια και πατάτες baby, ενώ εάν ανήκεις στην ομάδα που προτιμά περπατάει σε σίγουρα μονοπάτια το μενού περιέχει ένα croque madame με ψωμί με προζύμι, καπνιστό ζαμπόν, μπεσαμέλ και τηγανιτό αυγό.

Taf Kappa

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 9

Μόλις λίγα λεπτά μακριά από τον ΗΣΑΠ του Θησείου, το Taf Kappa είναι το στέκι των Κάτω Πετραλώνων για brunch. Καφές που σε ξυπνάει για τα καλά, κρουασάν με σοκολάτα και λαχαριστά αφράτα pancakes για τους λάτρεις του γλυκού είναι κάποια από τα καλύτερα πιάτα του μενού, ενώ οι τολμηροί στρέφονται και στις αλμυρές απολαύσεις όπως ποικιλίες τυριών και σάντουιτς και αυγά Μπένεντικτ με σολωμό. Το Taf Kappa όμως δεν αρκείται σ’ αυτά, γεμίζοντας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας με κάθε είδους λιχουδιές, όπως μπουρεκάκια τυριού και τραγανιστό κοτόπουλο, που συνδυάζονται ιδανικά με τα νόστιμα κοκτέιλ του καταλόγου.

Zampano

10 brunch που πρέπει να δοκιμάσεις - εικόνα 10

Εμφανώς επηρεασμένο από το θρυλικό «La Strada» του Φεντερίκο Φελίνι, το εστιατόριο αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόταση που δεν πρέπει να χάσεις. Μάλιστα, αποτελεί ένα από τα μαγαζιά που αγκάλιασε από νωρίς το brunch και το έκανε αναπόσπαστο κομμάτι του. Κομψό περιβάλλον για όλες τις ηλικίες, που κρατάει παρέα στους επισκέπτες με τζαζ μουσική, το Zampanò έχει πιάτα για κάθε γούστο. Πιο ξεχωριστές είναι τα αυγά ποσέ πάνω σε σφολιάτα με γέμιση μπεσαμέλ, συνοδευόμενο από προσούτο και σπαράγγια, αλλά και ο παραδοσιακός καγιανάς, που δεν είναι άλλο από τα αυγά στο τηγάνι με σάλτσα τομάτας, φέτα και σπανάκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.